20 Ιανουαρίου 2013

Eίμαστε πρώτοι στην Ευρώπη....

Ενας οικονομικός δείκτης ταμπού των "καλών εποχών" που έγινε "μεγάλος αγώνας" για να τον ρίξουμε και να πιάσουμε τον στόχο της σύγκλισης με την ευρωζώνη πάει καλά. Εχουμε τον χαμηλότεο πληθωρισμό της Ευρώπης , δεν αποκλείεται και όλου του κόσμου. Δεν τολμά να πανηγυρίσει όμως κανείς. Γιατί χαμηλός πληθωρισμός σημαίνει πτώση της κατανάλωσης, και αν δεν υπήρχε η ακρίβεια, θα έπρεπε να ήταν υπό του μηδέν, με 1-2 εκατομμύρια να μην δουλέυουν και τη μηχανή σταματήμένη. Οι αριθμοί λένε πάντα την αλήθεια 
(αρκεί να τους κάνεις την σωστή ερώτηση)
Ιστορικό χαμηλό καταγράφει ο πληθωρισμός στην Ελλάδα το Δεκέμβριο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat. Η χώρα κατέγραψε, μάλιστα, την καλύτερη επίδοση όχι μόνο στην ευρωζώνη, αλλά και στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σύμφωνα με τα κοινοτικά στοιχεία, ο ετήσιος εναρμονισμένος πληθωρισμός στην Ελλάδα υποχώρησε εκ νέου τον περασμένο μήνα στο 0,3%, από 0,4% που ήταν τον Νοέμβριο. Ένα χρόνο νωρίτερα ο πληθωρισμός βρισκόταν στο 2,2%.
Στην ευρωζώνη, ο μέσος πληθωρισμός παρέμεινε αμετάβλητος στο 2,2%, ενώ στο σύνολο της Ε.Ε. μειώθηκε στο 2,3% από 2,4% τον Νοέμβριο.
Μεταξύ των χωρών της Ε.Ε., τα χαμηλότερα ποσοστά πληθωρισμού παρατηρούνται στην Ελλάδα (0,3%), τη Σουηδία (1,1%), την Κύπρο (1,5%) και τη Γαλλία (1,5%), ενώ τα υψηλότερα ποσοστά παρατηρούνται στην Ουγγαρία (5,1%), τη Ρουμανία (4,6%) και την Εσθονία (3,6%).
πηγή:TVXS