26 Φεβρουαρίου 2010

Παρτίζαν - Μαρούσι: 79-76


Επιμέλεια: Μάνος Μίχαλος
 sport24 

Στη "ζούγκλα" του Βελιγραδίου το Μαρούσι είχε να τα βάλει με την Παρτιζάν, τον κόσμο της, την δυσκολία των διαιτητών να "δουν" όλα τα φάουλ και παρότι στάθηκε όρθιο ως το τέλος, δεν κατάφερε να φύγει αλώβητο, καθώς έχασε με 79-76 και είδε τις πιθανότητες για πρόκριση στην επόμενη φάση να λιγοστεύουν πάρα πολύ.

Ήταν μια μάχη στην οποία το Μαρούσι πάλεψε ως το τέλος, αλλά τελικά την έχασε. Παρότι στο πρώτο ημίχρονο η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα έδειξε να μην καταλαβαίνει από τον πανζουρλισμό που επικρατούσε στο γήπεδο της Παρτίζαν, στο δεύτερο μέρος, οι δεύτερες ευκαιρίες των Σέρβων με τα ριμπάουντ, η πιεστική άμυνα, τα σκληρά φάουλ των γηπεδούχων με αρκετά να μη δίνονται και το ξέσπασμα του ΜακΚάλεμπ, ήταν αυτά που οδήγησαν το Μαρούσι στη δεύτερη ήττα του στη διοργάνωση. Στο τέλος του αγώνα ο κόσμος της Παρτίζαν χειροκρότησε το Μαρούσι, αποδεικύνοντας τη μεγάλη προσπάθεια που έκανε η ελληνική ομάδα.


Ο αγώνας

Μέσα σε μια ατμόσφαιρα όπως αυτή που επικρατεί τις περισσότερες (αν όχι όλες τις) φορές στη Χάλα Πιονίρ, με 8.000 Σέρβους να ουρλιάζουν πάνω από το κεφάλι σου, δεν είναι εύκολο να μείνεις συγκεντρωμένος. Ακόμη περισσότερο να έχεις την ηρεμία για να ευστοχήσεις σε μακρινά σουτ, υπό την πίεση μάλιστα των γρήγορων παικτών του Ντούσκο Βουγιόσεβιτς. Ωστόσο, το Μαρούσι δεν χαμπάριασε στο πρώτο ημίχρονο και το 8/12 τρίποντα αποτελεί στοιχείο όχι απλώς αποδεικτικό, αλλά υπεράσπισης σε δικαστήριο! Βασικοί πρωταγωνιστές σε αυτήν την καθοριστική -για την επιβολή του ρυθμού- ευστοχία του Αμαρουσίου ήταν ο Μιχάλης Πελεκάνος και ο Κώστας Καϊμακόγλου οι οποίοι σκόραραν από τρεις φορές έξω από τη γραμμή του τριπόντου.

Αλλά τα τρίποντα δεν ήταν τα μόνα που βοήθησαν την ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα να επιβάλλει το ρυθμό της στο μεγαλύτερο κομμάτι του πρώτου 20λέπτου. Οι διαφορές που πήρε η ελληνική ομάδα στην πρώτη περίοδο (5-9 στην αρχή, 14-19 στα μισά και 21-24 στο τέλος) βασίστηκαν και στην άμυνα και κυρίως τις επιστροφές, καθώς οι συνήθως γρήγοροι Σέρβοι, δεν έβρισκαν ανοιχτό γήπεδο για να τρέξουν και να πετύχουν εύκολα καλάθια.

