28 Μαρτίου 2013

Στην Κύπρο συζητούν την έξοδο από το ευρώ. Στην Ελλάδα απαγορεύεται


Σε ειδική επιτροπή, με τη συμμετοχή και του καθηγητή της σχολής SOAS του πανεπιστημίου του Λονδίνου, Κώστα Λαπαβίτσα, θα αναθέσει το κυπριακό ΑΚΕΛ την μελέτη πιθανών επιπτώσεων από την έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη.
Ο Έλληνας καθηγητής, που είχε αναλύσει τις δομικές αδυναμίες της νομισματικής ένωσης και στο ντοκιμαντέρ Debtocracy, είχε ταχθεί από την πρώτη στιγμή υπέρ της εξόδου των χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας από την ευρωζώνη.
Το θέμα, το οποίο απασχολεί εδώ και περίπου μια πενταετία τους σημαντικότερους οικονομολόγους του πλανήτη, παραμένει ακόμη “ταμπού” στην Ελλάδα, καθώς προσκρούει σε ισχυρά συμφέροντα του πολιτικού, οικονομικού, ακαδημαϊκού και δημοσιογραφικού κατεστημένου. Μιλώντας παλαιότερα στο Info-war.gr στελέχη της κεντρικής τράπεζας εξηγούσαν ότι ενώ έχουν ζητήσει πολλές φορές την άδεια για να εκπονήσουν μελέτες σχετικά με τις επιπτώσεις ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ, κάθε σχετική πρωτοβουλία σταματά με «άνωθεν εντολές».
Με κείμενό του που δημοσιεύτηκε στην προσωπική του ιστοσελίδα, ο Κ.Λαπαβίτσας αναλύει τις καταστροφικές συνέπειες από την πολιτικής της Ε.Ε έναντι της Κύπρου.