18 Μαΐου 2010

Μαθήματα μισαλλοδοξίας από τη Διευθύντρια του 6ου Γυμνασίου Γαλατσίου


Την περασμένη 21η Μαρτίου, η διευθύντρια του 6ου Γυμνασίου Γαλατσίου αποφάσισε να γιορτάσει με έναν πρωτότυπο τρόπο την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού, δίνοντας εντολή να τοιχοκολληθεί σε όλες τις αίθουσες του γυμνασίου ένα μισαλλόδοξο κείμενο γεμάτο ειρωνικές και περιφρονητικές αναφορές για τους μετανάστες. Στο δε προαύλιο αυτού του σχολείου, εκεί όπου Ελληνόπουλα και Αλβανόπουλα παίζουν μαζί μπάσκετ, για τέσσερις μήνες έμεινε γραμμένο ένα άκρως προσβλητικό σύνθημα κατά των Αλβανών.

Τα μέλη των Schooligans, τα οποία ενημερώθηκαν για το ρατσιστικό κείμενο που βρίσκεται στο τέλος του άρθρου μας, επισκέφτηκαν 6ο Γυμνάσιο Γαλατσίου όπου διευθύντρια έγινε τον τελευταίο χρόνο μια φιλόλογος με 33 έτη προϋπηρεσίας, η οποία μάλιστα θεωρείται «άνθρωπος της εκκλησίας». Η θεοσεβούμενη λοιπόν διευθύντρια, ερωτώμενη από τους Schooligans για το αισχρό μήνυμα που στόλιζε το προαύλιο, από τη μία υποστήριξε ότι δεν είναι δυνατόν να σβηστεί αφού είναι γραμμένο σε ταρτάν και από την άλλη, ότι είχε μεν ειδοποιήσει τον Δήμο να έρθει κάποιος να το σβήσει, χωρίς ωστόσο να λάβει ανταπόκριση.

«Αν είχαμε ενημερωθεί, μέσα σε μία βδομάδα το σύνθημα θα είχε σβηστεί. Ειδικά ένα τόσο εξοργιστικό σύνθημα!» δηλώνει όμως με έμφαση από τη μεριά του ο αντιδήμαρχος Παιδείας του Γαλατσίου, κος Οικονομόπουλος, τονίζοντας ότι δεν έλαβε ποτέ κανένα γραπτό ή προφορικό αίτημα από το σχολείο.

Στο σχολείο με τους 350 μαθητές, υπάρχουν αρκετά παιδιά από την Αλβανία, την Πολωνία, τη Ρουμανία κ.α. και δεν είναι λίγες οι φορές που πέφτουν θύματα ρατσιστικής αντιμετώπισης τόσο από συμμαθητές όσο και από τους ίδιους τους καθηγητές τους «Μερικοί συμμαθητές μας τα κοροϊδεύουν - καμιά φορά και οι καθηγητές» λένε οι μαθητές γι’ αυτά που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι αλλοδαποί συμμαθητές τους. «Πέρσι ένας καθηγητής μας είπε σε μια μαθήτρια που δεν μπορούσε να εκφραστεί καλά: «Εσύ τι πρόβλημα έχεις και δεν μπορείς να μιλήσεις; Μήπως είσαι Αλβανάκι;». Ήταν πολύ άσχημο αυτό που έκανε. Εμείς έχουμε Αλβανούς φίλους και μας ενοχλεί να ακούμε έναν καθηγητή να τους κοροϊδεύει».

«Παρακαλούμε τους διευθυντές να αφιερώσουν δύο ώρες προκειμένου να οργανωθούν εκδηλώσεις και συζητήσεις για τα θέματα του ρατσισμού, των φυλετικών διακρίσεων, της ξενοφοβίας και της μη-ανεκτικότητας που χαρακτηρίζουν τις σύγχρονες πολυπολιτισμικές κοινωνίες. Ο σκοπός των εκδηλώσεων αυτών πρέπει να είναι η ευαισθητοποίηση των μαθητών στα θέματα του σεβασμού της διαφορετικότητας και της ειρηνικής συνύπαρξης…» έγραφε η εγκύκλιος που εστάλη στις 18 Μαρτίου προς όλους τους Διευθυντές την ελληνικών σχολειών με την υπογραφή της υφυπουργού Παιδείας, Έυη Χριστοφιλοπούλου. Και προκειμένου να «ευαισθητοποιήσει τα παιδιά στα θέματα σεβασμού της διαφορετικότητας και της ειρηνικής συνύπαρξης» η Διευθύντρια έδωσε εντολή σε καθηγητή να τοιχοκολληθεί το απαράδεκτο κείμενο, με διάκοσμο εκκλησιαστικής αισθητικής, με τίτλο «Αν διαβείς παράνομα τα ελληνικά σύνορα», το οποίο δημοσιεύθηκε λίγες μέρες νωρίτερα στο έντυπο «Ενοριακή ευλογία» που εκδίδει ο Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου Πευκακίων.

