13 Μαΐου 2010

ΔΗΜΟΣ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ: Kαταπέλτης η Επιθεώρηση Εργασίας


Αυτή τη φορά ο εργοδότης ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της Επιθεώρησης Εργασίας να παραστεί στην τριμερή συζήτηση της εργατικής διαφοράς, με βάση τις  καταγγελίες των Σωματείων του Δήμου.

Υπενθυμίζουμε ότι η διαφορά είχε να κάνει με τη μη καταβολή δεδουλευμένων, υπερωριών κλπ, καθώς και με την αυθαίρετη περικοπή κατά 30% του Δώρου του Πάσχα, που προχώρησε η Διοίκηση του Δήμου για τους εργαζόμενους της ΔΕΑΔΑ και των άλλων επιχειρήσεων ( δηλ. της πλειοψηφίας των εργαζόμενων στο Δήμο).

Υπενθυμίζουμε επίσης ότι μέχρι τώρα η διοίκηση δεν είχε ανταποκριθεί ιδιαιτέρως στις προσκλήσεις της Επιθεώρησης Εργασίας.

Κατά τη συζήτηση λοιπόν, αναγνώρισαν την οφειλή των δεδουλευμένων και δεσμεύτηκαν να πληρώσουν μέχρι τις 15 του μήνα. Για την αυθαίρετη περικοπή του Δώρου, ισχυρίστηκαν ότι έχουν υποβάλει ερώτημα στο Υπουργείο Οικονομικών – το οποίο δεν κατέθεσαν στην τριμερή – και περιμένουν απάντηση.

Αναγνώρισαν έτσι ότι η περικοπή του Δώρου ήταν αυθαίρετη και μονομερής πράξη της Διοίκησης, κατ’ εφαρμογή με υπερβάλλοντα ζήλο της γενικότερης αντεργατικής κυβερνητικής επίθεσης.

Έπρεπε δηλ. να πληρώσουν κανονικά το Δώρο, και στη συνέχεια –αν τους το ζητούσαν – να τα κρατήσουν από τους επόμενους μισθούς και μάλιστα με δόσεις.

Όμως είπαμε, η Διοίκηση του Δήμου Αμαρουσίου, εφαρμόζει την εργατική νομοθεσία, όπως τη βολεύει. Όταν είναι να πληρώσει μισθούς με περικοπές, οι εργαζόμενοι είναι δημόσιοι υπάλληλοι, όταν είναι να κάνει απολύσεις και να βγάλει πλεονάζοντες, γίνονται ιδιωτικοί.

Έτσι δεσμεύτηκε να προσκομίσει στην επιθεώρηση σε εύλογο χρονικό διάστημα, το έγγραφο της ερώτησης προς το Υπουργείο, τις Συμβάσεις μεταξύ Δήμου και επιχειρήσεων για την επινοικίαση του προσωπικού κ.α, έγγραφα για τα οποία η αντιπρόσωποι του εργοδότη δήλωσαν ότι δεν ήταν εξουσιοδοτημένοι να προσκομίσουν στην Επιθεώρηση.

Η υπόθεση δηλ. έχει συνέχεια, ΚΑΙ στην Επιθεώρηση Εργασίας !