12 Δεκεμβρίου 2011

ΝΕΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΔΗΜΟΥ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΕΩΣ ΚΑΙ 70% ΣΤΙΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ

ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΑΤΟΥΛΗ ΚΑΙ Η ΜΕΙΖΩΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

Μεγάλες αυξήσεις, έως και 70%, στα δημοτικά τέλη για το 2012, για τα μικρομεσαία νοικοκυριά, αποφάσισαν από κοινού η πλειοψηφία (διοίκηση Πατούλη) και η μείζων μειοψηφία (στηρίχθηκε από το ΠΑ.ΣΟ.Κ.), του δημοτικού συμβουλίου Αμαρουσίου.
 Αναλυτικά οι αλλαγές στα δημοτικά τέλη για τις κατοικίες έχουν ως εξής :


  • Από 0 – 80 τ.μ. η αύξηση των δημοτικών τελών είναι κατά 70 %  από 1,1 € /τ.μ. σε 1,85 €/τ.μ.)                      
  • .Από 81 – 110 τ.μ. η αύξηση των δημοτικών τελών είναι κατά 30%
  •    Από 111 – 140 τ.μ. η αύξηση των δημοτικών τελών είναι κατά 10 %                                          (από 1,7 € /τ.μ. σε 1,85 €/τ.μ.)
  • Από 141 -180 τ.μ. δεν υπάρχει αλλαγή (1,85 €/τ.μ.)
  • Από 181 – 500 τ.μ. μειώνονται τα δημοτικά τέλη κατά 26% (από 2,50 €/τ.μ σε 1,85 €/τ.μ.)
  • Από 500 τ.μ. και πάνω, μειώνονται τα δημοτικά τέλη κατά 36%                                      (από 2,91€/τ.μ. σε 1,85 € /τ.μ.) 
 Οι κυριότερες αλλαγές στα δημοτικά τέλη για τους επαγγελματικούς χώρους έχουν ως εξής :
  1. Επαγγελματικοί χώροι άνω των 1.000 τ.μ. η μείωση των δημοτικών τελών είναι κατά 36% (από 14,57 €/τ.μ. σε 9,25 €/τ.μ.)
  2. Επαγγελματικοί χώροι (γραφεία, ιατρεία κ.λ.π.) η μείωση των δημοτικών τελών είναι κατά 10% (από 7,75 €/τ.μ. σε 7€/τ.μ.)
  3. Γκαράζ των επαγγελματικών χώρων στο υπερτοπικό κέντρο, η αύξηση των δημοτικών τελών είναι 28% (από 7,0 €/τ.μ. σε 8,9 €/τ.μ.)

Από τους παραπάνω πίνακες φαίνεται η κοινωνική “ευαισθησία” τόσο της διοίκησης του Δήμου, όσο και της μείζονος αντιπολίτευσης που υπερψήφισαν τις ανάλγητες αυξήσεις στα νοικοκυριά που δέχονται μεγάλες μειώσεις των εισοδημάτων τους καθημερινά (μειώσεις μισθών και συντάξεων, απολύσεις, πρόσθετοι φόροι, βάρβαρα χαράτσια κ.α.).
Τις ημέρες που ο κάθε μισθωτός ή συνταξιούχος της χώρας, μετρά και το κάθε ευρώ, η πρόσφατη “μεγάλη δικομματική πλειοψηφία”, του δημοτικού συμβουλίου Αμαρουσίου, προχωρά σε μεγάλες αυξήσεις στα δημοτικά τέλη. Την ίδια στιγμή μειώνει προκλητικά τα τέλη για τις μεγάλες επιχειρήσεις οι οποίες είναι υπεύθυνες για τα μεγαλύτερα δεινά στο περιβάλλον της πόλης μας.

            Αυτή η πολιτική βαφτίστηκε «Απόλυτη κοινωνική πολιτική», από το γραφείο τύπου της διοίκησης του Δήμου.

            Ο κάθε συμπολίτης, που καλείται να πληρώσει παραπάνω δημοτικά τέλη το 2012, ακόμα και εκείνοι που ψήφισαν τη διοίκηση Πατούλη, ξέρει πως αυτή η απόφαση είναι άδικη, ανάλγητη και τους φορτώνει ακόμα περισσότερα βάρη, στα ήδη πάρα πολλά που αδυνατούν να σηκώσουν.  

