12 Απριλίου 2010

Κατάληψη της έπαυλης "ΚΟΥΒΕΛΟΥ" στο Μαρούσι


Η " Επαυλη  ΚΟΥΒΕΛΟΥ" βρίσκεται στην οδό Διονύσου και Σόλωνος , κοντά στο ΙΚΑ. Ανήκει στην εκκλησία στην οποία παραχωρήθηκε για να ιδρύσει "Στέγη  άπορων και ορφανών παιδιών" εδώ και 30 χρόνια. Ολα αυτά τα χρόνια παρέμεινε κλειστή  και ρήμαξε, ενώ  τα τελευταία χρόνια Σύλλογοι της περιοχής διεκδικούν από το Δήμο να αξιοποιηθεί ή για το σκοπό του κληροδοτήματος ή για χώρος πολιτισμού.

Στις 7/4 καταλήφθηκε από ομάδα νέων που αυτοπροσδιορίζονται πολιτικά στον αντιεξουσιαστικό χώρο, με σκοπό τη δημιουργία ενός "ελεύθερου κοινωνικού χώρου", οι οποίοι προχώρησαν σε εργασίες καθαρισμού και διαμόρφωσης του κήπου της έπαυλης.

Αυτό προκάλεσε την άμεση αντίδραση της "Στέγης Αχιλέως & Ευδοκίας Κούβελου" του φορέα που διαχειρίζεται το ακίνητο για λογαριασμό της εκκλησίας, που προχώρησε σε μήνυση κατα αγνώστων για  "διατάραξη οικιακής ειρήνης" ζητώντας την άμεση εκένωση του κτιρίου.

Στη συνέχεια  οι καταληψίες  εξέδωσαν και μοίρασαν στην περιοχή την παρακάτω ανακοίνωση, για την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο χώρο την Κυριακή 11/4 το πρωί:

Αγαπητοί γείτονες,  όπως πιθανόν πολλοί από εσας θα έχετε ήδη αντιληφθεί, από την Τετάρτη 7 Απριλίου, η έπαυλις Κούβελου, ξαναζωντάνεψε.

Είμαστε μιά ομάδα νέων, που αποφασίσαμε να καταλάβουμε το χώρο, προκειμένου να στεγάσουμε τις δραστηριότητές μας και να τον επελευθερώσουμε, να τον καθαρίσουμε, και να τον ααναπλάσουμε ώστε να γίνει προσβάσιμος στη γειτονιά για ποικίλες δραστηριότητες.

Στα σχέδιά μας είναι, να διαμορφώσουμε τον κήπο,αφού τον καθαρίσουμε, με δενδροφυτεύσεις και μποστάνια,να φτιάξουμε μια παιδική χαρά για τα παιδιά της γειτονιάς,να επιδιορθώσουμε όσο μπορούμε το ερειπωμένο κτίριο ώστε να γίνεο προσβάσιμο και ασφαλές, να φτιάξουμε ένα καφενείο ώστε να απολαμβάνουμε τη δροσιά του κήπου, και να στεγάσουμε πολιτιστικές εκδηλώσεις,προβολές,βιβλιοθήκη και άλλα. Ολα τα παραπάνω,και άλλα όσα προτείνετε εσείς, θα γίνονται δωρεάν,με την εθελοντική συνεισφορά όλων,αφοι ονειρευόμαστε μια κοινωνία ελεύθερη από το εμπόρευμα και την κερδοσκοπία.

Επιζητούμε την ενεργή συμμετοχή σας και την βοήθειά σας με οποιοδήποτε τρόπο,προκειμένου όλοι μαζί, να συνδιαμορφώσουμε το χώρο για να τον μετατρέψουμε απο ερειπωμένο σκουπιδότοπο,σε όαση επικοινωνίας και συνέυρεσης, δραστηριότητας και ψυχαγωγίας.

Η κατάληψη θα παραμείνει ανοιχτή για όλους κατά τη διάρκεια της ημέρας. Σας καλούμε άυριο Κυριακή11/7/2010 και ώρα 12.οο, για να γνωρισθούμε και να κουβεντιάσουμε.

ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΕΠΑΥΛΗΣ ΚΟΥΒΕΛΟΥ (Διονύσου και Σόλωνος)

11/4/2010