9 Νοεμβρίου 2007

ΕΚΛΟΓΕΣ 2007: Ποιός έχασε ?


Τα αποτελέσματα της πρόσφατης εκλογικής αναμέτρησης για άλλη μια φορά το μόνο που αφήνουν στους υποτιθέμενους μεγάλους πρωταγωνιστές (ψηφοφόρους) είναι μία απλή αίσθηση ( ευφορίας ή όχι).

Αν εξαιρέσει κανείς τα μέλη και τον πυρήνα των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ που συνέχισαν την εκλογική διαδικασία για να εκλέξουν τον αρχηγό τους.

Οι υπόλοιποι επιστρέψαμε στην καθημερινότητά μας. Κάτι σαν τη Δευτέρα, μετά τους αγώνες πρωταθλήματος του Σαββατοκύριακου.

Όσο αφορά τους ψηφοφόρους της ευρύτερης αριστεράς, δηλ. ΚΚΕ, ΣΥΝ, & Έξω (αλλά όχι αντί) κοινοβουλευτική αριστερά, μάλλον κυριαρχεί μία σχετική ευφορία. Αυτή τη φορά υπήρξε μία εντυπωσιακή εκλογική άνοδος.
Συνολικά άγγιξαν τα εκλογικά ποσοστά του παλιού- καλού καιρού, άσχετα αν υπάρχει η παραδοσιακή εσωτερική γκρίνια για το ποιος τσίμπησε περισσότερο.

Αλλάζει κάτι λοιπόν ; Άρχισε επιτέλους η ανάκαμψη ;

Ψυχραιμία παιδιά, γιατί τα πράματα είναι δύσκολα.

Όλοι ξέραμε ότι την επόμενη των εκλογών ακολουθεί καταιγίδα. Ανοίγει το ασφαλιστικό, ακρίβεια, ανεργία και όλα αυτά που προεκλογικά, τα κόμματα εξουσίας δεν τα συζήτησαν καν.

Ξέρουμε επίσης ότι:
· H λαϊκή αντίδραση είναι μακριά από το να κοντράρει την κυρίαρχη πολιτική.
· Συνδικάτα και μαζικές οργανώσεις φυλλορροούν.
· Αριστερά κόμματα και οργανώσεις συρρικνώνονται παρά την εκλογική αύξηση.

Αν όλα αυτά -που κάνουν την αριστερά να ανεβαίνει και εκλογικά – πέφτουν, τι είναι αυτό που έκανε την αριστερά να ανέβει σε αυτές τις εκλογές ;

H αριστερά αξιοποιούσε πάντα τις εκλογές επιδιώκοντας να φτιάχνει αγωνιστές από τη δεξαμενή των ψηφοφόρων.

Αν λοιπόν το κίνημα πέφτει και η αριστερά εκλογικά ανεβαίνει, μήπως συντελείται μπροστά στα μάτια μας η μετατροπή αγωνιστών σε ψηφοφόρους ;

Ο αλλαγές στη συνείδηση των ανθρώπων δεν γίνονται στην κάλπη, αλλά στο πεζοδρόμιο.
Εκεί θα κριθούν όλοι – όπως πάντα – στην συμμετοχή και στην οργάνωση των αγώνων για την απόκρουση της αντιλαϊκής επίθεσης, και στην πολιτική έκφραση αυτής της πάλης.

Όταν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα μετράνε καθημερινά την μία ήττα μετά την άλλη, μπορεί η αριστερά να είναι κερδισμένη ;

Ας προσπαθήσουμε να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα στους αγώνες που έρχονται.