4 Ιουνίου 2012

Κινητοποιήσεις στον Κωτσόβολο ενάντια στις μειώσεις μισθών

Ο αγώνας των εργαζομένων στον Κωτσόβολο - Dixons ενάντια στις παράνομες μειώσεις μισθών και στις μαζικές απολύσεις που άρχισαν για όσους δεν υπογράφουν, εντείνεται.

Η εταιρεία, τρομοκρατώντας τους εργαζομένους με απειλές για απόλυση, απέσπασε μέσα σε μια νύχτα (στις 28/5 στις 10 το βράδυ) από πολλούς εργαζόμενους την υπογραφή τους σε ατομική σύμβαση (παρά το γεγονός ότι η κλαδική συλλογική σύμβαση βρίσκεται ακόμα σε ισχύ) που προβλέπει μείωση μισθών 12%. Σε όσους δεν υπέγραψαν δόθηκε παράταση 12 ωρών, και με την απειλή της απόλυσης (ή με τη δωροδοκία για αύξηση του ωραρίου από 4 σε 6 ώρες), απέσπασαν εκβιαστικά κάποιες υπογραφές ακόμη.


Δείτε παρακάτω σκηνές από την κινητοποίηση του Σαββάτου 2/6 στον Κωτσόβολο της Εθνικής οδού Αθηνών - Λαμίας, στην οποία συμμετείχαν και εργαζόμενοι της περιοχής που συμπαρίστανται στο συγκεκριμένο αγώνα, καθώς και τοπικές πρωτοβουλίες όπως η Επιτροπή Αγώνα Κηφισιάς, η Συντονιστική Επιτροπή Φορέων & Κατοίκων Β.Α. Αττικής ενάντια στα Διόδια και άλλες πρωτοβουλίες της περιοχής. Παρατηρείστε στο τέλος του βίντεο αυτοκίνητο (της ασφάλειας ;;;), που απομακρύνθηκε όταν οι επιβαίνοντες κατάλαβαν ότι έγιναν αντιληπτοί.  

Μαζί με τις ανακοινώσεις της ομοσπονδίας και του συλλόγου εμποροϋπαλλήλων (τις οποίες θα βρείτε εδώ), στη συγκέντρωση μοιράστηκε και ανακοίνωση εργαζομένων της εταιρείας, με τηλέφωνο επικοινωνίας για το συντονισμό του αγώνα τους. Οι εργαζόμενοι καλούν τις τοπικές πρωτοβουλίες που στέκονται στο πλευρό τους να μοιράσουν την ανακοίνωση άμεσα (Δευτέρα και Τρίτη) στα υποκαταστήματα της εταιρείας σε όλη τη χώρα, εν'  όψει και των επόμενων κινήσεών τους (συνάντηση με υπουργείο, εργοδοσία κλπ).

Δείτε και κατεβάστε την ανακοίνωση από εδώ.


Η συνέχεια είναι στα χέρια των εργαζομένων. Ξεπερνώντας το φόβο, να συντονισθούν μεταξύ τους και με τα σωματεία τους, να συγκροτήσουν πυρήνες αντίστασης σε κάθε υποκατάστημα, να έρθουν σε επαφή με συλλογικότητες σε όλη την Ελλάδα που υποστηρίζουν τέτοιους αγώνες, να αγωνιστούν για να ανατρέψουν την απόφαση της εταιρείας, όπως έκαναν και συνάδελφοί τους αλλού (πχ. Carrefour). Σύμφωνα με το Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας:

"Καλούμε τους εργαζόμενους στην εταιρεία ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ να γίνουν μέλη στο κλαδικό τους σωματείο, στο Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και μαζί με το κλαδικό τους σωματείο να δημιουργήσουν σωματειακές επιτροπές σε κάθε κατάστημα, δηλαδή πυρήνες αντίστασης, στους εκβιασμούς της εργοδοσίας μέσα στο χώρο δουλειάς."