7 Απριλίου 2009

Μη στοχοποιείτε τους μετανάστες


"Η ελληνική κοινωνία θέλει δημοκρατία και τάξη."

"Θέλει να νιώθει ασφαλής χωρίς να απειλούνται τα δικαιώματά της."

Οι δημοσιογράφοι που με ιδιαίτερο πάθος υποστηρίζουν αυτές τις απόψεις -και καλά κάνουν- συμπεριλαμβάνουν άραγε στην ελληνική κοινωνία και τους μετανάστες; Ή μήπως καλλιεργούν στο κοινό φοβικά σύνδρομα και ρατσιστικές συμπεριφορές, γιατί πολύ απλά οι μετανάστες δεν "μπορούν" να μετέχουν στα κοινά έθιμα και τις παραδόσεις, στην κοινή γλώσσα, στην κοινή ιστορία με λίγα λόγια να ανήκουν στην φαντασιακή κοινότητα που ονομάζεται έθνος.

Γιατί αλλιώς δεν εξηγείται το γεγονός ότι σε κάθε παραβατική συμπεριφόρα (ληστείες, ναρκωτικά κλπ.), όταν ο δράστης είναι μετανάστης πάντα τονίζεται η εθνικότητά του: Αφγανός σε κατάσταση αμόκ αναστατώνει το κέντρο της Αθήνας, Αλβανός λήστεψε βενζινάδικο, κοκ.Έχει ακούσει ποτέ κανείς: Έλληνας λήστεψε τράπεζα, Έλληνας έκλεψε περίπτερο; Το βλέπει λοιπόν, ο δύστυχος συνταξιούχος, τ' ακούει ο έλληνας νοικοκυραίος, το διαβάζει ο κακοπληρωμένος υπάλληλος και αυτόματα στοχοποιεί τον μετανάστη.

Σταματήστε κύριοι δημοσιογράφοι, που ευαγγελίζεστε την τάξη και την ασφάλεια να δημιουργείτε αποδιοπομπαίους τράγους και να ταυτίζετε το έγκλημα με τους μετανάστες. Γιατί δεν τονίζετε την προσφορά τους στην ελληνική κοινωνία;

Και για του λόγου το αληθές παραθέτω:
Σύμφωνα με έξι έρευνες του Ινστιτούτου Μεταναστευτικής Πολιτικής (παρουσιάστηκαν το Φεβρουάριο του 2005), το ποσοστό των κοινωνικών εισφορών των μεταναστών (ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, ΟΓΑ) επί των αποδοχών τους είναι 43,1%, ενώ για τους Έλληνες το αντίστοιχο ποσοστό είναι 37,8%. Οι οικονομικοί μετανάστες, που είναι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ αποτελούν άνω του 10% επί του συνόλου των ασφαλισμένων. Οι Έλληνες ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ είναι 2.100.858 και οι αλλοδαποί 346.070, οι οποίοι συνεισφέρουν ετησίως στο ΙΚΑ 887.035.941 ευρώ. Επίσης, σε ό,τι έχει να κάνει με την παραβατικότητα των μεταναστών: η απόδειξη ότι ο Έλληνες είναι αυτοί που έχουν τα πρωτεία σχεδόν σε όλους τους πίνακες αξιόποινων πράξεων (εκτός από το σχετικό με την επαιτεία) βρίσκεται στο ίδιο το site της αστυνομίας:



Βασίλης Λυρίτσης