Η πρόταση της δημοτικής κίνησης «ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ».

Α. Το κόστος της καθαριότητας και του ηλεκτροφωτισμού είναι περίπου 15 εκ € και όχι 26 εκ. € που ανέρχονται τα δημοτικά τέλη για το 2012. Η διαφορά θα πάει για να πληρωθούν προκλητικές σπατάλες του παρελθόντος τόσο της διοίκησης Τζανίκου όσο και της διοίκησης Πατούλη.

 Ζητάμε να υπάρξει πλήρης και αναλυτική ενημέρωση. Το κρυφτούλι και τα λογιστικά τερτίπια να σταματήσουν. Οι πολίτες πλήρωσαν ακριβά αυτές τις πρακτικές.

Ο Δήμος να μειώσει τα δημοτικά τέλη με τέτοιο τρόπο ώστε να καλύψει μόνο το ποσό των 15 εκ. €. Σημειώνεται πως τα δημοτικά τέλη είναι ανταποδοτικά και δεν εισπράττονται για άλλο σκοπό πλέον του κόστους καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού.

Β. Ο νόμος 1828 του 1989, άρθρο 25 παράγραφος 12(14) αναφέρει :
« Με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου μπορεί να επιβάλλονται τέλη ή εισφορές για υπηρεσίες και τοπικά έργα της περιοχής τους που συμβάλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής, στην ανάπτυξη της περιοχής και στην καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Όταν το ύψος των τελών κλιμακώνεται, με βάση τα τετραγωνικά μέτρα κτίσματος η διαφορά του συντελεστή μεταξύ της πρώτης και της τελευταίας κατηγορίας δεν μπορεί να υπερβαίνει το εικοσαπλάσιο της πρώτης»  
 
Η πρόταση είναι πολύ απλή :
Ο Δήμος, αφού μειώσει τα δημοτικά τέλη στα νοικοκυριά, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες για να καλύψει τα 15 εκ., να επιβάλλει τέλη, στοχευμένα σε περιοχές, όπου υπάρχουν μεγάλες εταιρίες με υπερτοπικές χρήσεις με κτίσματα πολλών τετραγωνικών μέτρων. Τέτοιες περιοχές είναι το Ψαλίδι, ο Άγιος Θωμάς, ο Παράδεισος, η Αγία Φιλοθέη, η Κοκκινιά, ο Σωρός και άλλες που εφάπτονται στη Λ. Κηφισίας και την Αττική Οδό. Τα τέλη με την αναλογία 1 προς 20, που παρέχει ο νόμος, μπορούν να είναι μικρά για τις παραπάνω κατηγορίες και αρκετά μεγάλα (20πλάσια) για τις μεγάλες εταιρίες που η ύπαρξη και λειτουργία τους δημιουργούν πολλά προβλήματα στην πόλη.
Το επιχείρημα της διοίκησης πως με αυτό τον τρόπο θα φύγουν οι εταιρίες, χαρακτηρίζεται αίολο, καθώς κανείς δεν πιστεύει πως εταιρίες εγκατεστημένες σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στο Μαρούσι, με μεγάλη κερδοφορία, θα επιλέξουν να μετακομίσουν. Άλλοι είναι οι λόγοι που δεν υλοποιείται αυτή η εναλλακτική λύση.

Αναρωτιόμαστε αν τώρα δεν πληρώσουν οι έχοντες, τότε πότε;

Η δημοτική κίνηση «ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ», συμφώνησε με τις απαλλαγές για τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, άτομα με αναπηρία πάνω από 67%, άνεργοι, άποροι, νέοι επαγγελματίες κ.α.) που πρότεινε η Διοίκηση και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις υπερθεμάτισε προτείνοντας και άλλες κατηγορίες νοικοκυριών και μικρών επιχειρήσεων.

Καταψήφισε την πρόταση στο σύνολο της αφού η Διοίκηση, με κάλυψη τις απαλλαγές στις οποίες και εμείς συμφωνήσαμε, επιβαρύνει τελικά τη μεγάλη πλειοψηφία των συμπολιτών μας και μειώνει τα τέλη στα μεγάλα υπερτοπικά κέντρα.

Καλούμε τους Μαρουσιώτες να βγάλουν τα συμπεράσματα τους και να απαιτήσουν με όλα τα μέσα αλλαγή αυτής της πολιτικής.

 Μαρούσι 2.12.2011