31 Οκτωβρίου 2011

Τα σχολεία εκπέμπουν sos


Μάριος Λουκάτος*
 Οι γονείς είναι οι πρώτοι που μπορούν να προσφέρουν … και οι τελευταίοι που θα γυρίσουν την πλάτη !!!
 Σήμερα, που οι συνθήκες γύρω μας αλλάζουν ραγδαία και δραματικά, σήμερα που τα προβλήματα στην εκπαίδευση πηγάζουν από την έλλειψη αυτονόητων δεδομένων όπως τα βιβλία, οι εκπαιδευτικοί, αλλά ακόμα ακόμα και τα καθαριστικά, μελάνια, κιμωλίες κτλ, σήμερα που η χρηματοδότηση της εκπαίδευσης δεν αποτελεί πρώτη προτεραιότητα της πολιτείας (κεντρικής και τοπικής), σήμερα περισσότερο από ποτέ η ανάγκη στήριξης της σχολικής κοινότητας είναι επιβεβλημένη και υποχρεωτική από όλους.
Δυστυχώς ακόμη και σήμερα,  αυτοί που έχουν την ευθύνη αλλά και αυτοί που μπορούν, επιτέλους να αλλάξουν  τα στραβά και ανάποδα, αποδεικνύονται κατώτεροι των περιστάσεων! Βεβαίως και οι ευθύνες μας ως γονείς, δημότες – πολίτες είναι μεγάλες αφού τα επιτρέπουμε με την αδιαφορία μας. 

Μετέχοντας ως εκπρόσωπος των συλλόγων γονέων του Δήμου και στις δύο νέες Σχολικές Επιτροπές που συγκροτήθηκαν στο Δήμο μας, σύμφωνα με το «Καλλικράτη», μία για την πρωτοβάθμια και μια για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση,  έχω την υποχρέωση και ευθύνη να ενημερώσω του γονείς όλων των σχολείων του Δήμου Διονύσου για τα παρακάτω, τα οποία τους αφορούν, γίνονται εν’ αγνοία τους, αλλά μπορούν να τα διαμορφώσουν.  
Η χρηματοδότηση της κεντρική πολιτείας, προς τις δύο Σχολικές Επιτροπές για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών των 37 σχολείων του Δήμου (από Νηπιαγωγεία μέχρι Λύκεια) ανέρχονται στο ποσό των 35.000 € περίπου. Αναλογικά σε κάθε σχολείο αντιστοιχούν 500 έως 1500 €.!!!!!
Τα χρήματα αυτά θεωρητικά θα πρέπει να καλύψουν έξοδα θέρμανσης, καθαριότητας, λειτουργικές δαπάνες, λογαριασμούς, γραφικά, και μικροεπισκευές των σχολείων. Ο Δήμος Διονύσου έχει  προϋπολογίσει να διαθέσει από ιδία έσοδα που προέρχονται από τα δημοτικά τέλη το ποσό των 200.000€. Το 80% των χρημάτων αυτών χρειάζονται, μόνο, για την προμήθεια πετρελαίου. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι μόνο ένα Δημοτικό, τα τελευταία 3 χρόνια διαχειριζόταν  για όλα τα λειτουργικά του έξοδα 30.000€ περίπου το χρόνο.
Εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι οι ανάγκες των σχολείων είναι πολύ μεγαλύτερες και ως Ένωση Γονέων Διονύσου έχουμε καταθέσει τις εξής προτάσεις:
- Αναδιαμόρφωση του προϋπολογισμού από το Δήμο και διάθεση περισσοτέρων χρημάτων για την παιδεία, με επανακαθορισμό των προτεραιοτήτων.
- Προμήθεια των υλικών καθαρισμού,  της γραφικής ύλης  και του πετρελαίου συγκεντρωτικά από  κάθε Σχολική Επιτροπή με διαγωνισμό και διάθεση στα σχολεία ανάλογα με τη χωρητικότητα τους.
