Η ισχυρότερη συντεχνία στην χώρα, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας – Τ.Ε.Ε., αποφάσισε μέσα από τις υπέρογκες αυξήσεις στις αμοιβές των μηχανικών, για οικοδομικές άδειες, να συμβάλλει στο βασικό δόγμα του καπιταλισμού ο φτωχός φτωχότερος και ο πλούσιος πλουσιότερος.
Τα μέλη του Τ.Ε.Ε. είναι αποκλειστικά διπλωματούχοι μηχανικοί από ελληνικά ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα και αναγνωρισμένα του εξωτερικού. Οι πόροι του εξασφαλίζονται από τις ετήσιες συνδρομές των δεκάδων χιλιάδων μελών του και από τις κρατήσεις που γίνονται από τις αμοιβές για την έκδοση οικοδομικών αδειών ιδιωτών.
Κρατήσεις στις αμοιβές γίνονται και από πτυχιούχους ανωτέρων σχολών (παλιούς του μικρού Πολυτεχνείου και νεώτερους των Τ.Ε.Ι.), παρ’ όλο που δεν τους εγγράφουν και δεν είναι μέλη του Τ.Ε.Ε.. Η απαξιωτική αυτή τακτική των κατά καιρούς ηγεσιών του, αντικατοπτρίζει το παιχνίδι που παίζουν μια ζωή οι «εργολάβοι», γενικά από την ίδρυση του ελληνικού κράτους μέχρι σήμερα, στην ανάπτυξη και εδραίωση του καπιταλισμού.
Ακούστηκε ότι οι μηχανικοί είχαν να πάρουν αυξήσεις στις εκδόσεις αδειών πολλά χρόνια. Αυτό είναι ψέμα, γιατί δύο φορές το χρόνο με την αύξηση του συντελεστή «λ» συνδέεται άμεσα με τον υπολογισμό αμοιβών , οπότε αύξηση υπάρχει αυτόματα.
Η παράλληλη αύξηση των αντικειμενικών αξιών, οι αυξήσεις σε φορολογικούς συντελεστές δυσκολεύουν πάρα πολύ την πραγματοποίηση του ονείρου «ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι μας».
Το κόστος έκδοσης μιας άδειας για μια διπλοκατοικία συνολικού εμβαδού 200 τ.μ. ήταν περίπου 7.000,00 ευρώ. Μετά τις αυξήσεις θα είναι 16.000,00 ευρώ. Σε μια πενταόροφη οικοδομή με PILOTIS και υπόγειο, 100 τ.μ. ανά όροφο, το κόστος του ήταν 20.000,00 ευρώ, τώρα θα είναι περίπου 45.000,00 ευρώ. Εύκολα λοιπόν ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι το κόστος της έκδοσης αδείας θα το επιβαρυνθεί ο αγοραστής του διαμερίσματος από τον εργολάβο-μηχανικό. Εκ των πραγμάτων λοιπόν η οικοδομή θα καθίσει. Έχει σκεφτεί κανείς ότι γύρω στις 70 ειδικότητες και επαγγέλματα ασχολούνται με την κατασκευή και αποπεράτωση μιας οικοδομής; Πότε όμως στην ιστορία το κεφάλαιο έλαβε μέτρα υπέρ της εργατικής τάξης; Γιατί αυτή χτυπιέται περισσότερο, με την εξάρτηση να μεγαλώνει και τους τραπεζίτες να τρίβουν τα χέρια τους.
Το Κράτος παρακολουθεί χωρίς να παρεμβαίνει γιατί στην δημοκρατία τους οι πολλοί πρέπει να πληρώνουν τους λίγους.
Γ.Φ