2 Οκτωβρίου 2010

ΔΗΜΟΣ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ:"Aνεβαίνει η προεκλογική υποθερμία"


Αυτή τη φορά ,αυτές οι εκλογές, δεν είναι "η μητέρα όλων των μαχών" ειδικά για αυτούς που παραδοσιακά χαρακτήριζαν έτσι κάθε εκλογική αναμέτρηση, ιδιαίτερα τις τοπικές εκλογές. Το κλίμα είναι ασυνήθιστα υποτονικό, οι μόνοι που δείχνουν να ενδιαφέρονται είναι οι σκληροί πυρήνες των διαφόρων τοπικών, υπερτοπικών και πολιτικών κέντρων.

Ακόμα και ο κακός δαίμονας όλων, η Αποχή-Άκυρο-Λευκό δεν εξορκίζεται με το ίδιο πάθος. Προφανώς μπροστά στην επερχόμενη λαϊκή διάθεση αηδίας, απόρριψης και καταδίκης, όλοι περιμένουν να αναβαθμίσουν μαθηματικά τα ποσοστά τους, και να σώσουν εαυτόν (πάντα μαθηματικά) από το γενικότερο επερχόμενο φτύσιμο, τραβώντας από τα μαλλιά την εκτίμηση ότι βασικά φτύστηκαν οι υπόλοιποι, και όχι όλοι αναλογικά.

Ο απλός κόσμος, ο στατιστικά ονομαζόμενος "ψηφοφόρος" φαίνεται να αδιαφορεί παντελώς. Παραμιλώντας  από τα απανωτά χτυπήματα αδιαφορεί όχι γιατί δεν έχει καταλάβει τι τον περιμένει π.χ από τον Καλλικράτη, αλλά γιατί - βάσιμα- θεωρεί ότι η όποια ψήφος του δεν θα αλλάξει τίποτα, ενδεχομένως ούτε και η γενικότερη αντίθεση και όποια πάλη του ,ενάντια στο καταιγισμό που δέχεται.
Εκτός βεβαίως λίγων ( όχι και ιδιαίτερα λίγων) εξαιρέσεων, που αναμένουν άμεση επιδείνωση (ή όχι) της ζωής του μετά τις εκλογές. Βασικά δηλαδή, οι εργαζόμενοι , εργασθέντες ή οι αναμένοντες να εργασθούν στο Όμιλο ΔΗΜΟΣ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ.

Οι "συνδυασμοί εξουσίας" δεν παρουσιάζουν και ιδιαίτερο ενδιαφέρον, μιας και εδώ και δεκαετίες οι μεταγραφές αρχίζουν αμέσως μετά τις εκλογές, καθώς πάντα, εκλεγέντες δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, προσχωρούν στην πλειοψηφία, και ενισχύουν την παράταξη που διοικεί, και το σκηνικό ολοκληρώνεται με τις παραδοσιακές προεκλογικές μεταγραφές. Οι ίδιοι άνθρωποι, επαγγελματίες πια "αυτοδιοικητικοί" έχουν ασκήσει και διοίκηση ,και αντιπολίτευση.


Στο παραπάνω γκρίζο σκηνικό, η μόνη ενδιαφέρουσα νότα, είναι ο όμιλος των δημοτικών συνδυασμών undergrοund, αυτών δηλ. που παλεύουν - και κόντρα στον εκλογικό νόμο, είναι αλήθεια - να εκπροσωπηθούν στο δημοτικό συμβούλιο ή απλώς να εκφράσουν βαρυσήμαντες προθέσεις. Βλέπετε, στο Μαρούσι είχαμε το ρεκόρ 10 (?!) δημοτικών συνδυασμών στις προηγούμενες εκλογές. Σήμερα είμαστε απλώς στους 7, και αναμένουμε.

Κάποιοι από αυτούς ενδεχομένως και να επιτύχουν την εκλογή του πολυπόθητου δημοτικού συμβούλου, κάποιοι απλώς θα διακηρύξουν και πάλι βαρυσήμαντες προθέσεις, βάζοντας σε δοκιμασία το πόσο βαρυσήμαντες μπορεί να είναι.

