9 Νοεμβρίου 2007

ΚΡΙΤΙΚΗ DVD


«300»
Έχετε ακούσει που λένε ότι η περιέργεια σκότωσε τη γάτα; Ε, έτσι την πάτησα και εγώ. Είχα ακούσει που λέγανε ότι είναι μάπα η ταινία, αλλά η περιέργεια ξέρετε είναι μεγάλο ελάττωμα. Η ταινία έκοψε 1.000.000 εισιτήρια στην Ελλάδα. Πάτωσε βέβαια στο εξωτερικό, ακόμα και στις ίδιες τις ΗΠΑ, αποδυκνείοντας ότι η βλακεία των Ελλήνων είναι ανίκητη. Αν δεν την είχε χρηματοδοτήσει η ίδια η CIA, αυτός που παρίστανε τον σκηνοθέτη θα είχε αυτοκτονήσει.
Τι είδαν τα ματάκια μου, δε λέγεται, και δεν περιγράφεται. Η απόλυτα φασιστική ταινία. Όπως είπε ο ίδιος ο σκηνοθέτης σε συνέντευξη τύπου, οι Σπαρτιάτες ήταν η αρία φυλή των αμερικάνων, ενάντια στους καθυστερημένους άραβες, που τους παίζαν οι Πέρσες. Το Ιράν έκανε καταγγελία για αυτήν την ταινία στον ΟΗΕ. Οι Έλληνες πάλι, τα ζώα μου αργά. Οι κρετίνοι κιόλας τρέξαν να την δούνε στην Ελλάδα.
Η ταινία βρίζει τους Σπαρτιάτες. Τους αναπαριστά σαν πιθήκους, που απαντούν στον αρχηγό-βασιλέα με ενα <<αουγκ>>. Τι και αν οι αρχαίοι Σπαρτιάτες τους βασιλιάδες, γιατί είχαν δύο, τους είχαν τον ένα για στρατηγό να πάει να σκοτωθεί στον πόλεμο, και τον άλλο για αρχιερέα. Ο βασιλιάς στην ταινία ειναι Φύρερ, αρχηγός! Όχι παίζουμε! Ο Λεωνίδας λέει στους Σπαρτιάτες πως απόψε θα κοιμηθούνε στην κόλαση. Ο ηλίθιος φασισταράς έλληνας μεταφραστής νομίζει πως σε αυτόν τον τόπο κανείς δεν γνωρίζει αγγλικά, και το μετέφρασε στον Άδη, μιας και οι αρχαίοι Έλληνες δεν ξέρανε την κόλαση και τον παράδεισο. Η γυναίκα του Λεωνίδα πάει να μιλήσει στην βουλή των 300 πλουσιότερων Σπαρτιατών. Ο κρετίνος σκηνοθέτης έχει μπερδέψει το Συμβούλιο των Ρεπουμπλικάνων της αρχαίας Ρώμης, με την Δημοκρατία των πόλεων-κρατών της αρχαίας Ελλάδας. Γιατί στην αρχαία Σπάρτη τις αποφάσεις τις έπαιρνε ο λαός στην βουλή της πόλης, που ονομαζόταν Ακέλα.
Την ιστορία την πατάει στο κεφάλι. Τύφλα να χει η Cinecita, η γελοία κινηματογραφική εταιρεία που έφτιαξε ο Μουσολίνι στην Ιταλία.
Προδοσίες, ίντριγκες, ο Ξέρξης να παρουσιάζεται σαν σκιάχτρο, οι Πέρσες σαν καθυστερημένοι βάρβαροι, ύμνος στον ένα και μοναδικό αρχηγό το Λεωνίδα, ύμνος στον πόλεμο, οι στρατιώτες-πολεμιστές τρώνε ξύλο για να γίνουν καλοί στρατιώτες, opos Ameriki, οι Σπαρτιάτες να παρουσιάζονται σαν ομοφυλόφυλοι μπολντιμπιλντεράδες, οι γυναίκες να παρουσιάζονται σαν σκεύη ηδονής, πρόθυμα να εξυπηρετήσουν τους πολεμιστές, και εγώ να αγωνιώ πότε επιτέλους θα τελειώσει το ξερατό.
Καλά να πάθω!

ΑΝΤΩΝΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΑΤΟΣ