4 Μαΐου 2011

Μήνυση Πατούλη σε blogs, "στα πλαίσια της κυβερνητικής πολιτικής"

«Κατέθεσα μήνυση, δια του δικηγόρου μου Σωτήρη Κοσσιέρη, για συκοφαντική δυσφήμιση κατά παντός υπευθύνου, των συντακτών, των διαχειριστών και των ιδιοκτητών του blogspot korinthix. Με την ανακοίνωσή μου της 27ης Απριλίου, η αντίδρασή μου υπήρξε άμεση. Ήταν μια αντίδραση που στέλνει ένα πολιτικό μήνυμα. Που επιχειρεί να υπερασπιστεί όχι μόνο την τιμή ενός πολιτικού, αλλά και του απλού πολίτη που βρίσκεται ανυπεράσπιστος απέναντι σε ανεξέλεγκτους ανώνυμους κύκλους υποτιθέμενης πληροφόρησης και ενημέρωσης του κοινού».
Πάνος Μπεγλίτης  βουλευτής Κορινθίας του ΠΑΣΟΚ και αν.υπουργός Εθνικής Αμυνας.

Μήνυση κατέθεσε σήμερα το πρωί ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης δια του πληρεξούσιου δικηγόρου του,  στον Προϊστάμενο του Τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, σε βάρος των διαχειριστών συγκεκριμένων blogs. Η μήνυση αυτή είναι η απάντησή του  στην ανάρτηση ψευδών και συκοφαντικών σχολίων σε βάρος τόσο του ίδιου, όσο  και του Δήμου Αμαρουσίου, που φιλοξενήθηκαν  χθες Πέμπτη 28 Απριλίου 2011, στο ένα blog αρχικά, ενώ στη συνέχεια η ίδια ανάρτηση φιλοξενήθηκε και σε δεύτερο blog.                                                                    

Η συζήτηση που έχει ξεκινήσει εδώ και μήνες για την ανάγκη "άρσης της ανωνυμίας των blogers" και η φημολογούμενη κυβερνητική ρύθμιση , οδήγησε και στο τοπικό επεισόδιο της μήνυσης του δημάρχου Αμαρουσίου προς 2 blog για ψευδή και συκοφαντική ανάρτηση. Το ένα από τα 2 blog κατηγορείται  μάλιστα γιατί απλά αναδημοσίευσε την ανάρτηση του πρώτου. 
   Πριν καιρό, όταν κυκλοφόρησε email για την "Καταδίκη Τζανίκου για το Mall" προειδοποιηθήκαμε όλοι φιλικά, μέσω emails, σχολίων στο facebook κλπ ότι η αναδημοσίευση "ψευδών ειδήσεων" (η καταδίκη Τζανίκου ήταν για συκοφαντική δυσφήμηση, στην αντιπαράθεση για το mall  πάντως) μπορεί να επισύρει ποινικές συνέπειες, και "άθελά μας να μπλέξουμε". Μετά από αυτό,  το αρχικό σχετικό mail  διαγράφτηκε από τον άγνωστο σε μας δημιουργό του. 
       Είναι λοιπόν φανερό σε τι αποσκοπεί η όψιμη δημοκρατική ευαισθησία κυβερνητικών και λοιπών πολιτικών παραγόντων για τα blog  και την ανωνυμία τους. Σημειωτέον ότι ουσιαστικά ποτέ δεν υπήρχε ανωνυμία στα blog και στα site και όταν  τους χρειάστηκε, οι διωκτικές και δικαστικές αρχές - και όχι μόνο -εντόπισαν τα blog ή τα sites που αναζήτησαν με την ευκολία που εντοπίζεται ένα κινητό τηλέφωνο.  Από την άλλη πλευρά, είναι επίσης γνωστό ότι  μεγαλοκαρχαρίες της δημοσιοκαφρικής ελίτ εκτονώνονται (το λιγότερο) στην blogόσφαιρα κάνοντας το δικό τους ξεκαθάρισμα λογαριασμών. 
      Η όλη φασαρία λοιπόν, δεν γίνεται για την ανύπαρκτη ανωνυμία των  blog , αλλά για την δυνατότητα ανώνυμου σχολιασμού, καταγγελίας, δικτύωσης γενικότερα, των σχολιαστών των blog, στους οποίους εξασφαλίζεται  αυτή η δυνατότητα  Υπέρ της ανωνυμίας των blog  τάσσεται  κατά τα άλλα και ο δήμαρχος Αμαρουσίου , δηλώνοντας ότι  "Ποτέ δεν διανοήθηκα  να στραφώ  εναντίον πολιτών, με τους οποίους τυγχάνει να διαφωνώ, ακόμη κι αν τα σχόλια τους ήταν σε αρκετές περιπτώσεις ακραία". Το διανοήθηκε και το παραδιανοήθηκε όμως, όταν η κυβέρνηση ξεκίνησε την καμπάνια της για να βάλει τάξη στο "ζούγκλα του διαδικτύου". 
    Με την ευκαιρία -άσχετα αν οι δημαρχιακές βολές αποδειχθούν προειδοποιητικές ή τροχιοδεικτικές- εμείς δηλώνουμε  ότι από την πρώτη στιγμή που φτιάξαμε αυτό το blog,  το οποίο ενίοτε το εκδίδουμε και σε έντυπη μορφή ,επιλέξαμε συνειδητά να είναι απολύτως επώνυμο. Και γιατί υποστηρίζουμε επώνυμα ότι λέμε, αλλά και γιατί  η υποτιθέμενη ανωνυμία δεν έχει κανένα απολύτως νόημα. 
        Εχει και παραέχει όμως  ουσιαστικότατο νόημα ,η δυνατότητα που δίνει αυτό , όπως και πολλά άλλα blog  σε κάθε αγωνιζόμενο/η ή απλά προβληματισμένο/η να καταγγέλλει, να δικτυώνεται,  και να αποκαλύπτει ιδιαίτερα από το χώρο δουλειάς του, περιφρουρούμενος από την εργοδοτική και όχι μόνο εργοδοτική ,αυθαιρεσία και εκδικητικότητα. Πιστεύουμε ότι σιγά-σιγά μάθαμε να το κάνουμε καλά, και ταυτόχρονα να περιφρουρούμε τους  συντάκτες, τους σχολιαστές μας ,αλλά και τους εαυτούς μας.
       Μας χαροποιεί το γεγονός ότι γέμισε blog, ομάδες στο facebook κ.α το Μαρούσι, που κάθε φορέας κίνηση κλπ  υιοθετεί αυτή τη μορφή επικοινωνίας, και  τα πάντα  κυκλοφορούν ταχύτατα. Αυτός προφανώς είναι και ο πρόσθετος "τοπικός" λόγος, που ο Δήμαρχος Αμαρουσίου  "διανοήθηκε να στραφεί εναντίον πολιτών" παρέχοντας τις καλές του υπηρεσίες στους διακομματικούς πολιτικούς του  προϊστάμενους .