Η Παρτίζαν ήθελε, το Μαρούσι μπορούσε

Στο δεύτερο δεκάλεπτο το Μαρούσι στάθηκε ακόμη καλύτερα. Ανέβασε τη διαφορά στους οκτώ πόντους (29-37 με τρίποντο του Νάντζφεϊ), ταλαιπώρησε την άμυνα του Βουγιόσεβιτς με τα συνεχόμενα πικ εν ρολ και είχε λύσεις μακριά από το καλάθι, αποδεσμεύοντας τον Δημήτρη Μαυροειδή από το άγχος του Βράνιες που όπως και να το κάνουμε, δεν "παίζεται" και εύκολα. Βέβαια, η Παρτίζαν δεν άφηνε το παιχνίδι. Με τους ΜακΚάλεμπ, Μάριτς και Μπόζιτς να σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος στην επίθεση της ομάδας τους και τα επιθετικά ριμπάουντ να δίνουν περισσότερες κατοχές, οι Σέρβοι έμεναν διαρκώς κοντά στο Μαρούσι και όπως ήταν φυσιολογικό, ο κόσμος κρατούσε τον ενθουσιασμό των γηπεδούχων σε υψηλό επίπεδο. Το πρώτο μέρος εν τέλει, ολοκληρώθηκε με το Μαρούσι να έχει προβάδισμα πέντε πόντων (40-45) και τα πάντα να είναι ανοιχτά για την επανάληψη.

Αλλαγή σκηνικού

Η αρχή του τρίτου δεκαλέπτου βρήκε το Μαρούσι... ζαλισμένο. Η επιθετική άμυνα της Παρτίζαν μπλόκαρε τους παίκτες του Μπαρτζώκα, που καθυστερούσαν να ολοκληρώσουν τις επιθέσεις τους, με συνέπεια να πηγαίνουν σε κακές επιλογές ή ακόμη χειρότερα σε λάθη. Την ίδια ώρα οι γηπεδούχοι σκόραραν, μείωναν και ισοφάρισαν πρώτα σε 47-47 και μετά σε 49-49. Στις κερκίδες; Χαλασμός Κυρίου. Ένας εκκωφαντικός ήχος που αποτελούσε έναν έξτρα αντίπαλο για την ελληνική ομάδα που είχε χάσει τη συγκέντρωσή της.

Το πρόβλημα όμως της Παρτίζαν ήταν ότι δεν μπορούσε να πάρει κεφάλι στο σκορ. Ό,τι και αν έκανε ο ασταμάτητος στο τρίτο δεκάλεπτο ΜακΚάλεμπ, η ομάδα του Βουγιόσεβιτς εξακολουθούσε να βλέπει το Μαρούσι στη θέση του οδηγού. Τελικά, ο Βέσελι έσπασε το ρόδι ύστερα από 28 λεπτά και με τρίποντο έκανε το σκορ 54-52. Οι δύο ομάδες στη συνέχεια έμειναν κοντά στο σκορ, για να λήξει τελικά το τρίτο δεκάλεπτο με την Παρτίζαν να έχει ένα μικρό προβάδισμα με 58-56, αλλά πολύ καλύτερη ψυχολογία και ρυθμό σε σχέση με αυτά που είχε στο πρώτο ημίχρονο.

Κατς και θρίλερ

Στην τελευταία περίοδο η μάχη ήταν πολύ σκληρή. Τόσο, που η Παρτίζαν έκανε περισσότερες... επαφές από όσες έπρεπε, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις οι διαιτητές του αγώνα δεν είχαν τα ίδια κριτήρια στις αποφάσεις τους. Όπως και να 'χει, το σκορ παρέμενε σφιχτό, το Μαρούσι προσπαθούσε, αλλά ήταν φανερό πως έχανε σε ανάσες και δυνάμεις και όταν ο Λόρενς Ρόμπερτς ευστόχησε σε ένα τρίποντο στην εκπνοή της επίθεσης, κάνοντας το σκορ 73-68, η Παρτίζαν είχε το πάνω χέρι. Στη συνέχεια ο ΜακΚάλεμπ κέρδισε φάουλ και με μια βολή ανέβασε τη διαφορά στους έξι πόντους, 2.20 πριν το τέλος.

