Το ποσό των 83,5 εκατομμυρίων ευρώ καλείται να καταβάλει η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) στις εταιρίες Vodafone και Ericsson, όπως αποκάλυψε σήμερα στηνΕπιτροπή Διαφάνειας της Βουλής ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ Α. Λαμπρινόπουλος. Το ποσό αφορά στο πρόστιμο το οποίο είχε επιβληθεί στις δύο πολυεθνικές για την εμπλοκή τους στο σκάνδαλο των υποκλοπών. Όμως το Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε το πρόστιμο άκυρο και τώρα η υπηρεσία πρέπει να επιστρέψει τα χρήματα αυτά και μάλιστα εντόκως.
Το ΣτΕ επικαλείται για την ακύρωση του προστίμου το γεγονός πως η απόφαση της ΑΔΑΕ έπρεπε να προέλθει ύστερα από δημόσια συνεδρίαση και όχι κλειστή.
Όμως ο πρόεδρος της Αρχής, Α. Λαμπρινόπουλος δήλωσε πως έχουν εντοπιστεί και διαπιστωθεί πλήθος παραβιάσεων και υποκλοπών σε ΚΑΦΑΟ του ΟΤΕ. Μάλιστα όπως είπε έχουν βρεθεί σε αρκετές περιπτώσεις ακόμα και κασετοφωνάκια μέσα σε ΚΑΦΑΟ.
Τέλος, ο κ. Λαμπρινόπουλος αναφέρθηκε και στον έλεγχο της ΕΥΠ παραδεχόμενος πως η ΑΔΑΕ δεν είναι σε θέση να ελέγξει τον τρόπο λειτουργίας της ΕΥΠ. «Επισκεφθήκαμε την ΕΥΠ, μας έδειξε ένα βαλιτσάκι και είχαμε πει ότι αν αυτός είναι ο εξοπλισμός τότε η ΕΥΠ είναι φτωχή. Η ΕΥΠ πρέπει να έχει ένα καλύτερο εξοπλισμό για να παίξε τον ρόλο της. Δεν διαπιστώσαμε κατι επιλήψιμο στον έλεγχο στην ΕΥΠ. Ψαξαμε και το βαλιτσάκι και τον σκληρό δίσκο που περιέχει. Όμως δεν νομίζω ότι η ΑΔΑΕ μπορεί να κάνει ουσιαστικό έλεγχο της ΕΥΠ.», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Λαμπρινόπουλος.
ΕΥΠ: Καλούμε την ΑΔΑΕ να κάνει έλεγχο στην υπηρεσία
«Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών λειτουργεί με απόλυτο σεβασμό στους νόμους του κράτους», επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, με την οποία καλείται η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) να προβεί «το ταχύτερο δυνατό» σε έλεγχο «ώστε να μην υπάρχει καμία αμφιβολία στους Έλληνες πολίτες για τη λειτουργία της υπηρεσίας».
Στην ανακοίνωση, η οποία εκδόθηκε με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με σημερινή ενημέρωση του Προέδρου της ΑΔΑΕ Ανδρέα Λαμπρινόπουλου, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, η ΕΥΠ επισημαίνει πως ενώ η ΑΔΑΕ είναι αρμόδια, σύμφωνα με το νόμο 3115/2003, για τον τακτικό και έκτακτο έλεγχο της ΕΥΠ, όσον αφορά τη νόμιμη άρση του απορρήτου των επικοινωνιών δεν έχει ελέγξει σχετικά «από την ανάληψη καθηκόντων της παρούσης διοίκησης στις 14.10.2009» και «η τελευταία φορά που η ΑΔΑΕ άσκησε τη σχετική της αρμοδιότητα στην ΕΥΠ ήταν στις 7.1.2009».
«Η ΕΥΠ προασπίζεται την εθνική ασφάλεια και ενημερώνει σχετικά την πολιτική ηγεσία και τις αρμόδιες αρχές», προστίθεται στην ανακοίνωση και «σε συνεργασία με τις αρμόδιες διωκτικές αρχές έχει σημειώσει σημαντικές επιτυχίες στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος (λαθρεμπόριο καυσίμων, τσιγάρων, αρχαιοκαπηλία, παραδικαστικό κύκλωμα, παράνομο στοίχημα ποδοσφαίρου, κ.λπ.)».
Προστίθεται ότι «ο αριθμός των άρσεων του απορρήτου υπαγορεύεται από την ανάγκη προάσπισης των εθνικών θεμάτων και την καταπολέμηση της εγκληματικότητας» και διευκρινίζεται ότι «η άρση του απορρήτου των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων πραγματοποιείται μόνο εφόσον ακολουθείται η από το νόμο προβλεπόμενη διαδικασία , δηλαδή μόνον κατόπιν εκδόσεως σχετικής διατάξεως περί άρσεως του απορρήτου από τοναποσπασμένο στην ΕΥΠ Εισαγγελέα, που ελέγχει την νομιμότητα των ειδικών επιχειρησιακών δράσεων της ( Ν. 3649 άρθρο 5 παραγρ. 3 )».
«Ακολούθως η σχετική διάταξη εγκρίνεται από τον εισαγγελέα Εφετών Αθηνών και στη συνέχεια αποστέλλεται για εκτέλεση στις αρμόδιες τηλεφωνικές εταιρείες, στο αρχείο των συστημάτων των οποίων τηρούνται οι σχετικοί τηλεφωνικοί αριθμοί», αναφέρεται, ενώ «κάθε σχετική διάταξη περί άρσεως του απορρήτου κοινοποιείται και στην ΑΔΑΕ, στο αρχείο της οποίας όπως και της εισαγγελίας παραμένουν επίσης οι σχετικοί τηλεφωνικοί αριθμοί».
«Είναι προφανές ότι η ΕΥΠ υπόκειται σε εισαγγελικό έλεγχο και όσον αφορά την ταυτοποίηση των αριθμών, των οποίων αίρεται το απόρρητο, με τα πρόσωπα στα οποία ανήκουν», καταλήγει η ανακοίνωση.