2 Ιουλίου 2010

Ελιάν Γκονζάλες: «Ανήκω στην Κούβα»


Ο Ελιάν Γκονζάλες, ο μικρός κουβανός που αποτέλεσε πριν από δέκα χρόνια αντικείμενο έντονης αντιπαράθεσης ανάμεσα στις κουβανικές και τις αμερικανικές αρχές, δηλώνει εξαιρετικά ευτυχισμένος που επέστρεψε στην Κούβα, τονίζοντας παράλληλα πως δεν κρατά κακία στους συγγενείς τους στο Μαϊάμι, οι οποίοι έκαναν κάθε δυνατή προσπάθεια για να τον κρατήσουν στις ΗΠΑ.

«Αυτό είναι το μέρος στο οποίο ανήκω, εδώ αισθάνομαι καλά», τόνισε ο 16χρονος Γκονζάλες στους δημοσιογράφους μετά την λειτουργία σε επισκοπική εκκλησία της Αβάνας με την ευκαιρία της δέκατης επέτειο της επιστροφής του. Στην ίδια εκκλησία είχε τελεστεί, παρουσία του Φιντέλ Κάστρο, λειτουργία και πριν δέκα χρόνια, την 1η Ιουλίου, για την επιστροφή του Ελιάν. Στην χθεσινή εκδήλωση παραβρέθηκε ο πρόεδρος της Κούβας Ραούλ Κάστρο.

Αυτή τη στιγμή ο Ελιάν σπουδάζει σε στρατιωτική σχολή και είναι μέλος της νεολαίας του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Στις 25 Νοεμβρίου 1999 τα μέσα ενημέρωσης ανακοίνωσαν ότι η αμερικανική ακτοφυλακή έσωσε τον πεντάχρονο τότε Ελιάν Γκονζάλες, ο οποίος βρέθηκε μόνος στη θάλασσα ανοικτά του Μαϊάμι. Η μητέρα του και άλλοι έντεκα συνεπιβάτες του στο μικρό σκάφος είχαν βρει τραγικό θάνατο στην προσπάθειά τους να φτάσουν από την Κούβα στην Φλόριντα. Τον μικρό υιοθέτησε ο θείος του στο Μαϊάμι, αλλά την κηδεμονία του διεκδικούσε και ο πατέρας του ο οποίος ζούσε στην Κούβα. Το παιδί πέρασε αρκετούς μήνες στο σπίτι των συγγενών του.

Σε συνεντεύξεις του, ο τότε 11χρονος, αναφερόταν στον Κάστρο ως «ο πατέρας» και δήλωσε ότι οι συγγενείς του στη Φλόριντα είχαν προσπαθήσει να τον στρέψουν εναντίον του πατέρα του. Η επιστροφή του Ελιάν στην Κούβα, πριν από δέκα χρόνια, ήταν μια νίκη για τον Φιντέλ Κάστρο που επηρέασε σημαντικά και τους Κουβανούς του Μαϊάμι, κάνοντάς τους πιο μετριοπαθείς.