2 Δεκεμβρίου 2012

Η εκδήλωση του Sierra Maestra στο Μαρούσι

(αναδημοσίευση από το blog "Sierra Maestra"
"Η Κούβα ξέρει να αντέχει"
Οsvaldo Jesus Cobacho Martinez
 Με ομιλία του πρέσβη της Κούβας  και προβολή βίντεο  στην κατάμεστη αίθουσα του πολιτιστικού χώρου «ΣΤΕΚΙ+»  στο Μαρούσι ολοκληρώθηκε χθες (28/11) η Έκθεση Φωτογραφίας του blog μας με θέμα την 41η Ευρωπαική  Μπριγάδα στην Κούβα που λάβαμε μέρος το περασμένο καλοκαίρι.  Ο πρέσβης απάντησε σε πλήθος ερωτήσεων και η εκδήλωση τελείωσε (κλασικά) με  μίνι καλλιτεχνικό πρόγραμμα από τον δικό μας  REMY MAILAN  από το Σαντιάγκο της Κούβας που ζει και εργάζεται στην Ελλάδα. 
"Μπορεί να έχουμε φύγει
αλλά η καρδιά μας
είναι στην Κούβα"
 Στέργιος Κατσαρός


Δεκάδες  άνθρωποι είχαν ήδη περάσει από την έκθεση φωτογραφίας τις προηγούμενες μέρες εκδηλώνοντας το ενδιαφέρον τους και την αλληλεγγύη προς την Κούβα. Ρώτησαν για τις μπριγάδες διεθνιστικής αλληλεγγύης που οργανώνονται εδώ και πάνω από 50 χρόνια και αρκετοί  εξετάζουν το ενδεχόμενο της συμμετοχής τους στην επόμενη μπριγάδα τον Ιούλιο ,για την οποία η προετοιμασία της ελληνικής αποστολής έχει ξεκινήσει. Παρ ότι οι καιροί είναι δύσκολοι, το οικονομικό προβληματίζει όλους και οι  μακροπρόθεσμοι προγραμματισμοί είναι δύσκολοι και επισφαλείς.
Η  εκδήλωση  λοιπόν, ήταν ήδη  αρκετά γνωστή και επιπλέον είχαν τοποθετηθεί αφίσες, είχαν σταλείmailsms , μερικά blog   την είχαν δημοσιεύσει και το «Στέκι+» είχε επίσης ειδοποιήσει τους φίλους του. Ετσι δεκάδες φίλοι ανταποκρίθηκαν ,ανάμεσά τους ο αγαπημένος μας Στέργιος Κατσαρός  (ο πρώτος έλληνας που  πήγε και έμεινε για αρκετό καιρό στην Κούβα την περίοδο της δικτατορίας)  η Νατάσα Τερλεξήαπό τις εκδόσεις «Διεθνές Βήμα» , οι δημοτικοί σύμβουλοι Μαρουσιού Λευτέρης Μαγιάκης και Πέτρος Κούκουζας κ.α

Καλωσορίζοντας τους φίλους μας η  Λουκία Κωνσταντίνου ανέφερε:



Τo Sierra Maesta είναι ένα blog που ασχολείται με την Λατινική Αμερική και ιδιαίτερα την καρδιά της, την Κούβα. Κάποιοι από εμάς επισκεπτόμαστε συχνά την Κούβα, και αυτή η έκθεση φωτογραφίας επιχειρεί να δώσει μια γεύση της εμπειρία μας από την 41η Ευρωπαική Διεθνιστική Μπριγάδα που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2012 στην Αβάνα. Το ίδιο και το ερασιτεχνικό βιντεάκι που θα παρακολουθήσετε, καθώς και το DVD που έχουμε φτιάξει.
[...] το Γκεβαρικό ή Κουβανικό ή Λατίνικο ρεύμα του σοσιαλισμού του 20ου αιώνα (αυτό που οι αμερικάνοι αποκάλεσαν Castrismo) ,είναι το μόνο που όχι μόνο διασώθηκε στις συνθήκες της γενικευμένης ήττας , αλλά εξακολουθεί να κινητοποιεί και να εμπνέει και σήμερα τις λαϊκές μάζες στη Λατινική Αμερική, και να τις γοητεύει στον υπόλοιπο κόσμο. Σε αυτήν την ήπειρο λοιπόν, η Κούβα εξακολουθεί να παραμένει φάρος της επανάστασης, και δίκαια συγκεντρώνει το ενδιαφέρον όλων των προοδευτικών ανθρώπων ανά τον κόσμο. Αλλά και στην Ελλάδα του σήμερα, στην Ελλάδα της κρίσης και της κατάρρευσης η Κουβανική εμπειρία, ο δρόμος που ακολουθεί η Λατινική Αμερική φωτίζει το σταυροδρόμι που βρισκόμαστε :     - ή ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ Η ΚΟΥΒΑ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ, - ή ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ Η ΑΙΤΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ.  
Μετά την προβολή του  ΒΙΝΤΕΟ  ο Κουβανός πρέσβης ευχαρίστησε από καρδιάς το blog για την ευκαιρία να γίνει αυτή η συζήτηση  και αναφέρθηκε στην παρουσία του blog και στην Θεσσαλονίκη που επισκέφθηκε  πρόσφατα, τονίζοντας την σημασία της αλληλεγγύης προς τον Κουβανικό λαό σαν το μοναδικό αντίβαρο στην  ιμπεριαλιστική παραπληροφόρηση. Σημείωσε επίσης και την φετινή  απόφαση της ΓΣ του ΟΗΕ που καταδίκασε για άλλη μια φορά τον ιμπεριαλιστικό αποκλεισμό της Κούβας  με συντριπτική πλειοψηφία και την οποία καταψήφισαν για άλλη μια φορά οι ΗΠΑ και το Ισραήλ.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε εκτενώς στις συνέπειες του πάνω από 50 χρόνια ιμπεριαλιστικού οικονομικού αποκλεισμού της Κούβας και τα βάσανα και τις θυσίες που προκαλεί στον Κουβανικό λαό, καθώς το οικονομικό κόστος είναι δυσβάστακτο και υπέρογκο για την οικονομία της Κούβας.  Όμως - τόνισε -  " Η Κούβα έχει μάθει να αντέχει όλα αυτά τα χρόνια".
Οsvaldo Jesus Cobacho Martinez - Στέργιος Κατσαρός
Αναφέρθηκε επίσης στην συνεχιζόμενη για 15 σχεδόν χρόνια κράτηση στις αμερικάνικες φυλακές των 5 Κουβανών επαναστατών που καταδικάστηκαν σε δίκη παρωδία επειδή διείσδυσαν σε αντεπαναστατικές τρομοκρατικές οργανώσεις της κουβανικής μαφίας στο Μαιάμι, αποτρέποντας τρομοκρατικά χτυπήματα τόσο στο έδαφος της Κούβας αλλά και των ΗΠΑ.  Η διεθνής καμπάνια αλληλεγγύης συνεχίζεται, είναι το μοναδικό όπλο που διαθέτουν και στην Κούβα  θεωρούν τους 5 και είναι, ήρωες.
Μεγάλο μέρος της τοποθέτησης του πρέσβη αλλά και των ερωτήσεων που ακολούθησαν αναλώθηκε στις πρόσφατες οικονομικές μεταρρυθμίσεις που  υιοθέτησε το  τελευταίο Συνέδριο του Κόμματος μετά από παλαική συζήτηση.  Ανέφερε ότι   υπαγορεύθηκαν από την ανάγκη εκσυγχρονισμού του οικονομικού μοντέλου της Κούβας , της παγκόσμιας οικονομικής συγκυρίας και της ανάγκης της κάλυψης των αναγκών και της επάρκειας, ιδιαίτερα τροφίμων . Τόνισε ότι τα βασικά μέσα παραγωγής στην Κούβα ήταν, είναι και θα είναι κρατικά και η βάση της οικονομίας σοσιαλιστική. Εγγύηση γι αυτό αποτελεί πρώτα και κύρια ο Κουβανικός λαός που έδειξε ότι ξέρει να αντέχει και να προχωρά, το κόμμα και η κυβέρνηση. Αξίζουν λοιπόν, λίγης εμπιστοσύνης οι Κουβανοί.
Τo τέλος της εκδήλωσης σημάδεψε η συγκινητική παρέμβαση του Στέργιου Κατσαρού : " Mπορεί να έχουμε φύγει αλλά η καρδιά μας είναι στην Κούβα".  
Remy Mailan (grupo CUBA LINDA)