27 Δεκεμβρίου 2009

Προφυλακισμένοι Θεσσαλονίκης: ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ


Αυτή τη στιγμή σας γράφουμε από τα κρατητήρια του Αστυνομικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης όπου και κρατούμαστε προφυλακισμένοι για δέκατη συνεχή ημέρα, οι τρεις από τους συνολικά επτά προφυλακισθέντες (οι τρεις έχουν μεταφερθεί στις φυλακές ανηλίκων Αυλώνας και ένας στις φυλακές Διαβατών). Μας συνέλαβαν κατά τη διάρκεια της θλιβερής επετείου ενός έτους από την δολοφονία του δεκαπεντάχρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου. Θα θέλαμε να σας παραθέσουμε ένα σύντομο χρονικό από τη σύλληψη και τη προφυλάκισή μας. 

Η Αστυνομία πραγματοποίησε “προληπτικές” συλλήψεις λόγω της παρουσίας μας σε θεωρητικά “επικίνδυνους” χώρους (π.χ. Πανεπιστήμια), εξαιτίας της συμμετοχής μας σε προγραμματισμένη διαδήλωση ή και λόγω της εξωτερικής μας εμφάνισης!

Κατά τη σύλληψή μας από τους αστυνομικούς δεχτήκαμε χυδαία εξύβριση και μάλιστα ορισμένοι από αυτούς χρησιμοποίησαν τις κάμερες των κινητών τους τηλεφώνων, ώστε να καταγράψουν και στη συνέχεια να δημοσιοποιήσουν το οπτικοακουστικό υλικό στο διαδίκτυο με σκοπό τον εξευτελισμό μας. Επίσης, μας ασκήθηκε ψυχολογική βία με απειλές για τη σωματική μας ακεραιότητα. 

Κατά τη προσαγωγή μας στο Αστυνομικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, κατασκευάστηκαν τα κατηγορητήρια και μας ασκήθηκε ψυχολογική πίεση με σκοπό να τα υπογράψουμε. Μας αρνήθηκαν το δικαίωμα να επικοινωνήσουμε με τους δικηγόρους μας και δεν επέτρεψαν να παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες σε έναν από τους συλληφθέντες που είχε υποστεί άγριο ξυλοδαρμό. 

Στο σύνολο των περιπτώσεων κατασκευάστηκαν κατηγορητήρια με πρόσχημα “πειστήρια αγνώστου πατρός”, τα οποία βρέθηκαν εγκαταλελειμμένα, συνελέγησαν και μας φορτώθηκαν” από τους αστυνομικούς, με σκοπό να τιμωρηθούμε και να πειστεί η κοινή γνώμη ότι η Αστυνομία “παράγει έργο”. Η παραπάνω μέθοδος είναι συνηθισμένη τακτική με σκοπό τη κατασκευή κατηγορητηρίων, όπως και απέδειξε το δημοσιευμένο ερασιτεχνικό βίντεο στο οποίο φαίνεται ξεκάθαρα αστυνομικός να “φορτώνει” σακίδιο με μολότοφ σε πρώην συγκατηγορούμενο και συγκρατούμενό μας ο οποίος και αθωώθηκε με σύμφωνη γνώμη του Ανακριτή και του Εισαγγελέα χάρις στο συγκεκριμένο οπτικό υλικό. Απαιτήσαμε και απαιτούμε την άμεση ταυτοποίηση δακτυλικών αποτυπωμάτων ώστε να αποδειχθεί και να καταρρεύσει το στημένο κατηγορητήριο κατοχής μολότοφ και να αναδειχθεί για άλλη μια φορά η προσφιλής τακτική της Αστυνομίας. 

Ένας από τους συλληφθέντες δέχτηκε επίθεση και άγριο ξυλοδαρμό από δύο διμοιρίες των ΜΑΤ (!) λόγω της παρουσίας του στο χώρο των Πανεπιστημίων και της εξωτερικής του εμφάνισης, με αποτέλεσμα να χρειάζεται άμεση ιατρική περίθαλψη η οποία δεν του δόθηκε. Όταν πραγματοποιήθηκε η ιατροδικαστική εξέταση και απεδείχθη ο ξυλοδαρμός του, προστέθηκαν με συμπληρωματική κατάθεση και νέες κατηγορίες εις βάρος του, ώστε να τιμωρηθεί και να επιβαρυνθεί περαιτέρω η θέση του.

Oι συνθήκες κράτησης στα κρατητήρια του Αστυνομικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης παραβιάζουν κατάφωρα τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα. Κρατούμαστε από τις 6 Δεκεμβρίου μέχρι και σήμερα 19 Δεκέμβρη στα κρατητήρια παράνομα με δεδομένο ότι ο νόμος προβλέπει σαρανταοκτάωρη κράτηση το ανώτερο στα κρατητήρια.

Να σημειώσουμε ότι υπάρχουν προφυλακισμένοι στα κρατητήρια που διανύουν αυτή τη στιγμή τον πέμπτο μήνα προφυλάκισής τους, σε συνθήκες απόλυτου εγκλεισμού δίχως να έχουμε δικαίωμα στα απολύτως στοιχειώδη (προαυλισμός, ενημέρωση από Μ.Μ.Ε., άμεση ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ατομικά είδη υγιεινής κ.λ.π.). Στα κελιά δεν υπάρχουν τουαλέτες με αποτέλεσμα η κάλυψη των φυσικών μας αναγκών στις κοινόχρηστες τουαλέτες να εξαρτάται από την καλή πρόθεση των αστυνομικών, όταν όμως αυτή δεν υπάρχει αναγκαζόμαστε να τις καλύψουμε χρησιμοποιώντας μπουκάλια και σακούλες. 