- Εξεύρεση άλλων πόρων χρηματοδότησης των Σχολικών Επιτροπών με ανταποδοτικά οφέλη από τη χρήση των σχολικών αθλητικών χώρων από άλλους φορείς , όταν δεν λειτουργούν τα σχολεία.
-  Επισκευή και συντήρηση όλων των σχολείων με  έργα μεγάλης κλίμακας αλλά και τη συγκρότηση ομάδας μικροεπισκευών από  Δημ. Υπαλλήλους της τεχνικής υπηρεσίας (ηλεκτρολόγο, υδραυλικό κτλ)
Πολλές από τις προτάσεις έχουν γίνει αποδεκτές από το Δήμο και έχουν ήδη δρομολογηθεί. Κάποιες έχουν συζητηθεί θετικά και στις δύο Σχολικές Επιτροπές. Τελικός στόχος και επιδίωξη όλων των φορέων είναι να μετατραπούν οι διαβεβαιώσεις σε πράξη , ώστε να  προασπίσουμε το δικαίωμα των παιδιών μας στην παιδεία.
Σήμερα περισσότερο από ποτέ, οι ίδιοι οι γονείς πρέπει να σταθούμε δίπλα στο σχολείο κάθε βαθμίδας σαν να είναι το σπίτι μας. Όπως αγωνιούμε, αγωνιζόμαστε και προσπαθούμε στο σπίτι μας για να τους προσφέρουμε το καλύτερο δυνατό, είναι εγκληματικό να αδιαφορούμε για ότι βιώνουν στο σχολείο.  Η προσπάθεια αυτή δεν είναι ατομική αλλά συλλογική.
Θα ρωτήσει κάποιος, είναι σωστό να πληρώνουν οι γονείς για πράγματα, που πρέπει να τα παρέχει το κράτος όπως έχει υποχρέωση,  αφού η παιδεία είναι δωρεάν;
Θεωρητικά έχουν δίκιο, στην πράξη όμως;  Το κράτος δεν πρέπει να επαφίεται στη δική μας ευαισθησία. Οι υποχρεώσεις της πολιτείας είναι ξεκάθαρες και  σε καμία περίπτωση δεν μπορεί ένας σύλλογος να τις αναλάβει.
Ο ρόλος των συλλόγων γονέων δεν είναι να υποκαταστήσουν τη Δημόσια Διοίκηση. Εμείς κάνουμε το αυτονόητο και προλαμβάνουμε καταστάσεις και παραλήψεις. Η συνεισφορά μας δεν είναι απαραίτητα χρηματική ή υλική. Χρήσιμος είναι και ο εθελοντισμός αλλά και η εποπτεία της δημόσιας διοίκησης. Τα δημόσια χρήματα με σωστή διαχείριση και εποπτικό έλεγχο σε συνδυασμό με εθελοντική προσφορά, αρκούν.
Για να μπορούν οι φορείς (Κράτος, Δήμος κτλ)  να τον δέχονται σαν ισότιμο ομιλητή, πρέπει να έχει δυναμική και πολυπληθή παρουσία, ώστε να γίνεται σεβαστός και υπολογίσιμος.
Από την μέχρι σήμερα ενασχόλησή μου με τους συλλόγους γονέων αλλά και την Ένωση Γονέων Διονύσου με λύπη διαπιστώνω ότι η πλειοψηφία των γονέων έχει γυρίσει επιδεικτικά την πλάτη. Οι λόγοι πολλοί αλλά και διαφορετικοί.
-           Υπάρχουν γονείς που είναι πνιγμένοι στην καθημερινότητα και δεν βρίσκουν χρόνο για τίποτα.
-           Υπάρχουν αυτοί που τα έχουν με κάθε μορφή εξουσίας ή  θεωρούν ότι συλλογικά όργανα με προέδρους και αντιπροέδρους δεν μπορούν να προσφέρουν τίποτα. 