Ο συνδυασμός της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς ΈΚΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΏΝ κατέρχεται για δεύτερη φορά στις τοπικές εκλογές, μετά από μακρά απουσία  από τα τοπικά  δημοτικά δρώμενα , χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι άνθρωποι που τον στήριξαν ή τον στηρίζουν έκαναν το ίδιο. Αυτή τη φορά, δεν έχει στην ονομασία του και την εφημερίδα  AIXMH, γεγονός που οδήγησε τότε στην  διάλυση της ομώνυμης εφημερίδας που εκδίδονταν  το 2002 έως το 2006.  Αυτό έχει να κάνει προφανώς με τις  γνωστές στους γνωρίζοντες εξελίξεις στο εσωτερικό του πολιτικού χώρου, μετά τις μετωπικές επιλογές  (συγκρότηση ΑΝΤΑΡΣΥΑ) κάποιων οργανώσεων του χώρου   τελευταία. Έτσι λοιπόν, η παρουσία αυτού του συνδυασμού, εξυπηρετεί ακριβώς της έκφραση των βαρυσήμαντων προθέσεών του. Προθέσεις συμπαθείς κατά τα άλλα, που  όμως τέτοιες πολιτικές επιλογές, τις καθιστούν για άλλη μια φορά μη βαρυσήμαντες.

Τελευταίος συνδυασμός που διακήρυξε την εκλογική του κάθοδο στο Μαρούσι, είναι ο με τον βαρύ τίτλο ΑΠΌΧΗ ΜΕ ΠΡΟΟΠΤΙΚΉ. Από το όνομα, αλλά και από τη διακήρυξη εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι απευθύνεται βασικά στη μεγάλη πια δεξαμενή της Αποχής/Άκυρο/Λευκό, και δηλώνει ότι  είναι ο πρώτος ιντερνετικος συνδυασμός. Διακηρύττει την  ηλεκτρονική δημοκρατία και συμμετοχή, καθώς το site του ήταν και από πριν "portal  για το Μαρούσι". Ηλεκτρονικά  επίσης δηλώνει  ότι θα φτιάξει το πρόγραμμά του καλώντας : "Αν είσαι νέος, αν δεν ήσουν ποτέ  δημοτικός σύμβουλος,αν έχεις σιχαθεί  ολους αυτους που σε κοροϊδεύουν,τότε ελα  μαζί μας. Για να καταλάβουν μερικοί ότι τίποτα δεν είναι όπως χθες". Προσωπικά είμαι επιφυλακτικός σε όλα αυτά, που αυτομάτως τοποθετούνται στην κατηγορία "βαρυσημαντες προθέσεις" . Ειδικά στον απόλυτο τρόπο που προσεγγίζεται "η ηλεκτρονική δημοκρατία,συμμετοχή, πρόγραμμα,συνδυασμός" κλπ. Θεωρώ ότι η  πάλη διεξάγεται μέσω της φυσικής κινητοποίησης, και το internet  όπως κάθε μέσο επικοινωνίας και προπαγάνδας είναι ένα μέσο που την υποβοηθά, ενδεχομένως και να την οργανώνει ,αλλά  μόνο ένα μέσο. Πάλη και κινητοποίηση λοιπόν με τις μορφές που έχουμε μέχρι σήμερα (πορείες,διαδηλώσεις κλπ) ή  απλά ηλεκτρονικός πόλεμος ?
Δεν υποτιμώ καθόλου το internet και όλα τα μέσα επικοινωνίας, τα χρησιμοποιώ εξ' άλλου, και αποτελεσματικά για το δική μου αντίληψη. Όμως γιατί θα εκφράσει την καταδίκη και την απόρριψη του σάπιου πολιτικού συστήματος,αποτελεσματικότερα η ψήφος στον συνδυασμό της ΑΠΟΧΗΣ  ΜΕ ΠΡΟΟΠΤΙΚΉ, απ'οτι η αποχή/άκυρο/λευκό δεν μπορώ να διακρίνω, με βάση τουλάχιστον αυτά που μέχρι τώρα είδα.


Να επαναλάβω, ότι η μόνη ενδιαφέρουσα μέχρι τώρα νότα στο προεκλογική σκηνικό ,είναι αυτοί οι  εκτός Δημοτικού Συμβουλίου συνδυασμοί. Όμως η συνέχεια απο  το παλούκι που μας  έχουν ετοιμάσει  για μετά τις εκλογές, θα υλοποιηθεί από τους "μεγάλους" συνδυασμούς που στοχεύουν στη διοίκηση του Δήμου.Σε αυτούς θα αναφερθούμε  ειδικά στο άμεσο μέλλον, καθώς  είναι πολύ μακρυά, ακόμα και από την αισθητική μας.