4 Ιανουαρίου 2013

Καλή δύναμη

Πόσο θράσος να μιλάς στον πεινασμένο για ποιότητα ζωής; πόσο θράσος να λες στον παγωμένο να μην καίει ξύλα;
από το Ριζοσπάστη
***
Ποτέ άλλοτε η ευχή των χορτάτων για «καλή χρονιά» δεν ακουγόταν τόσο σαν κακόγουστο αστείο.
Ομως, έχουν δίκιο απ' τη σκοπιά τους. Πού θα βρούνε καλύτερη; Από την 1η του μήνα και για την επόμενη δεκαετία - αν δεν ανατραπούν άρδην τα πράγματα - καθένας που θα πιάνει δουλειά θα έχει μισθό 580 ευρώ μεικτά, δηλαδή κοντά στα 3 ευρώ την ώρα, όταν η Κίνα τρέχει ήδη προς τα 6 ευρώ την ώρα. Μ' αυτούς τους όρους θα 'ναι πράγματι μια καλή χρονιά για τους καπιταλιστές.
Καλή χρονιά θα 'ναι ειδικότερα για τους μεγαλοεργολάβους. Με το έμπα του νέου χρόνου με τρεις υπουργικές αποφάσεις η κυβέρνηση μοίρασε 45 εκατομμύρια ευρώ στις κοινοπραξίες «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου», «Μορέας» και «Αττική Οδός».
Καλή χρονιά θα 'ναι για τους πετρελαιάδες (όσο κι αν μειώθηκε η κατανάλωση, η παγωνιά δεν αντέχεται, στο τέλος τα καλοριφέρ ανάβουν).
Καλή χρονιά και για τους τραπεζίτες (μ' αυτούς έχουμε χάσει το λογαριασμό, πόσα και πόσα έχουν πάρει ήδη με τα τρία στη σειρά μνημόνια...)
***
Δε θα είναι καλή χρονιά:
- Για όσους ήδη βλέπουν κομμένους τους μισθούς τους από τους νέους φόρους.
- Για όσους ήδη βλέπουν ότι με τον μισθό δεν βγάζουνε το μήνα.
- Για όσους δεν έχουν καθόλου μισθό.
- Για όσους δεν έχουν καν κεραμίδι πάνω απ' το κεφάλι τους.
- Για τους αυτοαπασχολούμενους και μικρέμπορους που ούτε ως τις εκπτώσεις του Γενάρη δεν θα κατορθώσουν να κρατήσουν ανοιχτά τα μαγαζιά τους.
- Για τους μικροαγρότες που, στο όνομα της κρίσης, καλούνται να προπωλήσουν την παραγωγή τους σε τιμές που δεν βγάζουν ούτε τα πετρέλαια.
Δε θα είναι καλή χρονιά για τα παιδιά που βλέπουν στη μέση της χρονιάς να λείπουν ακόμα δάσκαλοι απ' τα σχολεία.
***
Πρέπει να 'ναι μια καλύτερη χρονιά για όσους δεν τα δίπλωσαν, κι επιμένουν να οργανώνουν τη λαϊκή αντίσταση.
Πρέπει να 'ναι μια καλύτερη χρονιά για την οργάνωση της εργατικής τάξης έτσι που χωρίς αυταπάτες να αναγνωρίζει τον αντίπαλο, από καλύτερες θέσεις να τον αντιπαλεύει.
Πρέπει να 'ναι μια καλή χρονιά για τη λαϊκή συσπείρωση και συμμαχία.
Καλή δύναμη, λοιπόν...