9 Απριλίου 2012

TRIBUNA de La Habana / Organo del Comite Provincial del Partido


La Habana , CUBA
Βαγγέλης Γονατάς / Λουκία Κωνσταντίνου

 Η Τριμπούνα (εξέδρα) είναι η μεταλλική αψίδα στην Μαλεκόν όπου γίνονται οι μεγάλες συναυλίες και εκδηλώσεις –συμβολικά- βρίσκεται κοντά στο «Γραφείο Αμερικανικών Συμφερόντων» (πρεσβεία).  Η αμερικάνικη πρεσβεία στην Αβάνα λοιπόν είναι ίσως η μοναδική πρεσβεία των ΗΠΑ στον κόσμο, που υποδέχεται περισσότερες διαδηλώσεις απ ότι η αντίστοιχη στην Αθήνα.

TRIBUNA de la Habana είναι και το όνομα του 8σέλιδου δημοσιογραφικού οργάνου της Νομαρχιακής Επιτροπής του Κόμματος, που ιδρύθηκε τον Οκτώβρη του 1980. Συνηθισμένοι στην ύλη και την δομή αντίστοιχων κομματικών οργάνων στην Ελλάδα, μας εξέπληξε ευχάριστα η ύλη αυτής της εφημερίδας, από την οποία δεν έλειπαν φυσικά τα ιστορικά  και «επίσημα» άρθρα, -όλα επώνυμα- αλλά ταυτόχρονα υπήρχαν και πάρα πολλά άρθρα γνώμης και κριτικής.
Το κύριο άρθρο που υπογράφεται από την Raquel Sierra και έχει τίτλο «Producen tierras otrora ociosas” αφορά την παραχώρηση για καλλιέργεια  ανεκμετάλλευτων εκτάσεων στην Αβάνα, στις οποίες μέχρι τώρα κυριαρχούσαν τα αγριόχορτα και τα σκουπίδια. Σήμερα η πλειοψηφία αυτών των εκτάσεων αποδίδει σε τρόφιμα.  Από τις 4.501 αιτήσεις για παραχώρηση γης, εγκρίθηκαν οι 3.224. Σε ένα σύνολο έκτασης 6.594 εκταρίων σήμερα  καλλιεργείται το 97%.. Οι υπόλοιπες 1.018 αιτήσεις που δεν εγκρίθηκαν αφορούσαν περιοχές κρατικές ή περιοχές που δεν εκπλήρωναν τις προϋποθέσεις για καλλιέργεια.
Σε αυτές τις εκτάσεις το 2011 παράχθηκαν 21.202,70 τόνοι ποικίλης καλλιέργειας, 1.980 λίτρα γάλακτος, 412,3 τόνοι χοιρινού κρέατος. Από αυτά τα αγροτικά προϊόντα που καλλιεργήθηκαν 829,21 τόνοι δόθηκαν σε σχολεία, νοσοκομεία κ.α

Και το άρθρο καταλήγει:
«  Η ανάλυση αυτού του θέματος μας δίνει πολλά μαθήματα:
Αν και η Αβάνα με τις ελάχιστες εκτάσεις γης (για καλλιέργεια) δεν θα μπορέσει ποτέ να θρέψει συνολικά την πρωτεύουσα και τους πάνω από 2 εκατ. κατοίκους της , εκεί που δεν υπήρχε καμία παραγωγή σήμερα παράγονται από κηπευτικά και φρούτα μέχρι φασόλια και γλυκοπατάτες, και βόσκουν αγελάδες και πρόβατα.
Η παραγωγή μπορεί να συνεχίσει να αυξάνεται, όμως μόνο σαν αποτέλεσμα του ενδιαφέροντος των καλλιεργητών και της γνώσης που αποκτούν  ,στην καινούργια για πολλούς από αυτούς  αγροτική
ζωή ».
Εδώ Αβάνα , γειά χαρά.


(δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο blog  Sierra Maestra”)