9 Νοεμβρίου 2007

ΣΤΟ ΝΤΙΒΑΝΙ: 4η συνεδρία



Ασθε: (ευδιάθετος)Γιατρέ χαίρετε. Είμαι χαρούμενος, η προεκλογική μας καμπάνια πήγε καλά περιμένουμε αύξηση των ποσοστών μας, είναι μια δικαίωση.

Ψυχο: Αγαπητέ κύριε έχετε κάθε δικαίωμα να νιώθετε χαρούμενος και δικαιωμένος όμως το ίδιο δικαιωμένος θα είστε και με μείωση, από όσο γνωρίζω αυτό έχει συμβεί.

Ασθε:(στιγμιαία αμηχανία) Τι εννοείτε, ότι δεν πρέπει να βγάζουμε θετικά συμπεράσματα από ένα αρνητικό αποτέλεσμα για να συνεχίζουμε τον αγώνα; Μπορεί να σταματήσει η ζωή;

Ψυχο: (ανάβει τσιγάρο) Ξεχνάτε πως είστε ξαπλωμένος σε ντιβάνι κατεχόμενος από οδυνηρή ένταση η οποία δεν σας εγκαταλείπει ούτε με άνοδο ούτε με κάθοδο των εκλογικών ποσοστών του κόμματός σας;

Ασθε: (αναστεναγμός)Έχετε δίκιο όμως σας έχω εξηγήσει ότι η πολιτική δράση είναι συνειδητή μου επιλογή συμβάλω στην κοινωνική πρόοδο δεν την αποχωρίζομαι, χάριν αυτής βιώνω έντονα την πραγματικότητα με συνέπεια την ένταση και το άγχος.

Ψυχο: (κοιτάζοντας τον καπνό ) Αγαπητέ καμία πρόοδος δεν υπάρχει εάν αυτό που λέτε πραγματικότητα και αγώνα, δεν εξασφαλίζει απόλαυση και χαλάρωση. Γιατί να υπάρχει σύγκρουση της πραγματικότητας με εκείνα που εκ φύσεως χρειάζεται ο άνθρωπος σαν προϋπόθεση της ψυχοδιανοητικής του υγείας; Δυστυχώς βιώνουμε την εκτροπή αυτής της ισορροπίας με αποτέλεσμα νευρωτικές και ψυχοπαθολογικές εκδηλώσεις.

Ασθε: (γυρίζει και κοιτάζει τον γιατρό) Μα τι μου λέτε τώρα, να οργανώσω στιγμές χαλάρωσης και απόλαυσης; Εγώ κατά βάθος πιστεύω ότι η παρουσία μου εδώ μέσα ισοδυναμεί με αντεπαναστατική πράξη.

Ψυχο: (τον κοιτάζει κουνώντας το κεφάλι με συμπόνια) Πρέπει να μάθετε αγαπητέ ότι ο άνθρωπος θεωρείται μια μηχανή που κινείται από μια σταθερή ποσότητα ενέργειας, την λεγόμενη «λίμπιντο». Η λίμπιντο προκαλεί οδυνηρή ένταση, που μετριάζεται μόνο με την επίτευξη της σωματικής χαλάρωσης. Αυτή την απελευθέρωση από την οδυνηρή ένταση την λέμε «ηδονή». Ύστερα από την χαλάρωσή της η λιμπιντική ένταση επανέρχεται, σαν αποτέλεσμα χημικών διεργασιών του σώματος και δημιουργεί καινούργια ανάγκη για χαλάρωση, δηλαδή για ηδονική ικανοποίηση. Αυτή η δυναμική διαδικασία που οδηγεί από την ένταση στη χαλάρωση και πάλι στην ένταση, από τον πόνο στην ηδονή και πάλι στον πόνο, είναι φυσικός νόμος είναι η «αρχή της ηδονής».

Ασθε: Μα εμείς θεωρούμε σαν κύρια εκδήλωση ψυχοπαθολογίας τον αλλοτριωμένο άνθρωπο στην εκμεταλλευτική ταξική κοινωνία, είναι κατά την γνώμη μου η ριζική λύση για την πλήρη απελευθέρωση, γιαυτό αγωνιζόμαστε για ένα άλλο σύστημα αταξικό.

Ψυχο: Είμαι σε θέση να σας πληροφορήσω, ότι η βιβλιογραφία μας σε παγκόσμιο επίπεδο είναι πλήρης παραδειγμάτων και κλινικών περιστατικών τέτοιου είδους. Παρακαλώ προσπαθήστε να κατανοήσετε λογικά αυτό που σας εξηγώ για το καλό σας, δεν αρνούμαι κανένα δικαίωμά σας, πόσο μάλλον της πολιτικής δράσης, όμως μην εκτρέπετε την φύση σας, βρείτε τρόπους χαλάρωσης ταξικούς ή αταξικούς. Υπάρχουν πολλοί. Γιατί σε λίγο θα χρειάζεστε ψυχίατρο με άλλου είδους θεραπεία.

Ασθε: (εκνευρισμένος) Είμαι σε θέση να σας πληροφορήσω πως έρχομαι χαλαρός και φεύγω αγχωμένος, θα τα σκεφτώ αυτά χωρίς να υπόσχομαι τίποτα, γεια σας.

ο ψυχόπονος