«Εάν περάσεις τα σύνορα της Βόρειας Κορέας παράνομα, τιμωρείσαι με 12 χρόνια σκληρής εργασίας. Εάν περάσεις τα ιρανικά σύνορα παράνομα, τίθεσαι υπό κράτηση επ’ αόριστο. Εάν διασχίσεις τα Αφγανικά σύνορα παράνομα, έχεις αρπάξει ένα πυροβολισμό... Εάν διασχίσεις τα σαουδαραβικά σύνορα παράνομα, θα φυλακιστείς. Εάν περάσεις τα αμερικανικά σύνορα παράνομα, θα κυνηγηθείς από την αστυνομία. Εάν διασχίσεις τα κινεζικά σύνορα παράνομα, δεν θα ξανακουστείς [...]Αν όμως περάσεις παράνομα τα ελληνικά σύνορα, εξασφαλίζεις εργασία, άδεια, παιδεία, υγεία, λεφτά και… ευημερία» αναφέρει το μισανθρωπικό κείμενο και συνεχίζει: «Εξασφαλίζεις επίσης την κάλυψη ελληνικών κομμάτων να βρίζεις την Ελλάδα. Τώρα σε λίγο θα μπορείς να φτιάξεις και πολιτική παράταξη».

Ο καθηγητής που την εντολή να προχωρήσει στην τοιχοκόλληση από την διευθύντρια, μπήκε και το κόλλησε στον πίνακα ανακοινώσεων κάθε τάξης, όπου και παρέμεινε για ημέρες. «Εκείνη τη στιγμή είχαμε διάλειμμα», λένε τα παιδιά. «Τον είδαμε να μπαίνει μέσα, να το κολλάει και να φεύγει κατευθείαν χωρίς να μας πει τίποτα. Ο καθηγητής αυτός ασχολείται πολύ με τη θρησκεία και την εκκλησία. Στην Α' Γυμνασίου μάς έλεγε να μη βλέπουμε Στρουμφάκια γιατί είναι πράγματα του Σατανά!».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, δεν έγινε καμία επίσημη συνεδρίαση γύρω από το θέμα στο σύλλογο καθηγητών, ενώ σε όσους ζήτησαν το λόγο από την διευθύντρια, η απάντησή της ήταν: «Εγώ το είδα σαν μια απλή σύγκριση για το τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τι στις άλλες χώρες. Είναι ένα κείμενο θετικό για την Ελλάδα! Δείχνει πόσο ανεκτική χώρα είναι! Γιατί να θίγεται κάποιος;».

Τα μέλη των Schooligans συμπληρώνουν στο τέλος του ρεπορτάζ τους:

•Τα στοιχεία όσων μαθητών και καθηγητών μάς μίλησαν είναι στη διάθεση του περιοδικού. Δεν τα δημοσιεύουμε για ευνόητους λόγους.

•Για να είναι πλήρες το ρεπορτάζ, πήραμε συνέντευξη και από τη διευθύντρια του σχολείου. Κι ενώ μιλήσαμε μαζί της για μισή ώρα, στο τέλος μας ζήτησε να μη δημοσιευτούν οι απαντήσεις της.

•Τη μέρα που παραδίδαμε το περιοδικό στο τυπογραφείο (27/4), επικοινώνησε μαζί μας πάλι ο Αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου Γαλατσίου και μας είπε τα εξής: «Αμέσως μετά το τηλεφώνημά σας πήγα στο 6ο Γυμνάσιο και είδα κι εγώ αυτό το απαράδεκτο σύνθημα, για το οποίο κανείς δε μας είχε ενημερώσει. Έδωσα εντολή στο συνεργείο του Δήμου και το έσβησαν μέσα σε μία ώρα!».