15 Μαρτίου 2009

Στα "μαλακά" ο Περίανδρος




more about "", posted with vodpodΣτα μαλακά» από την πρωτοβάθμια καταδίκη του των 21 ετών  ο Αντώνης Ανδρουτσόπουλος,  ηγετικό στέλεχος της «Χρυσής Αυγής» με το ψευδώνυμο «Περίανδρος». 

 Μπορεί  ο εισαγγελέας να πρότεινε την ενοχή του για το αδίκημα της «απόπειρας ανθρωποκτονίας» σε βάρος του Δημήτρη Κουσουρή πριν από 11 χρόνια σε καφετέρια απέναντι από τα δικαστήρια της Ευελπίδων, αλλά  ταυτόχρονα  ζήτησε να μετατραπεί η ίδια κατηγορία σε «επικίνδυνες σωματικές βλάβες» για τους άλλους δύο φοιτητές που τραυματίστηκαν, Γιάννη Καραμπατσώλη και Ηλία Φωτιάδη. 

 Ετσι ο Περίαδνρος αποφυλακίζεται παρ'οτι καταδικαστηκε, συμψηφιζόντας τον χρόνο της προφυλάκησής του.

Διαπλοκή  ΕΛ.ΑΣ. - ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ

 Η υπόθεση έφτασε στο δικαστήριο έπειτα από μήνυση των ίδιων των θυμάτων της δολοφονικής επίθεσης και όχι από αυτεπάγγελτη έρευνα των Αρχών. Σύσσωμος ο Τύπος της εποχής είχε διαπιστώσει σκανδαλώδη ολιγωρία των αστυνομικών οργάνων τις κρίσιμες ώρες και μέρες μετά το συμβάν, παρά το γεγονός ότι η κοινή γνώμη είχε σοκαριστεί από την εικόνα του νεαρού φοιτητή που χαροπάλευε. Ακόμα και αστυνομικός με πολιτικά ήταν παρών στην επίθεση, αλλά ούτε απέτρεψε το συμβάν ούτε κατέθεσε στην υπηρεσία του ως αυτόπτης μάρτυρας. Μετά την αποκάλυψη της ταυτότητάς του, ο αστυνομικός διώχθηκε πειθαρχικά, αλλά ήταν πολύ αργά. Ο τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιώργος Ρωμαίος και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, που τον διαδέχτηκε μετά λίγους μήνες, παραδέχτηκαν την ολιγωρία και άφησαν να εννοηθεί ότι υπάρχει κάποια σχέση στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. με τη «Χρυσή Αυγή». Παρά το γεγονός ότι και οι δύο υπουργοί δήλωναν πως ήταν ζήτημα τιμής για την ΕΛ.ΑΣ. η σύλληψη του Αντώνη Ανδρουτσόπουλου, τίποτα δεν πιστοποιεί ότι έγιναν σοβαρές προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση. Το αντίθετο μάλιστα. Ο κ. Χρυσοχοΐδης δήλωνε στη Βουλή στις 24/2/99 ότι ο Ανδρουτσόπουλος έφυγε από την Ελλάδα τις πρωινές ώρες τής 21/6/98, δίνοντας έτσι το μήνυμα πως η υπόθεση ανήκει πλέον στην Interpol. Επειτα από χρόνια, το υπουργείο Δημόσιας Τάξης θα καταλήξει ότι ο καταζητούμενος «Περίανδρος» ουδέποτε εγκατέλειψε την Ελλάδα. Ακόμα και σήμερα ουδείς γνωρίζει πού κρυβόταν τόσα χρόνια ο -υποτίθεται- καταζητούμενος χρυσαυγίτης. Η ειδική ομάδα της ΕΛ.ΑΣ. που συστήθηκε για τη σύλληψή του σκόνταψε στις διασυνδέσεις της «Χρυσής Αυγής» και του ίδιου του «Περίανδρου» με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. Οπως αποκαλύπτουν τα απόρρητα έγγραφα της ειδικής αυτής ομάδας, η Αστυνομία προμήθευε στους «Χρυσαυγίτες» ασυρμάτους και κλομπ στις μαζικές διαδηλώσεις, στις επετείους του Πολυτεχνείου και σε εκδηλώσεις του «αριστερίστικου και αναρχικού χώρου», για να εμφανίζονται ως αγανακτισμένοι πολίτες και να προκαλούν επεισόδια («Τα Νέα», 17/4/04). Αυτή η διαπλοκή με την ΕΛ.ΑΣ. ήταν η «ασπίδα» της «Χρυσής Αυγής».