28 Μαΐου 2009

και ... ο προεκλογικός πυρετός ανεβαίνει !

Μετά τη Λάρισα, η Ξάνθη. Τα φαινόμενα ποινικοποίησης της εξέγερσης του Δεκέμβρη διευρύνονται επικίνδυνα. Στη Λάρισα εφαρμόστηκε πιλοτικά ο τρομονόμος κατά μαθητών και φοιτητών που βρέθηκαν αντιμέτωποι με ανήκουστες κακουργηματικές κατηγορίες. Και τώρα στην Ξάνθη διώκονται με τον τρομονόμο άλλοι δύο φοιτητές που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις.

Ο Παν. Μουσταφέλος και ο Σταύρος Φωτεινόπουλος, μέλη της Αντιεξουσιαστικής Κίνησης, κλήθηκαν στις 21 Μαΐου ως κατηγορούμενοι για τη συμβολική κατάληψη της νομαρχίας στις 10 του περασμένου Δεκέμβρη. Διώκονται για «σύσταση εγκληματικής οργάνωσης» και επικίνδυνες σωματικές βλάβες. «Προφανώς, κατά την εισαγγελική αρχή, εγκληματική οργάνωση είναι ο Σύλλογος Φοιτητών, η δε επικίνδυνη σωματική βλάβη, κάποιες εκδορές στα χέρια αστυνομικών...», αναφέρει σε ανακοίνωσή του η επιτροπή Συνταγματικών Δικαιωμάτων μελών του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας.

Η εισαγγελική δίωξη στρέφεται μάλιστα κατά παντός άλλου αγνώστου που συμμετείχε στην κατάληψη, δηλαδή εναντίον όλων των διαδηλωτών οι οποίοι θεωρούνται συλλήβδην επικίνδυνοι «τρομοκράτες». Σημειωτέον ότι στην πορεία συμμετείχε και το Εργατικό Κέντρο της πόλης.

«Για πρώτη φορά μια συνταγματικά κατοχυρωμένη συνάθροιση, φοιτητικών συλλόγων και σωματείων, χαρακτηρίζεται από εισαγγελική αρχή εγκληματική -επί της ουσίας τρομοκρατική- οργάνωση και όλοι οι συμμετέχοντες απειλούνται με συλλήψεις και κακουργηματικές διώξεις», τονίζει η επιτροπή του ΔΣΑ.

«Έξι μήνες μετά την εξέγερση του Δεκέμβρη, η κυβέρνηση συνεχίζει και οξύνει την καταστολή, σε μια προσπάθεια ποινικοποίησης της ίδιας της μαζικής κοινωνικοπολιτικής δράσης», τονίζεται σε ανακοίνωση της κοινής δράσης αλληλεγγύης. Δεν απασχόλησε καθόλου τον εισαγγελέα ότι η κατάληψη δεν έγινε τελικά καθώς μόλις μια μικρή ομάδα φοιτητών μπήκε στο κτίριο της Νομαρχίας, δέχθηκε τη βάνασυη επίθεση των ΜΑΤ, με αποτέλεσμα να καταλήξουν στο νοσοκομείο αιμόφυρτοι, τρεις διαδηλωτές και ένας δημοσιογράφος.

Ελευθεροτυπία