28 Αυγούστου 2009

Αποφυλακίστηκε ο Θ.Ηλιόπουλος



Δεκτή έγινε από το συμβούλιο πλημμελειοδικών Αθηνών η τρίτη αίτηση αποφυλάκισης του Θοδωρή Ηλιόπουλου, 29 χρονών, ο οποίος χθες διένυε την 49η ημέρα απεργίας πείνας.
Το δικαστικό συμβούλιο με βούλευμά του διέταξε την αντικατάσταση της προσωρινής κράτησης με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης σε αστυνομικό τμήμα δύο φορές το μήνα.

Ο 29χρονος είχε συλληφθεί στις 22 Δεκεμβρίου 2008 μετά από ένα από τα δεκάδες πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια που είχαν γίνει εκείνη την περίοδο για τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Κατά τη σύλληψή του, δεν έφερε πάνω του παρά ένα σακίδιο με προσωπικά είδη. Ο ίδιος κατά την απολογία του στην ανακρίτρια αρνήθηκε τη συμμετοχή του σε επεισόδια και παράνομες πράξεις και τους ισχυρισμούς του επιβεβαίωσαν αυτόπτες μάρτυρες.

Ωστόσο, η ανακρίτρια με τη σύμφωνη γνώμη του αρμόδιου εισαγγελέα διέταξε την προφυλάκισή του δίνοντας, προφανώς, μεγαλύτερη βαρύτητα στις καταθέσεις δύο αστυνομικών.

Ο Θ. Ηλιόπουλος - ο οποίος τις τελευταίες ημέρες και εξαιτίας της απεργίας πείνας νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση στην Πνευνολογική Κλινική του Νοσοκομείου «Σωτηρία» - είναι ο τελευταίος από τους συλληφθέντες των επεισοδίων του περασμένου Δεκεμβρίου, ο οποίος παρέμενε προσωρινά κρατούμενος.

Ξεκίνησε την απεργία πείνας στις 10 Ιουλίου και αφού προηγουμένως το συμβούλιο πλημμελειοδικών είχε απορρίψει δύο αιτήσεις του για αποφυλάκιση και επιπλέον είχε διατάξει την παράταση της κράτησής του για ακόμη ένα εξάμηνο.

Λίγο πριν γίνει γνωστό το βούλευμα για την αποφυλάκιση του Θ. Ηλιόπουλου ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Φ. Κουβέλης έκανε διάβημα στον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Ν. Δένδια και ζήτησε την αποφυλάκισή του 29χρονου επισημαίνοντας ότι η ζωή του απειλείται.

Ο κ. Δένδιας είπε ότι το ζήτημα της διατήρησης ή της αντικατάστασης της προσωρινής κράτησης του Θ. Ηλιόπουλου είναι θέμα της Δικαιοσύνης στην οποία δεν μπορεί να παρέμβει. Και πρόσθεσε ότι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα ώστε η παραμονή του στο νοσοκομείο αποτρέψει κάθε ενδεχόμενο αιφνίδιων εξελίξεων σε βάρος της υγείας του.

Πηγή: TO BHMA 27/8