29 Ιουλίου 2010

ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΧΩΡΟΙ ΣΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ


Ο «ΠΑ.Κ.Ε.ΠΟ.» Πανελλήνιος Περιβαλλοντικός Πολιτιστικός Σύλλογος «Πανελλήνια Κίνηση Ενεργών Πολιτών για την υγεία και το Περιβάλλον» θέλει με αυτή την επιστολή του να σας ενημερώσει για ένα θέμα που το χαρακτηρίζει αρκετά σημαντικό για το Περιβάλλον και την τοπική κοινωνία όπως είναι το θέμα «Ελεύθεροι χώροι στην Πόλη μας»

Με στοιχεία λοιπόν όπως κάνει πάντα ο σύλλογος μας έχοντας συναίσθηση της ευθύνης πάνω στα θέματα του περιβάλλοντος και κάνοντας πάντα με πολύ μεγάλη υπευθυνότητα τις προτάσεις του και φυσικά την ενημέρωση που κατά την άποψη μας πρέπει να έχουν όλοι οι κάτοικοι σε μια πόλη, σας δίνει τα ακόλουθα στοιχεία που κάποιοι από εσάς δεν θα γνωρίζουν και δεν είναι και υποχρεωμένοι.

ΤΙ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ

Από την πολεοδομική νομοθεσία όπως και από τη σχετική νομοθεσία του Συμβουλίου της Επικράτειας είναι ξεκάθαρο ότι στους κοινόχρηστους χώρους επιτρέπονται μόνο μερικές κατηγόριες ελαφρών κατασκευών. Συγκεκριμένα επιτρέπεται η κατασκευή σκαλοπατιών, χαμηλών τοίχων, κεκλιμένων επιπέδων. Επιτρέπονται επίσης στέγαστρα, αποχωρητήρια, περίπτερα, κιόσκια, τέντες, εγκαταστάσεις παιδότοπων και άθλησης [χωρίς κτίρια], πάγκοι, σιντριβάνια, φανοί γλάστρες και στηρίγματα των φυτών. Οι κατασκευές πραγματοποιούνται από τον Δήμο η άλλους δημόσιους η ιδιωτικούς Φορείς ύστερα από άδεια του Δήμου.

Επιτρέπεται επίσης η κατασκευή δικτύων υποδομής και εγκαταστάσεων κοινής ωφέλειας [σωληνώσεις και φρεάτια νερού, καλώδια ρεύματος και τηλεφώνου], χωρίς την έκδοση οικοδομικής άδειας. Επιτρέπονται επίσης προσωρινές λυόμενες κατασκευές για γιορτές με συγκεκριμένο, σύντομο χρόνο παραμονής.

Πρέπει εδώ να σημειωθεί πως τα προαναφερόμενα επιτρέπονται σε εκείνους τους κοινόχρηστους χώρους πράσινου που δεν διέπονται από ειδικότερες ρυθμίσεις προστασίας και διαχείρισης, όπως για παράδειγμα οι κηρυγμένες προστατευόμενες περιοχές και τα κληροδοτήματα που διέπονται από όσα προβλέπει η διαθήκη του κατά περίπτωση ευεργέτη.

ΤΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ

Απαγορεύεται η κατασκευή κτιρίων, περιτοιχισμάτων και περιφράξεων, κλειστών στεγάστρων με μόνιμες κατασκευές που εξυπηρετούν ιδιωτικές χρήσεις όπως αναψυκτήρια. Απαγορεύονται επίσης όλες οι ιδιωτικές κατασκευές. Για παράδειγμα, οι «πέργκολες – αναψυκτήρια» η τα πλαστικά κιόσκια με τρεπεζοκαθίσματα που έχουν κατακλύσει τα τελευταία χρόνια τις Πλατειές και τους Πεζόδρομους είναι με βάση τη νομοθεσία αυθαίρετα κατασκευάσματα.

Απαγορεύονται, τέλος, οι κατασκευές που βρίσκονται κάτω από κοινόχρηστους χώρους. Έτσι για να κατασκευαστεί ένα χώρος στάθμευσης κάτω από μια Πλατειά δεν αρκεί η οικοδομική άδεια, αλλά απαιτείται και η αλλαγή του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της Περιοχής.

Με απόφαση του Σ. τ. Ε. το 2007 κρίθηκε ότι οι μόνιμες η κινητές κατασκευές που αναπτύσσουν καφετερίες, εστιατόρια, μπαρ κ.λ.π. σε κοινόχρηστους χώρους είναι παράνομες και αντισυνταγματικές.

Σύμφωνα με το ανώτατο δικαστήριο, προσκρούει στο σύνταγμα κάθε κατασκευή προστεγασμάτων και των στηριγμάτων τους, εφόσον παρέχει στους ιδιοκτήτες των καταστημάτων τη δυνατότητα να μετατρέπουν κοινόχρηστο χώρο σε κλειστό η ημίκλειστο, παρεμποδίζοντας την ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών. Οι ΟΤΑ είναι υποχρεωμένοι να απομακρύνουν τέτοιες κατασκευές η να ανακαλέσουν σχετικές άδειες, ενώ οι αρμόδιες αρχές που ανέχονται τέτοιες παρανομίες σε κοινόχρηστους χώρους μπορεί να υπέχουν ποινικές και αστικές ευθύνες.

Συγκεκριμένα, το Σ. τ. Ε. θεωρεί παράνομες όλες τις κατασκευές τέτοιου τύπου πέρα από τους νόμιμους εξώστες και τα οριζόντια κινητά προστεγάσματα σε ύψος και τα στηρίγματα [δοκάρια] των νόμιμων εξωστών και τεντών, εφόσον αυτά μπαίνουν στον κοινόχρηστο χώρο και όχι σε τμήμα του καταστήματος.

Παράνομη είναι επίσης η μετατροπή των προστεγασμάτων σε κλειστό χώρο, είτε με πλαστικά φύλλα [νάιλον] είτε με τζαμί είτε με οποιοδήποτε άλλο τρόπο που επεκτείνει τον κλειστό χώρο των καταστημάτων σε κοινόχρηστους χώρους [π.χ. πεζοδρομία, παράλιες κ.λπ.].

Σύμφωνα με το Συμβούλιο της Επικράτειας, οι Δημοτικές αρχές έχουν υποχρέωση να απομακρύνουν τέτοιες αυθαίρετες κατασκευές [τέντες, τζάμια, νάιλον, δοκάρια κ.λ.π.], που μειώνουν τους κοινόχρηστους χώρους και εφόσον έχουν δώσει άδειες για τέτοιες εγκαταστάσεις οφείλουν να τις ανακαλέσουν για λόγους δημόσιου συμφέροντος που αφορούν στην τήρηση του συντάγματος και των πολεοδομικών διατάξεων.

Βάσει λοιπόν όλων αυτών πρέπει η εκάστοτε Δημοτική αρχή να κάνει το καθήκον της και να μην αφήνει τον κάθε επιχειρηματία εν ονόματι του κέρδους να κλείνει με το έτσι θέλω τους Ελεύθερους Χώρους που μας είναι τόσο πολύτιμοι, έστω και αν τα δημοτικά τέλη και ο φόρος είναι πολύτιμα για έναν Δήμο. Πάνω από όλα οι Κάτοικοι της Πόλης και όχι το Κέρδος.

Το Δ. Σ. του Συλλόγου