9 Νοεμβρίου 2007

ΠΑΛΙΑ ΚΟΛΠΑ


Ο χώρος πρασίνου (φωτο) μπροστά από την πολυτελή κατοικία στο Δήμο της Κηφισιάς φαίνεται με μια πρώτη ματιά, σαν κήπος της συγκεκριμένης κατοικίας.
Με πολύ και καλοσυντηρημένο πράσινο και μάντρα με είσοδο να τον περιβάλει , κανείς δεν θα καταλάβαινε ότι είναι κοινόχρηστος- δημοτικός χώρος, αν δεν μας πληροφορούσε το σύνθημα με σπρέι “ιδιοκτησία δήμου” που δείχνει που είναι η είσοδος.

Δεν γνωρίζουμε αν ο συγκεκριμένος χώρος είναι μία από τις γνωστές διαφορές και διεκδικήσεις ιδιωτών από το δήμο ή του δήμου από ιδιώτες.
Δεν γνωρίζουμε επίσης αν είναι οριστικά δημοτικός χώρος.
Ξέρουμε όμως σίγουρα έτσι όπως είναι, σε λίγα χρόνια κανείς δεν θα θυμάται, ότι κάποτε κάποιος έγραψε στην μάντρα “ ιδιοκτησία δήμου”. Τα δέντρα θα ψηλώσουν, ενδεχομένως και η μάντρα μαζί με τα δέντρα, και οι μόνοι που θα απολαμβάνουν τον συγκεκριμένο κήπο θα είναι οι κάτοικοι της συγκεκριμένης πολυτελούς κατοικίας.

Ξέρουμε επίσης ότι τουλάχιστον στο παρελθόν, ήταν πάγια τακτική των κατασκευαστών, να παραχωρούν ένα μέρος του οικοπέδου στο δήμο, και να παίρνουν σε αντάλλαγμα παραπάνω τετραγωνικά δόμησης.

Στην πράξη βέβαια το μέρος του οικοπέδου που παραχωρούσαν , ήταν συνέχεια του οικοπέδου της οικοδομής, και κανείς από τους περίοικους δεν ήξερε τίποτα.
Το πολύ στην αρχή να έβαζαν μια μικρή ταμπελίτσα ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ, φυτεύοντας και κάτι μπροστά, που μόλις μεγάλωνε “έτρωγε” και την ταμπελίτσα.

Aραγε σε τι έκταση έχει γίνει αυτό στο Δήμο Κηφισιάς ; Γνωρίζει ο Δήμος πόσοι τέτοιοι χώροι του ανήκουν; Γνωρίζει , δεν γνωρίζει, το βέβαιο είναι ότι δεν τους αξιοποιεί.

Η μοναδική περίπτωση να το κάνει, είναι να το απαιτήσουν οι δημότες.