14 Ιουλίου 2009

Και στο ΙΚΑ σε εργολάβους η καθαριότητα

ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
To ΔΣ του Ενιαίου Συλλόγου Διδασκόντων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας έχει εκφράσει επανειλημμένα την αντίθεση του στο καθεστώς υπερεργολαβίας βάσει του οποίου εκτελούνται οι εργασίες καθαριότητας και φύλαξης στο Ίδρυμά μας, αλλά και σε άλλους δημόσιους οργανισμούς,. Οι εργαζόμενες/οι που απασχολούνται στις εταιρίες αυτές βλέπουν πολύ συχνά να καταπατούνται βασικά τους εργασιακά δικαιώματα και διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας. Όπως κατήγγειλαν οι καθαρίστριες του ΙΚΑ, του Νοσοκομείου Βόλου και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε συγκέντρωση που έγινε στα τέλη Μαΐου στο Εργατικό Κέντρο Βόλου, υποχρεώνονται συχνά να υπογράφουν εν λευκώ μια σύμβαση χωρίς να πάρουν αντίγραφο, να πληρώνονται για λιγότερες ώρες απ’ όσες εργάζονται πραγματικά, να μένουν απλήρωτες για μεγάλα διαστήματα, και μερικές φορές ακόμα και να αγοράζουν μόνες τους τα απορρυπαντικά. Στο Πανεπιστήμιό μας τον τελευταίο καιρό ο εργολάβος προσλαμβάνει τις καθαρίστριες μόνο με τρίμηνες συμβάσεις αντί για εξάμηνες και ύστερα απολύει τις περισσότερες.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ





Την προηγούμενη εβδομάδα, εννιά εργα
ζόμενες καθαριότητας του ΙΚΑ Βόλου, ιδρυτικά μέλη του νεοϊδρυθέντος σωματείου των καθαριστριών Νομού Μαγνησίας που εργάζονται σε εργολάβους, μη αποδεχόμενες απαράδεκτες εργασιακές συνθήκες (μειωμένα ωράρια και κατάργηση των βαρέων ενσήμων), απολύθηκαν από τον εργολάβο.
Το ΔΣ του Ενιαίου Συλλόγου Διδασκόντων του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας δηλώνει την αντίθεσή του στις απολύσεις αυτές, ζητά την ανάκλησή τους και εκφράζει την συμπαράστασή του στο νεοϊδρυθέν σωματείο, στο οποίο συμμετέχουν και οι εργαζόμενες καθαριότητας του Πανεπιστημίου μας. Ζητάει επίσης την κατάργηση του καθεστώτος της εργολαβίας σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες του Νομού Μαγνησίας και την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού καθαριότητας με πλήρη ασφάλιση.

Βόλος, 7 Ιουλίου 2009

Για το ΔΣ

Ρίκη Βαν Μπούσχοτεν
Πρόεδρος