12 Μαΐου 2009

Μπάτσοι και ΝΑΖΙ ,το ίδιο μαγαζί




Όσα συνέβησαν το απόγευμα του Σαββάτου στις οδούς Σωκράτους και Μενάνδρου, απέδειξαν (για πολλοστή φορά…) ότι η Χρυσή Αυγή δεν είναι πάρα ένας παρακρατικός μηχανισμός, οργανικά συνδεδεμένος με την Αστυνομία. Η κοινή επίθεση ΜΑΤ-Χρυσής Αυγής ενάντια στην αντιρατσιστική συγκέντρωση στο χώρο του παλιού Εφετείου, πρέπει να έπεισε ακόμα και τους πιο σκεπτικιστές ότι όσα συνέβησαν στις 2 Φλεβάρη 2008, όταν οι Χρυαυγίτες επιτέθηκαν μαζί με τα ΜΑΤ και μαχαίρωσαν διαδηλωτές, δεν ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό. Κυβέρνηση και Αστυνομία επωάζουν το αυγό του φιδιού!

Επειδή, όμως, οργιάζει η κρατικά κατευθυνόμενη παραπληροφόρηση καλό είναι να παρουσιάσουμε συνοπτικά τι έγινε το Σάββατο στο κέντρο της Αθήνας. Η πολυδιαφημισμένη αντιμεταναστευτική συγκέντρωση της πλατείας Ομονοίας μάζεψε τελικά περί τα 200 άτομα, όλα μέλη της Χρυσής Αυγής. Όπως είχαμε από καιρό τονίσει, οι δήθεν «επιτροπές πολιτών» της Πάτρας και του Αγίου Παντελεήμονα, δεν είναι παρά περιθωριακά μετωπικά σχήματα της Χρυσής Αυγής, που απλά βρίσκουν ανοιχτούς τους διαύλους των τηλεοράσεων για να διασπείρουν τη ρατσιστική προπαγάνδα τους. Είναι εξόχως χαρακτηριστικό, ότι στη συγκέντρωση αυτών των θλιβερών εμποράκων του πατριωτισμού, παίζονταν εμβατήρια της ναζιστικής Γερμανίας…. Την ίδια ώρα με τη φασιστική σύναξη, οργανώθηκαν τρεις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας. Οι αναρχικοί μαζεύτηκαν στην Κάνιγγος (όπου τους επιτέθηκαν και τους διέλυσαν τα ΜΑΤ), η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην πλατεία Κοτζιά, και  αντιρατσιστικές και άλλες οργανώσεις (Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών, YRE, Κίνηση Απελάστε το Ρατσισμό, Κυριακάτικο Σχολείο, τμήμα Δικαιωμάτων ΣΥΡΙΖΑ, ΔΕΑ, Ξεκίνημα, Κόκκινο, Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα) στο χώρο του παλιού Εφετείου,  όπου μένουν σε άθλιες συνθήκες εκατοντάδες μετανάστες.

 Κατά τις 8:00 μμ, οι Χρυασαυγίτες με τη συνοδεία των ΜΑΤ, έφυγαν από την Ομόνοια. Στη Σωκράτους, και ενώ τα ΜΑΤ ήταν δίπλα τους, άρχισαν να πετάνε πέτρες και βομβίδες κρότου λάμψης (από αυτές τις ίδιες που πετάνε τα ΜΑΤ…) στο παλιό Εφετείο. Εννοείται ότι τα ΜΑΤ δεν κάνουν τίποτα για να τους σταματήσουν. Και όχι μόνο δεν κάνουν τίποτα, αλλά διμοιρίες κατεβαίνουν την οδό Βερανζέρου για να διαλύσουν τους αντιρατσιστές που είναι συγκεντρωμένοι στην οδό Μενάνδρου (στην κάτω είσοδο του παλιού Εφετείου). Ακριβώς πίσω από τα ΜΑΤ, Χρυσαυγίτες ρίχνουν πέτρες στους αντιρατσιστές. Δίπλα και μπροστά  τους, άλλοι Χρυσαυγίτες οπλισμένοι με καδρόνια και μαχαίρια επιχειρούν να λειτουργήσουν ως εμπροσθοφυλακή της Αστυνομίας. Οι αντιρατσιστές  υποχωρούν προς την Αγίου Κωνσταντίνου, και οι Χρυσαυγίτες, με τα ΜΑΤ πάντοτε στο πλάι τους, επιχειρούν να μπουν στο παλιό Εφετείο, όπου απωθούνται όμως από τους μετανάστες  και τους αλληλέγγυους. Στο τέλος, τα ΜΑΤ συνόδευσαν τους νεοναζί μέχρι τη γιάφκα που διατηρούν στον οδό Σωκράτους. Εννοείται χωρίς να συλλάβουν κανένα. Το ότι τελικά δεν είχαμε σοβαρούς τραυματισμούς από την κοινή δράση Χρυσής Αυγής-Αστυνομίας, μάλλον πρέπει να αποδοθεί σε σύμπτωση.

 Από τη συνοπτική περιγραφή των γεγονότων, καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματα του. Η Χρυσή Αυγή δεν είναι πολιτική οργάνωση, αλλά παρακρατικός μηχανισμός, συμπληρωματικός της Αστυνομίας. Και όσοι στα ΜΜΕ και τον πολιτικό κόσμο δημιουργούν αντιμεταναστευτικό κλίμα, ανοίγουν στην πραγματικότητα το δρόμο σε μια νέα εκδοχή φασισμού.Εμείς το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι θα συνεχίσουν να μας βρίσκουν μπροστά τους.

Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών

Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα.