4 Σεπτεμβρίου 2012

Οργή για το τηλεφωνικό χαράτσι

«Οδηγείτε τους ασφαλισμένους ευθέως στην εξόντωση. Συγχαρητήρια για το ανοσιούργημα που επιτελείτε!».
Μ' αυτά τα οργισμένα λόγια καταλήγει χτεσινή ανακοίνωση τηςΠανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτικών Συνταξιούχων (ΠΟΠΣ) με αφορμή την απόφαση της συγκυβέρνησης ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ να αυξήσει μέχρι και 36 φορές τη μονάδα χρέωσης για το κλείσιμο ραντεβού και πληροφορίες στον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ). 


Από τη Δευτέρα, οι ασφαλισμένοι αντί για το 184 θα καλούν στους νέους αριθμούς 14784 και 14900 για τα τηλεφωνικά ραντεβού στα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ. Ωστόσο όμως, κάθε κλήση, όπως διαπίστωσε και κατάγγειλε προχτές ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), θα κοστίζει πανάκριβα: Αν η κλήση γίνει από σταθερό τηλέφωνο προς το 14784 τότε η χρέωση μιας αστικής μονάδας ανά κλήση θα είναι 0,99 ευρώ, από 0,03 ευρώ, όπως ίσχυε μέχρι τώρα.Δηλαδή, η κλήση θα είναι 33 φορές (!) ακριβότερη. Αν η κλήση γίνει από σταθερό τηλέφωνο προς το 14900 τότε η χρέωση μιας αστικής μονάδας ανά κλήση θα είναι 1,08 ευρώ, αντί 0,03 ευρώ όπως ίσχυε μέχρι τώρα.Δηλαδή, η κλήση θα είναι 36 φορές ακριβότερη. Οταν η κλήση για ραντεβού γίνει από κινητό, θα κοστίζει ακόμη πιο ακριβά: 1,18ευρώ ανά λεπτό. Δικαιολογία των ...αδικαιολόγητων! 

Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Γεράσιμος Βουδούρης προσπάθησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα μιλώντας χτες το πρωί στη ΝΕΤ. Αρχικά, διευκρίνισε ότι αυτή ήταν απόφαση της κυβέρνησης. Και υποστήριξε το εξής καταπληκτικό: Οτι οι αυξήσεις αυτές δεν είναι τελικά ...αύξηση. Και το δικαιολόγησε ως εξής: Μέχρι τώρα, είπε, ο ασφαλισμένος πλήρωνε το τηλεφώνημα με μία αστική μονάδα η οποία όμως είχε χρονοχρέωση. 

Αν, όπως εξήγησε ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, το τηλεφώνημα ήταν πέντε λεπτά τότε η χρέωση ήταν πέντε αστικές μονάδες. Δηλαδή, κατά τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, η συνολική χρέωση 0,03Χ5=0,15 ευρώ, που και σε αυτή την περίπτωση -αν και δεν έπρεπε να υπάρχει καμία χρέωση- είναι επτά φορές φθηνότερο απ' τα 0,99 ευρώ. Επίσης, ο Γ. Βουδούρης πρότεινε για όσους δε θέλουν να έχουν τηλεφωνική χρέωση να απευθύνονται στις γραμματείες του ΕΟΠΥΥ. 

Ο Γ. Βουδούρης υποστήριξε ότι τα 0,99 ευρώ είναι η οροφή του χαρατσιού και πως ευελπιστεί ότι χάρη στον ανταγωνισμό των τεσσάρων εταιρειών που έχουν αναλάβει το έργο, η τελική χρέωση θα είναι παρακάτω. Επίσης, ανέφερε ότι στα 9 χρόνια λειτουργίας του 184 το ΙΚΑ πλήρωσε στην εταιρεία που το λειτουργούσε 70 εκατ. ευρώ. Ολες δηλαδή οι εφαρμογές της νέας τεχνολογίας έχουν ως βασικούς αποδέκτες τους ιδιοκτήτες και τους εργολάβους που τις χρησιμοποιούν. Ηλεκτρονικοί μοχλοί περικοπών 

Μια τέτοια εφαρμογή της νέας τεχνολογίας είναι και η ηλεκτρονική συνταγογράφηση φαρμάκων και παρακλινικών εξετάσεων, που χρησιμοποιείται ως μέσο περικοπών των δαπανών και των παροχών. Ομως, οι συνεχείς «πτώσεις του συστήματος» κατάντησε Γολγοθάς για τους ασφαλισμένους. Μάλιστα, οι γιατροί βρέθηκαν μπροστά στο αδιέξοδο να πληρώνουν ένα ευρώ πρόστιμο για κάθε χειρόγραφη συνταγή, όπως προέβλεπε ρύθμιση του προηγούμενου υπουργού Υγείας Α. Λοβέρδου. Ετσι ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) υπέδειξε στα μέλη του να μην συνταγογραφούν χειρόγραφα, εφόσον δε λειτουργεί το σύστημα. 

Η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών» κατάγγειλε ως απαράδεκτη την απόφαση του προστίμου και διαφώνησε με την απόφαση του ΠΙΣ, γιατί δεν αποτελεί μορφή πάλης, υπογραμμίζοντας, ταυτόχρονα, την ανάγκη της πάλης για κατάργηση του προστίμου με κάθε τρόπο. Προχτές ο ΠΙΣ είχε συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Μάριο Σαλμά, ο οποίος υποσχέθηκε ότι δε θα εφαρμοστεί το πρόστιμο του 1 ευρώ, διότι δε θα εκδοθεί εφαρμοστική εγκύκλιος του νόμου. Ετσι ο ΠΙΣ ανακάλεσε την απόφασή του, χωρίς όμως να συνδέσει την απόφαση αυτή με την ανάγκη συλλογικής και αγωνιστικής απάντησης στις περικοπές.

Χτες έγινε ευρεία σύσκεψη στον ΕΟΠΥΥ υπό τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας για την αξιοποίηση από τον ΕΟΠΥΥ των εφαρμογών πληροφορικής που ήδη χρηματοδοτούνται. Απ' τις δηλώσεις του Μ. Σαλμά προκύπτει ότι έρχονται και άλλες περικοπές απ' τον ΕΟΠΥΥ για προϊόντα «που δε φέρουν Barcode, οπότε δεν μπορεί να ελεγχθεί η δαπάνη και η ασφάλεια για τα προϊόντα αυτά, όπως είναι εμφυτεύματα, συμπληρώματα διατροφής, νάρθηκες κ.ά. Σε δύο μήνες κανένα προϊόν δε θα αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ εάν δεν έχει πιστοποιηθεί από το ΕΚΕΒΥΛ και δεν φέρει κωδικό σήμανσης». 
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