23 Δεκεμβρίου 2010

ΔΑΣΟΣ ΣΥΓΓΡΟΥ - ΜΙΑ ΛΑΘΕΜΕΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΚΡΟΚΟΔΕΙΛΙΑ ΔΑΚΡΥΑ ΤΟΥ κ. ΠΑΤΟΥΛΗ

από τη δημοτική κίνηση ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ 

Tο Δ.Σ. του Ι.Γ.Ε. στις 30.11.2010 αποφάσισε να διαθέτει έναντι αμοιβής χώρους του κτήματος Συγγρού για διάφορες δραστηριότητες. Αναμφισβήτητα, πρόκειται για μια ανησυχητική και ταυτόχρονα λαθεμένη απόφαση που παραβιάζει τους όρους του κληροδοτήματος. Η απόφαση επέτρεψε τη διεξαγωγή αγώνα δρόμου από την, εταιρεία αθλητικών ειδών, NIKE, αντί αμοιβής 3.000 €. Κατά τη διεξαγωγή του αγώνα, αποκλείστηκε για τους επισκέπτες του δάσους μεγάλη περιοχή, εισήλθαν στο χώρο ρυπογόνα αυτοκίνητα, υπήρξε έντονη ηχορύπανση και πλαστικές κατασκευές. 

Όλα τα ανωτέρω φυσικά δεν συνάδουν με το κληροδότημα της Ιφιγένειας Συγγρού και αποτελούν κατάφωρη παραβίαση των σκοπών του κληροδοτήματος. Δεν μπορούν κάποιοι, ιδιωτικοί ή δημόσιοι φορείς, μόνο και μόνο επειδή πληρώνουν να κάνουν ότι θέλουν στο δάσος Συγγρού. Τέτοιες δραστηριότητες ανοίγουν τον ασκό του Αιόλου με απρόβλεπτες συνέπειες. Καλούμε το Δ.Σ. του Ι.Γ.Ε. να αντιληφθεί τη μεγάλη ευθύνη που φέρει για τη διατήρηση αυτού του σημαντικότατου πνεύμονα πρασίνου, να δεσμευθεί πως δεν θα δίνει στο μέλλον ανάλογες άδειες, και σε επόμενη συνεδρίασή του να ακυρώσει την απόφασή του για γενική παραχώρηση τμήματος του χώρου έναντι αμοιβής. 

Είναι αδιανόητο το Δάσος Συγγρού και το κληροδότημα, που το διέπει, να αντιμετωπίζονται με λογικές ανταποδοτικότητας. Το Δάσος Συγγρού, όπως και όλοι οι εναπομείναντες χώροι πρασίνου μέσα στο Λεκανοπέδιο, είναι δημόσια αγαθά που προσφέρουν στους κατοίκους του τα απαραίτητα στοιχεία για να επιβιώσουν μέσα σ’ αυτό, δηλαδή οξυγόνο, δροσιά και υγεία. Θεωρούμε αδιανόητο και θα βρεθούμε απέναντι αν, με το πρόσχημα της οικονομικής κρίσης, γίνει προσπάθεια μετατροπής οποιουδήποτε από αυτούς, σε χώρους εμπορίου, βιομηχανιών διασκέδασης ή αθλητισμού.

 Ο δήμαρχος Αμαρουσίου έσπευσε να εκμεταλλευτεί το ολίσθημα του νέου Δ.Σ. του Ι.Γ.Ε. και απέστειλε επιστολή με την οποία καλεί τον πρόεδρο του Ι.Γ.Ε. να τον ενημερώνει «προηγουμένως για τυχόν τέτοιες ενέργειες και αποφάσεις». Στην επιστολή του αναφέρεται σε δήθεν συνεργασία του με το σύλλογο «Φίλοι του Δάσους Συγγρού» και καταλήγει πως επιθυμεί, μεταξύ άλλων, την ανάδειξη του Δάσους Συγγρού σε πόλο αναψυχής (!).

 Όλοι όσοι δραστηριοποιούμαστε μέσα στο δάσος Συγγρού (δενδροφυτεύσεις, καθαρισμοί, περιποίηση, πυρασφάλεια) και παρακολουθούμε όλες τις διεργασίες που το αφορούν, γνωρίζουμε πως το 2007 ο δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Πατούλης ήταν αυτός που διαμεσολάβησε για τον αντίστοιχο αγώνα δρόμου της ΝΙΚΕ στο δάσος Συγγρού και τον υποστήριξε σθεναρά ακόμα και με τη φυσική του παρουσία.

 Τα τωρινά του «δάκρυα» δε μας πείθουν, δε μας κάνουν να εφησυχάζουμε για τις πραγματικές του προθέσεις. Οι πολίτες έχουν συνειδητοποιήσει την αξία του Δάσους Συγγρού, που αποτελεί έναν από τους λίγους εναπομείναντες πνεύμονες πρασίνου στην Αθήνα και επαγρυπνούν γα τη διατήρηση του χαρακτήρα του.