Ωστόσο, ο Λούκας ξεκόλλησε την ομάδα του με τέσσερις συνεχόμενους πόντους και στη συνέχεια έκανε και ένα καθοριστικό κλέψιμο. Όμως, στην επόμενη επίθεση, ο Μιχάλης Πελεκάνος δεν βρήκε στόχο σε ένα τρίποντο που εκτέλεσε και το Μαρούσι έχασε μοναδική ευκαιρία να περάσει μπροστά στο σκορ. Οι φιλοξενούμενοι έκαναν αμέσως φάουλ στον ΜακΚάλεμπ, ο οποίος έβαλε μόνο τη μία βολή και έκανε το σκορ 75-72, 35 δευτερόλεπτα πριν το τέλος. Η Παρτίζαν επέλεξε να κάνει γρήγορο φάουλ πάνω στον Κις, με 29'' να απομένουν.

Ο Αμερικανός ήταν ψύχραιμος και μείωσε σε 75-74. Στην επόμενη επίθεση της Παρτίζαν, ο Ράσιτς πήρε φάουλ και από τη γραμμή ήταν "ψυχρός". Με 2/2 έκανε το σκορ 77-74 και με 13.8'' το Μαρούσι είχε πλέον την τελευταία ευκαιρία. Παραδόξως, ο Βουγιόσεβιτς δεν έδωσε εντολή για φάουλ, ο Κις βρέθηκε στη γραμμή του τριπόντου, αλλά η μπάλα δεν του έκανε το χατίρι, με συνέπεια ο Ρόμπερτς που πήρε το ριμπάουντ να κάνει με βολές το 79-74, για να προλάβει εν τέλει ο Πελεκάνος να διαμορφώσει το τελικό 79-76.

Τα δεκάλεπτα: 21-24, 40-45, 58-56, 79-76
Παρτίζαν (Ντούσκο Βουγιόσεβιτς): Ρόμπερτς 14 (1), ΜακΚάλεμπ 20, Κέτσμαν 8 (2), Μιλόσεβιτς, Ράσιτς 4, Μίτροβιτς, Μπόζιτς 9 (2), Μάριτς 11, Βέσελι 9 (1), Ντέκιτς , Βράνιες 4.

Μαρούσι (Γιώργος Μπαρτζώκας): Κις 11, Πελεκάνος 19 (5), Μπατής 1, Χόμαν 10, Νάτζφεϊ 4 (1), Μαυροειδής 6, Καλάθης Π., Καϊμακόγλου 14 (3), Λούκας 11 (1).

Μετά το τέλος του ματς ο Γιώργος Μπαρτζώκας τόνισε: "Για μας ήταν μια πολύ σημαντική εμπειρία ότι παίξαμε μπροστά σε αυτό το κοινό, αλλά και σε προσωπικότητες όπως ο Ιβκοβιτς και ο Κιτσάνοβιτς. Παρά την πίεση , αντέξαμε για 40 λεπτά , διεκδικώντας την νίκη μέχρι το τέλος . Στο τέλος χάσαμε για ένα σουτ. Μας πλήγωσε πολύ το τρίποντο του Ρόμπερτς στην εκπνοή μιας επίθεσης. Δείξαμε ότι σε όποιο γήπεδο κι αν παίζουμε με οποιονδήποτε αντίπαλο δείχνουμε χαρακτήρα. Ακόμη κι αν κερδίζουμε ή αν χάνουμε φεύγουμε ικανοποιημένοι ότι δώσαμε το 100%".

Από την πλευρά του ο Ντούσκο Βουγιόσεβιτς, είπε: "Το Μαρούσι αποδείχθηκε πολύ καλή και σκληρή ομάδα με ποιοτικούς παίκτες .Ο Πελεκάνος έκανε το παιχνίδι της ζωής του. Το ματς ήταν δύσκολο γιατί ήμασταν κουρασμένοι από την προσπάθεια να πάρουμε το Κύπελλο. Ακόμη δεν τελείωσε τίποτα γιατί το Μαρούσι κράτησε το πλεονέκτημα στην ισοβαθμία. Πρέπει λοιπόν να νικήσουμε τον Παναθηναϊκό".