-           Υπάρχουν αυτοί που δεν ασχολούνται γιατί βλέπουν πως κάποιοι εκμεταλλεύονται τους συλλόγους για προσωπικές φιλοδοξίες ή τους καθιστούν φερέφωνα κομμάτων.  
Διαφορετικοί λόγοι αλλά πραγματικοί !!!
Αλήθεια ! πόσοι γονείς γνωρίζουν την προσπάθεια που γίνεται εδώ και 10 μήνες από γονείς συλλόγων των πρώην Δήμων & Κοινοτήτων  Αγ. Στεφανου, Άνοιξης, Διονύσου, Δροσιάς, Κρυονερίου, Ροδόπολης και Σταμάτας, ώστε να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να δραστηριοποιηθούν πιο ενεργά σε δεύτερο βαθμό με την συγκρότηση της ενιαίας Ένωσης Γονέων Δήμου Διονύσου ; (αναγκαστικά λόγω νόμου η εκπροσώπηση των γονέων στις επιτροπές του Δήμου και στα διάφορα όργανα θα προέρχονται πλέον από την Ένωση. )
Αλήθεια ! πόσοι γονείς γνωρίζουν ότι  η ενοποίηση αυτή θα έπρεπε να γίνει είτε με διάλυση των παλαιών ενώσεων, είτε με απορρόφηση τους από μία εξ αυτών η οποία θα έπρεπε να τροποποιήσει το Καταστατικό της ώστε να έχει ως μέλη όλους τους Συλλόγους Γονέων των Σχολείων που λειτουργούν στον Καλλικρατικό Δήμο Διονύσου;
Αλήθεια ! πόσοι γονείς γνωρίζουν ότι δρομολογήθηκε μια τέτοια διαδικασία από 20 συλλόγους γονέων, με τροποποίηση ενός καταστατικού, το οποίο έχει κατατεθεί στο Πρωτοδικείο Αθηνών για έγκριση και έχει λάβει  δικάσιμο για 31/10/2011;
 Αλήθεια ! πόσοι γονείς γνωρίζουν ότι στην ανωτέρω διαδικασία συμμετείχαν εθελοντικά σύλλογοι από όλες τις περιοχές του Δήμου, πλην του Αγ. Στεφάνου, αφού η ένωση γονέων Αγ. Στεφάνου αρνήθηκε να δεχθεί τους συλλόγους των άλλων περιοχών στο δικό της καταστατικό αλλά και να ενωθεί με τους υπολοίπους , επιλέγοντας την αυτονομία της;
 Και τέλος αλήθεια ! πόσοι γονείς (κυρίως από τον Αγ. Στέφανο) γνωρίζουν ότι η Ένωση του πρώην Δήμου Αγ. Στεφάνου, ξόδεψε χρήματα (γονέων φαντάζομαι) και έβαλε δικηγόρο για να προσβάλει νομικίστικα  την έγκριση της τροποποίησης του καταστατικού τις ένωσης των υπολοίπων περιοχών ;
Οι σύλλογοι γονέων  δεν είναι σφραγίδες  και καταστατικά, αλλά ενεργή συμμετοχή.
Εμείς οι γονείς, μέσα από τη συμμετοχή μας στους συλλόγους γονέων θέλουμε να έχουμε τη δυνατότητα να αναδεικνύουμε τα προβλήματά των παιδιών μας στο σχολείο, να κάνουμε προτάσεις επίλυσης τους και να προσφέρουμε εθελοντικά γιατί το σχολείο είναι δικό μας. Είναι το δεύτερο σπίτι μας.
Η παιδεία είναι πολιτισμός και οι τελευταίοι που θα «κλείσουμε την πόρτα» είμαστε εμείς οι γονείς !!!!

Γονέας δύο παιδιών, Πρόεδρος Συλλόγου Γονέων Δημοτικού Άνοιξης, Γραμματέας Ένωσης Γονέων Διονύσου, Εκπρόσωπος Γονέων στην Α΄βάθμια  & Β΄βάθμια Σχολική Επιτροπή