17 Ιουλίου 2010

Το πάρτι των μπόνους του… παλιού καλού καιρού


 ... συνεχίζουν και μέσα στην κρίση μεγάλες τράπεζες της χώρας, μοιράζοντας αφειδώς πρόσθετες αποδοχές στα κορυφαία στελέχη τους. Όμως, τα μπόνους μοιράζονται υπό καθεστώς… νόμιμης παρανομίας, μέσω θυγατρικών στο εξωτερικό, αφού ο νόμος απαγορεύει ρητά τις «πολυτέλειες» του παρελθόντος, για όσες τράπεζες λαμβάνουν κρατικές ενισχύσεις.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, κ. Βάσω Παπανδρέου, άφησε χθες εμφανώς αμήχανους τους κ.κ. Ράπανο και Νανόπουλο, που είχαν κληθεί να ενημερώσουν τη Βουλή για την κατάσταση του τραπεζικού συστήματος. Μιλώντας προφανώς μετά λόγου γνώσεως, όπως τονίζουν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που παρακολούθησαν τη συνεδρίαση της Επιτροπής, η κ. Παπανδρέου άφησε σαφώς να εννοηθεί, ότι ορισμένοι τραπεζίτες έχουν μετατρέψει σε κουρελόχαρτο το νόμο 3723/2008, ο οποίος ορίζει, ότι «σε κάθε περίπτωση οι αποδοχές (σ.σ.: των κορυφαίων τραπεζικών στελεχών) δεν μπορούν να υπερβαίνουν το σύνολο των αποδοχών του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος. Οι πάσης φύσεως πρόσθετες απολαβές (bonus) των ιδίων προσώπων καταργούνται για το χρονικό διάστημα εφαρμογής του παρόντος άρθρου».

Με την πρόβλεψη αυτή, που είχε ενσωματωθεί στο νόμο για την παροχή των κρατικών ενισχύσεων των 28 δις. ευρώ στις τράπεζες, είχε επιδιωχθεί να τεθεί πλαφόν στις αμοιβές των τραπεζιτών, όταν οι τράπεζές τους λαμβάνουν ενισχύσεις από το Δημόσιο. Με τα σημερινά δεδομένα, μετά τη μείωση των αποδοχών του διοικητή της ΤτΕ τον περασμένο Δεκέμβριο κατά 20%, το πλαφόν αποδοχών για τους τραπεζίτες φθάνει τα 320.000 ευρώ ετησίως («μόλις» 878 ευρώ την ημέρα!).

Η κ. Παπανδρέου ήταν εξαιρετικά δηκτική στην κριτική της, τονίζοντας προς τους παριστάμενους τραπεζίτες: «Κανείς δεν έχει αντίρρηση να στηριχτεί το τραπεζικό σύστημα. Όμως δεν σημαίνει πως ό,τι κάνατε μέχρι σήμερα θα πρέπει να το χειροκροτήσουμε. Οι τραπεζίτες δεν είναι πολύ επωφελείς, γιατί, όπως και οι πολιτικοί, στην εποχή των παχιών αγελάδων προκαλέσατε».

Ακολούθως, η κ. Παπανδρέου υπαινίχθηκε, ότι ο νόμος παραβιάζεται από τις τράπεζες: «δεν μπορεί να ψηφίζουμε μείωση μισθών και συντάξεων και να δίνονται αφορολόγητα μπόνους, μέσω θυγατρικών στο εξωτερικό», τόνισε χαρακτηριστικά. Ο κ. Β. Ράπανος, πρόεδρος της Εθνικής και της Ελληνικής Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών επιχείρησε να διαψεύσει τις αιτιάσεις της κ. Παπανδρέου , αλλά η πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων δεν έκανε βήμα πίσω, τονίζοντας ότι «ορισμένες το κάνουν μέσω θυγατρικών τους εταιριών, που λειτουργούν ως off shore».

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Β», η αποκάλυψη της κ. Παπανδρέου αφορά θυγατρικές μεγάλων ελληνικών τραπεζών, που εδρεύουν σε φορολογικούς παραδείσους (Νησιά της Μάγχης, Κέιμαν κ.α.), μέσω των οποίων μοιράζονται πλουσιοπάροχα πρόσθετες αμοιβές σε τραπεζίτες, οι οποίοι κατά τα άλλα εμφανίζονται να σέβονται το νόμο στην Ελλάδα, λαμβάνοντας αμοιβές που δεν ξεπερνούν τις αντίστοιχες του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Β», βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος εξετάζουν προσεκτικά το θέμα και δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες να καταθέσουν ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών, ζητώντας να πληροφορηθούν το σύνολο των αμοιβών που έχουν μοιράσει όλες οι εταιρείες των μεγάλων τραπεζικών ομίλων, οι οποίοι έχουν λάβει ενισχύσεις από το Δημόσιο.

http://www.banksnews.gr/portal
από  Pantelis Paspalas