30 Μαρτίου 2010

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΒΙΒΛΙΟΥ – ΧΑΡΤΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ


ΑΝΑΚΛΗΘΗΚΕ Η ΑΠΟΛΥΣΗ ΣΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΓΡΑ

Στις 12/3, ύστερα από ένα δίμηνο κινητοποιήσεων (απεργίες, συγκεντρώσεις, διαμαρτυρίες, πλατιά δημοσιοποίηση, εκδηλώσεις αλληλεγγύης), ο συνάδελφος Ντίνος Παλαιστίδης γύρισε στη δουλειά.

Η απόλυση δεν πέρασε! Η επαναπρόσληψη του συναδέλφου αποτελεί μια σημαντική νίκη για όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο αλλά και γενικότερα, σε μια περίοδο που οι εργαζόμενοι δέχονται τεράστια επίθεση για το ξεθεμελίωμα ακόμα και των πιο στοιχειωδών δικαιωμάτων τους. Ιδιαίτερα σε αυτή την κρίσιμη περίοδο πρέπει να απαντήσουμε με το δυνάμωμα του Συλλόγου μας, με συλλογικούς, ανυπότακτους, ριζοσπαστικούς αγώνες και με αταλάντευτη αλληλεγγύη για την περιφρούρηση και τη διεύρυνση των κατακτήσεών μας.

Ευχαριστούμε όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν: τους χιλιάδες ανθρώπους που υπέγραψαν κείμενα διαμαρτυρίας ή έστειλαν μηνύματα στην ΑΓΡΑ, τα σωματεία, τις εργατικές συλλογικότητες, τις κοινωνικές και πολιτικές οργανώσεις που μας στήριξαν έμπρακτα, τους δεκάδες συναδέλφους βιβλιοϋπάλληλους, αλλά και εργαζόμενους από άλλους κλάδους, που έκαναν δική τους υπόθεση την ανάκληση της απόλυσης και δραστηριοποιήθηκαν για την επίτευξη του στόχου αυτού, τους διανοούμενους που εξοργίστηκαν με την υποκριτική φιλοεργοδοτική στάση των «συναδέλφων» τους διανοουμένων και αντέδρασαν δημόσια και αιχμηρά.

Να σημειωθεί ότι είναι η δεύτερη φορά που ο Σύλλογός μας στο πλαίσιο ενός εργατικού αγώνα έρχεται σε αντιπαράθεση με «διανοούμενους», που νιώθουν υποχρέωσή τους να σταθούν στο πλευρό του εργοδότη!!! Σε ό,τι μας αφορά θα βρισκόμαστε κάθε φορά δίπλα σε κάθε συνάδελφο που θα έρχεται αντιμέτωπος με την εργοδοτική αυθαιρεσία προασπίζοντας τα εργατικά δικαιώματα.

Ο αγώνας ενάντια στα νέα αντεργατικά μέτρα που προωθούν εργοδότες – κυβέρνηση – Ε. Ε. περνά μέσα και από τη μάχη ενάντια στις απολύσεις. Να ανατρέψουμε τους αντεργατικούς νόμους και το Σύμφωνο Σταθερότητας – Να εμποδίσουμε με κάθε μέσο την αθλιότητα των απολύσεων.

ΚΑΝΕΙΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣ ΝΑ ΜΗ ΜΕΙΝΕΙ ΜΟΝΟΣ – ΚΑΘΕ ΑΠΟΛΥΣΗ ΚΑΙ ΜΙΑ ΜΑΧΗ
ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ – ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ!


Σε σχέση με τις φήμες και τη λάσπη που εκτοξεύει μερίδα εργοδοτών, διευθυντών και των «συνεργατών» τους στον κλάδο αναφορικά με το Σύλλογό μας.

Ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου Αττικής εκφράζει τη μεγάλη του ανησυχία για τις απολύσεις που γίνονται τις τελευταίες εβδομάδες όλο και πιο μαζικό φαινόμενο στον κλάδο μας. Απολύσεις με κάθε πρόσχημα: μείωση προσωπικού, κρίση, διεκδικήσεις, ή και χωρίς καμία αιτιολόγηση.

Είναι γνωστό ότι ο Σύλλογός μας δεν αποτελεί διακοσμητικό στοιχείο, είναι από εκείνα τα σωματεία που προάγουν και καταξιώνουν την έννοια του συνδικαλισμού στους εργαζόμενους. Είναι ένα σωματείο ταξικό και ανεξάρτητο από τους κρατικούς και εργοδοτικούς θεσμούς, ένα σωματείο που πάντα υπερασπίζεται τους εργαζόμενους του κλάδου με αγωνιστικό τρόπο.

Ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου Αττικής, δίνει τη μάχη, μέσα σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες οικονομικής κρίσης και επίθεσης στα εργατικά δικαιώματα, για να υπερασπίσει κάθε συνάδελφο/σσα. Τις κινητοποιήσεις και τον αγώνα του, το σωματείο τα διοργανώνει βάζοντας την υπογραφή του, με δημόσιο και μαζικό τρόπο. Όλες οι κινητοποιήσεις μας έχουν αποφασιστεί μέσα από μαζικές διαδικασίες, μέσα από συνελεύσεις και συναντήσεις των εργαζόμενων του κλάδου.

Καταλαβαίνουμε πολύ καλά, ότι η αγωνιστική στάση μας, η μαχητικότητα στη διεκδίκηση, η ανεξαρτησία μας, ενοχλούν τους εργοδότες, ότι μπαίνουν σφήνα σε μεγάλα και μικρότερα οικονομικά συμφέροντα. Είμαστε βέβαιοι ότι από την πλευρά των εργοδοτών γίνεται ό,τι είναι δυνατό για να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις μας, για να καμφθεί η μαχητικότητά μας.

Όμως, οι –συντονισμένες απ΄ ό,τι φαίνεται- κινήσεις της εργοδοσίας του κλάδου έχουν πάρει διαστάσεις «λάσπης» και χτυπημάτων «κάτω από τη μέση» ενάντια στο Σύλλογο, στα μέλη του και σε εργαζόμενους σε αρκετούς χώρους δουλειάς.

Μια ανακοίνωση που κυκλοφόρησε ο ένας (εκ των πολλών) εργοδοτικών συλλόγων, ο ΣΕΒΑ, και με την οποία τοποθετείται σχετικά με τις κινητοποιήσεις για την ανάκληση της απόλυσης στην «ΑΓΡΑ», αποκαλεί το σύλλογό μας «ομάδα», την οποία μάλιστα καταγγέλλει διότι κολλάει αφίσες και κάνει συγκεντρώσεις. Έχουμε διαφορετική αντίληψη από τους εργοδότες για το τι σημαίνει εργατική κινητοποίηση. Αυτοί μάλλον θα μας πρότειναν να μοιράζουμε λουλούδια.

Να επισημάνουμε, πως με αυτή την «ομάδα» η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών Βιβλιοπωλών (ΠΟΕΒ), στην οποία ανήκει ο ΣΕΒΑ διαπραγματεύεται και υπογράφει κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας !!!)

Ακόμα πιο βαριά ακούγονται τα όσα σκόπιμα διαδίδει μια μερίδα εργοδοτών, διευθυντών και των «συνεργατών» τους στον κλάδο, ότι δήθεν μέλη του συλλόγου μας συμμετείχαν σε επιθέσεις που έγιναν σε βιβλιοπωλεία, ή ακόμα και ότι τα οργανώνει ο Σύλλογος !!!

Μήπως έτσι η εργοδοσία προσπαθεί να κρύψει το «πλιάτσικο» που κάνει στα δικαιώματά μας, τις διαρκείς «επιθέσεις» στα εισοδήματά μας;

Εμείς έχουμε μια αρχή: για τις πιο απλές μέχρι τις πιο δυναμικές κινητοποιήσεις αναλαμβάνουμε πάντα την ευθύνη για όσα λέμε και πράττουμε. Οι κινητοποιήσεις του συλλόγου μας είναι μαζικές και αποφασιστικές και για αυτό πολύ ενοχλητικές για τους εργοδότες.

Αν μια συντονισμένη μερίδα εργοδοτών, με φήμες που διασπείρουν στην αγορά του βιβλίου, με χτυπήματα και λάσπη, πιστεύουν ότι θα σταματήσουν τη δράση μας, είναι πολύ γελασμένοι. Τα μέλη του συλλόγου μας, είναι γνωστοί στον κλάδο και το συνδικαλιστικό εργατικό κίνημα, είναι γνωστή η παρουσία τους στους κοινωνικούς αγώνες. Δεν τους πιάνει η λάσπη και τα παιχνιδάκια με τις φήμες και το σούσουρο. Ας βρουν άλλη τακτική...

Ως εδώ! Τους επιστρέφουμε τη λάσπη και τους χαρακτηρισμούς.

- Κάτω τα χέρια από το Σύλλογο.
- Κάτω τα χέρια από τα μέλη και τους αγωνιστές του, σε κάθε χώρο δουλειάς και επιχείρηση.
- Ο αγώνας συνεχίζεται, πιο μαζικός και πιο αποφασιστικός.

9/3/20