Οι συνθήκες υγιεινής στις κοινόχρηστες τουαλέτες είναι άθλιες λόγω του μεγάλου αριθμού κρατουμένων, της πλημμελούς καθαριότητας και της έλλειψης υποδομών και συντήρησης (μία τουαλέτα αντιστοιχούσε για είκοσι άτομα, καζανάκια και βρύσες εκτός λειτουργίας κ.λ.π.). Ο εξαερισμός και η θέρμανση των χώρων είναι ανύπαρκτα, η υγρασία και η έλλειψη φωτός επιδεινώνουν εφιαλτικά όλα τα παραπάνω με αποτέλεσμα να κινδυνεύει καθημερινά η υγεία μας (μεταδοτικά νοσήματα, ηπατίτιδα, λοιμώξεις, κοινή γρίπη, ιογενείς παθήσεις, Η1Ν1). Δεν έχει προβλεφθεί κανένα προληπτικό μέτρο (π.χ. εμβολιασμός ή ιατρικός έλεγχος) για την αντιμετώπιση του ιού Η1Ν1 με δεδομένο τη συνύπαρξη μεγάλου αριθμού κρατουμένων σε περιορισμένο χώρο. 

Σύμφωνα με μαρτυρίες κρατουμένων πραγματοποιήθηκε απεργία πείνας για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στα κρατητήρια (προσθήκη φρούτου και σαλάτας στην ημερήσια διατροφή, δικαίωμα για βάδισμα διάρκειας 15 λεπτών στο διάδρομο, ατομική καθαριότητα κ.λ.π.).Οι παραπάνω τραγικές συνθήκες δεν απειλούν μόνο την υγεία μας αλλά και συμβάλλουν στην ανάπτυξη επιθετικής συμπεριφοράς και κατάθλιψης μεταξύ των κρατουμένων. 

Υπάρχουν κρατούμενοι με μακροχρόνια προβλήματα υγείας, καθώς και τοξικομανείς στους οποίους δεν είναι δυνατόν με τις παρούσες συνθήκες που επικρατούν στα κρατητήρια να τους παρασχεθεί επαρκής ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ψυχολογική υποστήριξη. Ημασταν αυτόπτες μάρτυρες τοξικομανούς κρατουμένης η οποία μεταφέρθηκε επειγόντως σε εφημερεύον νοσοκομείο για την παροχή πρώτων βοηθειών, μόνον όταν η κατάσταση έφτασε να γίνει κρίσιμη για τη ζωή της. Επίσης μάρτυρες αναφέρουν για δυσανάλογα μεγάλο αριθμό σε απόπειρες αυτοκτονίας μεταξύ των κρατουμένων. 

Τέλος, θέλουμε να θίξουμε ότι κατά την πρώτη κατάθεσή μας ενώπιον του Ανακριτή και του Εισαγγελέα δεν πραγματοποιήθηκε κατάθεση των μαρτύρων υπεράσπισής μας. Παρά τη δημοσιοποίηση του ερασιτεχνικού βίντεο από τα Μ.Μ.Ε. το οποίο αθώωσε έναν συγκρατούμενο και συγκατηγορούμενό μας, γεγονός που καταδεικνύει τη μεθόδευση της Αστυνομίας για κατασκευή ενόχων, εντούτοις δεν άλλαξε η αντιμετώπισή μας από τις Δικαστικές Αρχές. 

Στα πλαίσια της σημερινής μας δημοκρατίας μήπως είναι απαραίτητο τελικά να βιντεοσκοπείται η κάθε μας κίνηση ώστε να αποδεικνύεται ότι δεν είμαστε ελέφαντες; 

Στα πλαίσια της σημερινής μας δημοκρατίας ποιός επωφελείται και πού αποσκοπεί η προσπάθεια εκφοβισμού και τρομοκράτησης στην άσκηση του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος της συμμετοχής σε διαδήλωση; 

Στα πλαίσια της σημερινής μας δημοκρατίας αποτελεί λύση η καταστολή και η δημιουργία “αποδιοπομπαίων τράγων” ως απάντηση στα οξυμένα κοινωνικά προβλήματα;


  • ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΩΝ
  • ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΜΕ ΚΑΘΕ ΜΟΡΦΗ ΒΙΑΣ ΑΠΟ ΟΠΟΥ ΚΙ ΑΝ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ
  • ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΜΕ ΤΗ ΜΕΘΟΔΕΥΜΕΝΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΕΝΟΧΩΝ
  • ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΗΘΙΚΗΣ, ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΜΑΣ ΕΞΟΝΤΩΣΗΣ. 
  • ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΜΑΣ
- ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΥΡΕΑΣ
- ΧΡΥΣΟΒΑΛΑΝΤΗΣ ΠΟΥΖΙΑΡΙΤΗΣ
- ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΑΧΑΤΟΣ