18 Οκτωβρίου 2009

Θέματα αρμοδιότητας Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (Υ.ΠΡΟ.ΠΟ)

Στο σκαμνί 5 αστυνομικοί γιατί κάλυψαν συνάδελφό τους που έβγαλε το μάτι 35χρονου πολίτη.
.
«Στα καλά καθούμενα έμεινα ανάπηρος για όλη μου τη ζωή. Όταν έμαθα ότι ο δράστης της επίθεσης εις βάρος μου ήταν αστυνομικός, εκείνος παρουσίασε ως άλλοθι ότι είχε υπηρεσία στα κρατητήρια του τμήματος. Έπειτα όμως από Ένορκη Διοικητική Εξέταση διαπιστώθηκε η επιχείρηση συγκάλυψης της αξιόποινης πράξης του από συναδέλφους του. Τώρα πια περιμένω από τη Δικαιοσύνη να δικαιωθώ».

Μέσα σε λίγες λέξεις ο 35χρονος Αναστάσιος Γιαννάκης περιγράφει την περιπέτειά του, στη διαδρομή της οποίας βρήκε πολλές φορές την Αστυνομία απέναντί του.Το πρώτο μέρος της πολύχρονης δικαστικής μάχης εξελίσσεται σήμερα στο Τριμελές Εφετείο Αθηνών. Στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθονται πέντε αστυνομικοί, οι οποίοι φέρονται ότι με τις πράξεις τους επιχείρησαν να κατασκευάσουν άλλοθι για να καλύψουν τον συνάδελφό τους που ο Αν. Γιαννάκης έχει καταγγείλει ως δράστη της αναίτιας επίθεσης, με αποτέλεσμα να χάσει την όρασή του από το αριστερό μάτι.

Το θύμα αναζητώντας το δίκιο του κατάφερε να προσπεράσει όλα τα εμπόδια και πέτυχε να φέρει την υπόθεση μέχρι τα δικαστήρια που θα κρίνουν την ενοχή ή μη των εμπλεκομένων σε αυτήν την ασυνήθιστη ιστορία με έντονα στοιχεία αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας, κατά τα γραφόμενα στο κατηγορητήριο.

«Ήταν 7.00 το απόγευμα, στις 25 Μαΐου 2004. Καθόμουν σε ένα παγκάκι στη στάση περιμένοντας το τοπικό λεωφορείο για να επιστρέψω στο σπίτι μου. Ξαφνικά βλέπω να κατεβαίνει από άλλο λεωφορείο ένα ζευγάρι και άκουσα τον νεαρό να λέει προς την κοπέλα που συνόδευε: “Είναι αυτός;”. Στη δική της θετική απάντηση ο άγνωστος νεαρός με την πολιτική περιβολή άρχισε να με βρίζει. Εγώ αιφνιδιάστηκα. Εκείνος γύρισε και πάλι προς το μέρος της κοπέλας και την ξαναρώτησε: “Αυτός είναι που πείραξε την ξαδέλφη σου;”. “Ναι”, ήταν η δική της στερεότυπη απάντηση. Εγώ αρνήθηκα και άρχισα να του λέω να πάρουμε τηλέφωνο την κοπέλα που έλεγαν ότι πείραξε ή να ειδοποιήσουμε την Αστυνομία για να δούμε τι συμβαίνει. Και τότε εκείνος μου έδωσε μία γροθιά στο μάτι, με χτύπησε στο κεφάλι, με κλωτσούσε, μου έσκισε τα ρούχα... Κάποια στιγμή παρενέβησαν δύο ψυχραιμότεροι άνθρωποι που ήταν παρόντες και προσπάθησαν να τον σταματήσουν, γιατί αλλιώς θα μπορούσε να με είχε σκοτώσει», θυμάται ο 35χρονος, ο οποίος σήμερα θα βρεθεί τετ-ατετ με τους αστυνομικούς που κατηγορούνται για σειρά αξιόποινων πράξεων, όπως πλαστογραφία, νόθευση εγγράφου και ψευδορκία.


Με μπλάνκο τον... έβαλαν στη σκοπιά

Ο ΑΝ. ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ αμέσως μετά την επίθεση ειδοποίησε από το κινητό του την Αστυνομία για το συμβάν και όταν η κατάσταση της υγείας του το επέτρεψε, κατέθεσε μήνυση κατά αγνώστων δραστών, γνωρίζοντας ότι ήταν λίγες οι πιθανότητες να εντοπιστεί ο άνθρωπος που του... έβγαλε το μάτι. Όμως περίπου ενάμιση μήνα μετά, σε μία τυχαία βόλτα στο Μαρούσι έπεσε πάνω στον δράστη, ο οποίος μόλις τον είδε τράπηκε σε φυγή. Ρωτώντας πληροφορήθηκε ότι είναι αστυνομικός που υπηρετούσε μάλιστα στο ίδιο τμήμα που εκείνος είχε υποβάλει τη μήνυση. Χωρίς δεύτερη σκέψη επανήλθε αρμοδίως και με τη συνδρομή του δικηγόρου του κ. Δημ. Ευαγγελάτου προσωποποίησε τη μήνυση.

Και τότε αρχίζει νέος Γολγοθάς για τον παθόντα, καθώς οι συνάδελφοι του φερόμενου ως δράστη υποστήριζαν ότι την ώρα της επίθεσης εκείνος βρισκόταν στα κρατητήρια του τμήματος, σε διατεταγμένη υπηρεσία και ως εκ τούτου δεν μπορούσε να βρίσκεται στον τόπο του συμβάντος.

Ο Αν. Γιαννάκης όμως δεν κάμπτεται και συνεχίζει να ψάχνει το δίκιο του. «Στήθηκε εις βάρος μου ένα μνημείο κατασκευής ψευδών στοιχείων, ένα κυριολεκτικά χαλκευμένο άλλοθι για την κακώς εννοούμενη εξυπηρέτηση συναδέλφου εις βάρος της ορθής απονομής της Δικαιοσύνης και του κράτους δικαίου», ανέφερε μεταξύ άλλων στη μήνυση κατά των αστυνομικών.

Στο κατηγορητήριο γίνεται ρητή αναφορά για νόθευση «με τη χρήση διορθωτικού (μπλάνκο) επισημαίνοντας εκ των υστέρων στο βιβλίο υπηρεσίας ότι ο κατηγορούμενος αστυνομικός εκτελούσε υπηρεσία σκοπός κρατητηρίου, αλλοιώνοντας την αρχική εγγραφή, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η διεξαγωγή γραφολογικής πραγματογνωμοσύνης». Το εδώλιο μοιράζονται μαζί με τους αστυνομικούς και δύο ιδιώτες, οι οποίοι έχουν καταθέσει πως δεν αναγνωρίζουν στο πρόσωπο του αστυνομικού τον δράστη της επίθεσης, γεγονός όμως που κατά την κρίση των δικαστών που τους παρέπεμψαν είναι ψευδές.


από ΤΑ ΝΕΑ
Mήτσος Κ.