30 Οκτωβρίου 2010

Νέα νίκη για την Κούβα


ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ
Με 187 ψήφους υπέρ υποστηρίχτηκε το ψήφισμα του Νησιού της Επανάστασης για άρση του βάρβαρου αποκλεισμού από τις ΗΠΑ
Για άλλη μια φορά, το δίκαιο αίτημα της Κούβας συναντά μεγάλη απήχηση

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--
Για 19η φορά η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ψήφισε χτες υπέρ της άρσης του οικονομικού, εμπορικού και χρηματοπιστωτικού αποκλεισμού που επιβάλλουν σχεδόν για 50 χρόνια οι ΗΠΑ ενάντια στην Κούβα. Συγκεκριμένα, 187 χώρες ψήφισαν υπέρ της πρότασης που είχε καταθέσει η Κούβα, μόλις δύο κατά (ΗΠΑ και Ισραήλ), ενώ η Μικρονησία, το Παλάου και τα νησιά Μάρσαλ απείχαν.

Πρόκειται για τον πιο σκληρό και πιο παρατεταμένο αποκλεισμό που έχει γνωρίσει η Ιστορία της ανθρωπότητας μέχρι σήμερα, για μιαν εγκληματική πολιτική που έχει προκαλέσει στη σοσιαλιστική Κούβα τεράστιες ζημιές πολλών δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων και αποσκοπεί στο «στραγγαλισμό» του κουβανικού λαού και την παράδοσή του στις αμερικανικές ιμπεριαλιστικές βλέψεις. Οι επιπτώσεις του αποκλεισμού ανέρχονται στα 751.363 δισεκατομμύρια δολάρια, λαμβάνοντας υπόψη την υποτίμηση του δολαρίου έναντι του χρυσού για περισσότερες από 30 φορές μεταξύ 1961 και 2009.


Κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνεδρίασης, στην οποία παραβρέθηκε ο Κουβανός υπουργός Εξωτερικών Μπρούνο Παρίγια, σημειώθηκε πως δεν έχει υπάρξει αλλαγή στην πολιτική της κυβέρνησης των ΗΠΑ απέναντι στην Κούβα. Αντίθετα, μάλιστα, παραμένει σε ισχύ και ενισχύεται ο «εξωεδαφικός» χαρακτήρας του αποκλεισμού με αύξηση των προστίμων και των κυρώσεων σε τρίτες χώρες.

Σημειώνεται πως, για πρώτη φορά, η Κούβα κατέθεσε πρόταση ψηφίσματος για την άρση του αποκλεισμού των ΗΠΑ στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 24 Νοέμβρη 1992, όπου υπέρ ψήφισαν 59 χώρες, 3 κατά και υπήρξαν και 71 αποχές. Από εκείνη τη χρονιά και έπειτα, κάθε χρόνο αυξάνονται οι χώρες που στηρίζουν το δίκαιο αίτημα του Νησιού της Επανάστασης για άρση του αποκλεισμού των ΗΠΑ. Πέρσι, 187 χώρες ψήφισαν υπέρ της άρσης, τρεις χώρες την καταψήφισαν (ΗΠΑ, Ισραήλ και Παλάου) και δύο απείχαν (τα Νησιά Μάρσαλ και η Μικρονησία).

Συνεχίζεται η καμπάνια στήριξης
Συνεχίζεται η νέα καμπάνια στήριξης της σοσιαλιστικής Κούβας που ξεκίνησε ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης με τα παραρτήματά του σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Λάρισα, Βόλο, Λιβαδειά, Αργοστόλι, απαιτώντας τον τερματισμό του αποκλεισμού, την κατάργηση της «Κοινής Θέσης» της ΕΕ κατά της Κούβας, καθώς και την άμεση απελευθέρωση των 5 Κουβανών αγωνιστών που βρίσκονται άδικα φυλακισμένοι στις ΗΠΑ.
Το κείμενο έχουν υπογράψει ήδη σημαντικές προσωπικότητες των Γραμμάτων και των Τεχνών και αγωνιστές του εργατικού και του λαϊκού κινήματος.