17 Νοεμβρίου 2009

Στοιχεία επισκεπτών του Indymedia.us απαίτησε το υπ. Δικαιοσύνης των ΗΠΑ


Σοβαρά ερωτήματα για την παραβίαση των προσωπικών δεδομένων και τον όγκο των πληροφοριών για τα Μέσα που προτιμούν να διαβάζουν οι πολίτες, τα οποία συλλέγει η αμερικανική κυβέρνηση εγείρει κλήτευση του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ. Με την τελευταία, το υπουργείο ζητά πρόσβαση σε όλα τα διαθέσιμα στοιχεία για τους επισκέπτες του Indymedia.us.
Πηγή: alternet.org

  Το Ίδρυμα Ηλεκτρονικών Συνόρων, μια επιτροπή που ελέγχει την προστασία των προσωπικών δεδομένων, εξέδωσε αναλυτική ανακοίνωση σχετικά με την απόπειρα ενός Αμερικανού δικηγόρου στην Ιντιάνα να αναγκάσει το Indymedia.us να παραδώσει όλα τα στοιχεία που διαθέτει για τους χρήστες που επισκέφτηκαν την ιστοσελίδα μια συγκεκριμένη ημέρα. Ακόμα πιο ανησυχητικό χαρακτηρίζεται το γεγονός ότι ζητήθηκε από το Indymedia.us να παραμείνει το αίτημα κρυφό.

«Το υπερβολικό αυτό αίτημα για αρχεία του διαδικτύου όχι μόνο παραβιάζει τον ομοσπονδιακό νόμο για τα προσωπικά δεδομένα, αλλά παραβιάζει επίσης τα δικαιώματα του Indymedia.us, διατάσσοντάς το να μην αποκαλύψει την ύπαρξη της κλήτευσης χωρίς την άδεια Αμερικανού δικηγόρου», αναφέρει το Ίδρυμα. 
  Σύμφωνα με το Ίδρυμα, τον περασμένο Ιανουάριο, το Indymedia.us έλαβε ένα αίτημα για πρόσβαση στα στοιχεία όλων των επισκεπτών του στις 25 Ιουνίου 2008. Εκτός από τις διευθύνσεις IP τους, η κλήτευση διέτασσε την ιστοσελίδα να παραδώσει και όλα τα υπόλοιπα στοιχεία που διέθετε, μεταξύ των οποίων διευθύνσεις, email, τραπεζικούς λογαριασμούς και αριθμό κοινωνικής ασφάλισης.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει το ίδρυμα, οι περισσότερες ιστοσελίδες δεν συλλέγουν τέτοιου είδους πληροφορίες από τους απλούς χρήστες τους. Στην περίπτωση του Indymedia.us, τα αρχεία των διευθύνσεων IP των επισκεπτών αποθηκεύονται για μικρό χρονικό διάστημα. Συνεπώς, απαντώντας στην κλήτευση, η ιστοσελίδα δήλωσε πως δεν δύναται να παράσχει τέτοιες πληροφορίες στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση.
  Το αποτέλεσμα ήταν το υπουργείο Δικαιοσύνης να υποχωρήσει, απαντώντας με μια λιτή επιστολή που ανακοίνωνε την ανάκληση της κλήτευσης. Την ίδια περίοδο, ωστόσο, αξιωματούχοι του υπουργείου απειλούσαν τους διαχειριστές της ιστοσελίδας ότι θα προσφύγουν εναντίον τους με την κατηγορία της παρακώλυσης της δικαιοσύνης αν αποκάλυπταν την ύπαρξη της κλήτευσης. Σύμφωνα με τους διαχειριστές, υπήρξαν ακόμη και προειδοποιήσεις ότι αν δημοσιευτεί κάποια πληροφορία «μπορεί να υπήρχε κίνδυνος για τη ζωή κάποιου» και να υπάρξει ακόμα και «ανθρώπινο κόστος».
   Με ποιου αρμοδιότητα όμως πραγματοποιήθηκε το αίτημα; Σύμφωνα με το νόμο, μια κλήτευση προς τα Μέσα αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα του γενικού εισαγγελέα. Η κλήτευση στάλθηκε στις 30 Ιανουαρίου, 10 μόλις ημέρες μετά την ανάληψη καθηκόντων από το νέο Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, όμως επίσης λίγες ημέρες είχε αναλάβει τα νέα του καθήκοντα και ο γενικός εισαγγελέας Έρικ Χόλντερ. Παραμένει θολό εάν ο Χόλντερ διέταξε την κλήτευση, αρκετές ιστοσελίδες και blogs όμως αποδίδουν τις ευθύνες στη διακυβέρνηση Ομπάμα.
   Το ίδιο το υπουργείο δεν έχει δώσει καμία πληροφορία για την υπόθεση ή για την έρευνα με την οποία συνδέεται το αίτημα προς το Indymedia.us.