26 Απριλίου 2011

Πρώτο κόμμα ο "Μαυρογυαλούρος"

Απογοήτευση για το πολιτικό σύστημα αποτυπώνει δημοσκόπηση της Alco


Χαμηλά ποσοστά για τα δύο μεγάλα κόμματα και απογοήτευση για την ικανότητα του πολιτικού συστήματος να βγάλει τη χώρα από τη οικονομική κρίση αποτυπώνει δημοσκόπηση της εταιρείας Alco για λογαριασμό της εφημερίδας Πρώτο Θέμα. Οι ερωτηθέντες αποδοκιμάζουν στην πλειοψηφία τους τόσο τις αποκρατικοποιήσεις όσο και τα μέτρα για τον «οδικό χάρτη» 2012-2015.                                                              
   tvxs.gr/


Στην πρόθεση ψήφου, το κυβερνών κόμμα φέρεται να συγκεντρώνει 21,5% της προτίμησης των ψηφοφόρων, ενώ το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης 19,4%. Και τα δύο κόμματα, δηλαδή, συγκεντρώνουν ποσοστό που ελάχιστα υπερβαίνει το 40%. Πρώτο κόμμα παραμένει η λεγόμενη «αδιευκρίνιστη ψήφος» (αποχή, άκυρο, λευκό) που ξεπερνά το 35%. Στην πρόθεση ψήφου, τρίτο κόμμα αναδεικνύεται το ΚΚΕ (8,5%), και ακολουθούν το ΛΑΟΣ (5,7%), ο ΣΥΡΙΖΑ (3,2%), η Δημοκρατική Αριστερά (2,3%), οι Οικολόγοι (2%) και η Δημοκρατική Συμμαχία (1,7%). Τα υπόλοιπα κόμματα συγκεντρώνουν ποσοστό 4,1%.

Τέσσερις στους δέκα πολίτες φέρεται να πιστεύουν ότι καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να βγάλει τη χώρα από την οικονομική κρίση, ενώ το 15% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι αυτό μπορεί να γίνει από μία κυβέρνηση τεχνοκρατών. Στην ικανότητα του ΠΑΣΟΚ να «σώσει τη χώρα» πιστεύει μόλις το 14% των ερωτηθέντων, ενώ μία κυβέρνηση συνασπισμού των δύο μεγάλων κομμάτων φέρεται να προτιμά το 9% των ερωτηθέντων. Τέλος, το 6% των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση θεωρεί ότι καταλληλότερος θα ήταν ένας συνασπισμός ΠΑΣΟΚ, Δημοκρατικής Αριστεράς και Δημοκρατικής Συμμαχίας.
Το 44% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της αλλαγής του κυβερνητικού σχήματος, ενώ μεγάλη είναι η αποδοκιμασία των κυβερνητικών μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων (59%) χαρακτηρίζει «ξεπούλημα» και όχι «αξιοποίηση» τις αποκρατικοποιήσεις στην Αγροτική Τράπεζα, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, τις Ιπποδρομίες, το Φυσικό Αέριο και τον ΟΤΕ. Επίσης, η μεγάλη πλειοψηφία (61%) δεν συμφωνεί με τα μέτρα που ανακοίνωσαν την Παρασκευή 15 Απριλίου ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Παράλληλα, σχεδόν οι μισοί ερωτηθέντες εκτιμούν ότι θα γίνει αναδιάρθρωση του χρέους μέχρι το 2011.
Ας σημειωθεί ότι το 40% των ερωτηθέντων συμφωνεί με τα φαινόμενα βίαιης αποδοκιμασίας υπουργών και κυβέρνησης, με τα οποία φέρεται να διαφωνεί το 56%.