29 Αυγούστου 2009

Η σταθερή αξία του μπακάλη στην πολιτική οικονομία


ΜΕΡΟΣ Γ (τελευταίο)


Ξεκαθαρίζω - μέχρι να ρεφάρει η αγορά τη χασούρα της, μέχρι δηλαδή να αντιμετωπίσουν τη ζημιά από το πλασματικό χρήμα, θα περάσουν πολλές ακόμα αναποτελεσματικές νύχτες του Αγίου Βαρθολομαίου (ακόμα και μέρα-μεσημέρι). Άρχισαν ήδη να κλείνουν τα παραρτήματά τους οι αυτοκινητοβιομηχανίες, θα ακολουθήσουν εταιρείες ειδών εικόνας-ήχου, κινηματογραφικά στούντιο, εταιρείες παροχής υπηρεσιών και ειδών ψυχαγωγίας και αναψυχής, τουριστικά καταλύματα. Με λίγα λόγια, η πολυτέλεια θα φάει πρώτη χώμα.


Ξεκαθαρίζω - άνθρωποι θα μείνουν στο δρόμο, προγράμματα ανεργίας θα αποτύχουν να καλύψουν τις ανάγκες τους και η αγορά θα υπολειτουργεί χειροτερεύοντας συνεχώς την κατάσταση.Ξεκαθαρίζω - αυτή τη φάση οι γραμματιζούμενοι τη λένε «ύφεση». Και κουβαλάει στασιμοπληθωρισμό (υψηλό πληθωρισμό που δεν πέφτει με τίποτα), συνεχώς αυξανόμενη ανεργία, μείωση των παραγωγικών διαδικασιών μέχρι τη στιγμή που…. .Που;Δεν θα αναλύσω το επάρατο μαρξιστικό σενάριο, όπου το σύστημα καταρρέει μέσα στις αντιφάσεις του κι ο τελευταίος μπακάλης κρεμιέται από τα έντερα του τελευταίου τσιφούτη. Μπρρρρρρρρρρ!Και ξέρεις γιατί; Επειδή αυτό είναι μάλλον το ΑΙΣΙΟΔΟΞΟ σενάριο! Βάι, βάι, βάι!!!Θα σου πω όμως για την άλλη προοπτική, αυτή που διδάσκονται οι «μυημένοι» οικονομολόγοι στο μάθημα της οικονομικής θεωρίας -όταν μελετάνε τα νεώτερα οικονομικά μοντέλα:Για να ξεπεραστεί η ύφεση, έχει αποδειχτεί από την ιστορική εμπειρία, ότι θα πρέπει να επέλθει ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΜΕΡΟΥΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΩΝ.Μόνο έτσι θα μειωθεί το αγοραστικό κοινό παράλληλα με τη (σε μεγαλύτερο βαθμό) μείωση της προσφοράς αγαθών και υπηρεσιών και μόνο με αυτόν τον τρόπο θα οδηγηθούμε σε εκ νέου αύξηση της αγοραστικής ικανότητας και ακολούθως, αύξηση των τιμών! Λε βουαλά!!! Μαγικό, έτσι;Τι σημαίνει όμως «καταστροφή μέρους των παραγωγικών μηχανισμών»;Παραγωγικοί μηχανισμοί είναι οι εργαζόμενοι και τα μέσα παραγωγής (μηχανήματα, κτίρια κ.λ.π.) -να το ξεκαθαρίσω αυτό. Και πως καταστρέφονται; Τσσσς!!! Πανεύκολα!Οι άνθρωποι-εργαζόμενοι σκοτώνονται μαζικά σε πεδία μαχών, τα εργοστάσια βομβαρδίζονται, οι οδικές αρτηρίες μεταφοράς εμπορευμάτων ανατινάζονται, η αεροπορία και το ναυτικό χρησιμοποιούνται για τη διεξαγωγή εχθροπραξιών! Δηλαδή δε μένει μήτε ρουθούνι, μήτε γιοφύρι όρθιο!Χρειάζεται να σου πω κι άλλα για να καταλάβεις ότι η «καταστροφή μέρους των παραγωγικών μηχανισμών» συνεπάγεται πόλεμο; Πόλεμο παγκόσμιο κατά προτίμηση, να μην κάνουμε διπλές και τρίδιπλες δουλειές -να ξεμπερδεύουμε με τη μία.Παρόμοια «λύση» δόθηκε και στην οικονομική κρίση του 1929, που δημιούργησε τις προϋποθέσεις για το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, όπου έγινε εκτεταμένη «καταστροφή των παραγωγικών συντελεστών», με αποτέλεσμα την οργιώδη ανάπτυξη των επόμενων δεκαετιών!Το ‘πιασες πουλί μου;;;

Επίλογος.
Ο μπακάλης δεν θα πάει στον πόλεμο, γιατί έχει πλατυποδία!Ο γέρο-τσιφούτης επίσης δεν θα πάει, λόγω ηλικίας!Μην ανησυχείς όμως, θα είναι εδώ όταν εσύ ΔΕΝ θα γυρίσεις, για να συνεχίσουν τις δουλειές τους με καλύτερες συνθήκες και έχοντας σβήσει τις συνέπειες των βλακωδών ενεργειών τους!Ο Καφές Γκόρντον δεν θα πάει στον πόλεμο λόγω στραβισμού, ο Σαρκοζί δεν θα πάει επειδή είναι προστάτης οικογενείας, η Μέρκελ θα το παίξει γυναίκα (αδύνατο φύλο, ντε!) και δεν θα καταταγεί, ο Αμερικάνος Πρόεδρος δεν θα πάει επίσης -επειδή εκεί η θητεία είναι προαιρετική, και πάει λέγοντας…Θα μείνουν πίσω να περιμένουν εσένα, να τους διευκολύνεις ψοφώντας σε κάποιον βομβαρδισμένο κωλότοπο για χάρη της Σημαίας!Της δικής τους σημαίας - όχι της δικής σου, εσύ άλλωστε δεν έχεις. Επειδή και τη σημαία σου με υπερχρεωμένη πιστωτική κάρτα την αγόρασες!

Κορόϊδο !!!

Επιμέλεια:Ν.Α.Π., Μέγας Διδάκτωρ της Διεθνούς Μπακαλικής