22 Μαΐου 2009

Νέκρωσε ο Δήμος στο Μαρούσι


Απόλυτη επιτυχία είχε η σημερινη (21 Μαίου) απεργία που προκήρυξαν στο Δήμο Αμαρουσίου το Σωματεία Εργαζόμενων Δήμου Αμαρουσίου (ΣΕΔΑΜ), το Σωματείο Οδηγών Δημοτικής Συγκοινωνίας (ΣΟΔΗΣΑ). Σε συμπαράσταση 4ώρη στάση εργασίας προκήρυξε και ο Σύλλογος Υπαλλήλων του Δήμου Αμαρουσίου, που καλύπτει τους μόνιμους διοικητικούς υπάλληλους του Δήμου.

Η απεργία έγινε γιατί παρ' οτι ο τελευταίος νόμος, δίνει κάποια δυνατότητα να περάσουν στο Δήμο οι εργαζόμενοι του Οργανισμού Εργασίας (Δημοτική επιχείρηση ενοικίασης εργαζομένων) η Διοίκηση δεν έχει κάνει τίποτα, και η παραπάνω εταιρεία λήγει στις 30/6, με αποτέλεσμα να μένει η πλειοψηφία των εργαζόμενων ξεκρέμαστη.

Από τις 3 τα ξημερώματα ομάδες περιφρούρησης της απεργίας, ήταν στα 2 αμαξοστάσια του Δήμου, ενώ τις προηγούμενες μέρες είχαν ενημερώσει όλους τους εργαζόμενους. Αφίσες, φείγ βολάν και ανακοινώσεις μοιράστηκαν τις προηγούμενες μέρες σε όλο το Μαρούσι.
Στις 6 το πρωί που άρχιζε η βάρδια, δεκάδες εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στα 2 αμαξοστάσια, καθώς και άλλοι εργαζόμενοι, δημοτικοί σύμβουλοι, δημοτικές κινήσεις βουλευτές του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ και εφημερίδες, που είχαν κληθεί από τα σωματεία για συμπαράσταση.

Στη δημοτική συγκοινωνία, και στην καθαριότητα και στα εξωτερικά συνεργεία η συμμετοχή άγγιξε το 100%, στο δημαρχείο το 80% και οι υπόλοιπες υπηρεσίες υπολειτούργησαν κυρίως με 4ωρους, συμβασιούχους έργου και STAGE.
Η τρομοκρατία , οι εκβιασμοί και η προσπάθεια τρομοκράτησης των εργαζόμενων τις προηγούμενες μέρες ήταν πρωτοφανής, και θύμιζε (μπορεί να υπερηφανεύεται ο Πατούλης) ιδιωτικό τομέα.

  • Με όποιο τρόπο διέθεταν διαμήνυσαν στους εργαζόμενους ότι η συμμετοχή στην απεργία τους καθιστά υποψήφιους για απόλυση, γιατί "επιβαρύνουν τη θέση τους" (λές και είναι υπόδικοι ή προφυλακισμένοι) και θέτουν εαυτούς στην κατηγορία των αντιπάλων του δημάρχου ( "τώρα θα δούμε ποιοι είναι πραγματικά φίλοι μας").
  • Η γνωστή εργοδοτική τρόικα (Χρηστάκης,Αντωνόπουλος, Μπάρλας) με σωφέρ το γνωστό εργολάβο έργων του Δήμου που κληρονόμησε η Διοίκηση από τον τέως Τζανίκο, λιώσαν τα παπούτσια τους περιοδεύοντας σε όλο το δήμο για να "μεταφέρουν τη γραμμή".
  • Εναγώνιες συνεδριάσεις του εργοδοτικού επιτελείου με επικεφαλής τον ίδιο το δήμαρχο, ήταν σε εξέλιξη μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Στις 2 τη νύχτα ο ίδιος ο Πατούλης εθεάθη σε αμαξοστάσιο για να πείσει τις βραδυνές βάρδιες.
  • Ανεπιτυχώς προσπάθησαν να φυγαδεύσουν από τα αμαξοστάσια λεωφορεία και οχήματα, ώστε να τα κινήσουν κρυφά με απεργοσπάστες ή συμβασιούχους.
  • Ο Αντωνόπουλος στους παιδικούς σταθμούς επιχείρησε να παρεμποδίσει τα σωματεία να ενημερώσουν τους εργαζόμενους, "απαγορεύοντας" ανεπιτυχώς να κοληθούν ακόμα και αφίσες.
  • Ο Ζήκος στη δημοτική συγκοινωνία ακόμα και τη μέρα της απεργίας, προσπαθούσε να βγάλει έστω λίγα λεοφωρεία κατηγορώντας τους απεργούς ότι δεν αφήνουν τους συμβασιούχους να δουλέψουν, και διαδίδοντας ψευδώς ότι το 90% του Δήμου δουλεύει κανονικά.
Σημ. Οταν η εργοδοσία δίνει ποσοστά στις απεργίες, γύρνα τα ανάποδα, βάλε και κάτι ακόμα και έχεις το ποσοστό συμμετοχής στην απεργία.

Παρ΄όλα αυτά, η απεργία πέτυχε, και ήταν κατά γενική ομολογία η μεγαλύτερη κινητοποίηση που έκαναν ποτέ οι εργαζόμενοι στο Δήμο Αμαρουσίου.
Ήταν μια καθαρή νίκη των εργαζόμενων στην αναμέτρηση τους με τη διοίκηση, που τους γέμισε με περηφάνια και αισιοδοξία, όπως και όλους εμάς που συμπαρασταθήκαμε.

Είναι μια σοβαρή παρακαταθήκη για τον αγώνα τους, που ΣΥΝΕΧΊΖΕΤΑΙ.