5 Μαρτίου 2010

Εικόνα ντροπής: Επίθεση των ΜΑΤ στον Μανώλη Γλέζο


Τον γύρο του κόσμου κάνει η σκηνή που άνδρας των ΜΑΤ ψεκάζει με χημικά τον αγωνιστή Μανόλη Γλέζο, κατά την διάρκεια των επεισοδίων που σημειώθηκαν νωρίτερα μπροστά από την Βουλή, στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη. Οι φωτογραφίες και οι εικόνες που κατέγραψαν οι κάμερες συγκλονίζουν τους πάντες για την αστυνομική αυθαιρεσία και προβάλλονται σε όλα τα ξένα ειδησεογραφικά δίκτυα.

Kαι  να σκεφθεί κανείς ότι οι ξένοι αγνοούν ποια είναι η προσωπικότητα που δέχτηκε την επίθεση με τα χημικά σε αυτήν την ηλικία. Αγνοούν ότι ο άνδρας με τα άσπρα μαλλιά που έπεσε λιπόθυμος μετά την επίθεση και οδηγήθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο είναι όχι απλά μια ηγετική μορφή της ελληνικής Αριστεράς, αλλά ένας άνθρωπος που αποτελεί ζωντανό εθνικό σύμβολο και έγραψε ιστορία κατεβάζοντας την γερμανική σημαία από την Ακρόπολη την περίοδο της Κατοχής

Το σοκ είναι μεγάλο και μόνο στο άκουσμα της είδησης. Πόσω μάλλον για όσους ανθρώπους βρέθηκαν μπροστά στην σκηνή και για όσους την έχουν δει, καθώς (ευτυχώς) υπάρχει ντοκουμέντο που καταγράφει τον τρόπο με τον οποίο έγινε η επίθεση από τον άνδρα των ΜΑΤ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επίθεση έγινε την ώρα που ο Μανόλης Γλέζος προσπαθούσε να παρέμβει στις αστυνομικές δυνάμεις υπέρ διαδηλωτήμπροστά στον Άγνωστο Στρατιώτη ανάμεσα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και δυνάμεις των ΜΑΤ. Με τη βοήθεια διαδηλωτών και του αστυνομικού συντάκτη του Star Βάιου Σύρου ο Μανώλης Γλέζος μεταφέρθηκε αρχικά στην Πανεπιστημίου κι από εκεί με ασθενοφόρο, υπό τις επεφυμίες του κόσμου, στον Ευαγγελισμο.