8 Απριλίου 2010

ΠΟΓΚΡΟΜ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ


ΕΦΟΔΟΙ  ΚΑΙ  ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ 
 ΣΕ  ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ  ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

Σήμερα το πρωί, δεκάδες ένστολοι αστυνομικοί – στα πλαίσια γενικότερης επιχείρησης «σκούπα» στο κέντρο της Αθήνας - έκαναν εφόδους σε πολυκατοικίες όπου διαμένουν μετανάστες και πρόσφυγες. Στην οδό Γερανίου έκαναν συλλήψεις δεκάδων ανθρώπων (εκ των οποίων τουλάχιστον 30 Μπαγκλαντεσιανοί) μέσα από διαμερίσματα πολυκατοικιών.

Χωρίς να τους επιδείξουν κάποιο ένταλμα εισαγγελέα που θα επέβαλλε έρευνα στα διαμερίσματα. Χωρίς να επικαλεστούν λόγους Δημόσιας Υγείας που θα επέβαλλαν εκκένωση των κτιρίων (όπως το τελευταίο διάστημα σε συνεργασία με το Δήμο και τη Νομαρχία συνηθίζουν να βαφτίζουν τις αναγκαστικές εξώσεις ανθρώπων που πετιούνται στο δρόμο χωρίς πρόβλεψη μεταστέγασης).

Αυτή τη οι φορά οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. χτύπησαν κλειστές πόρτες δεκάδων διαμερισμάτων. Όταν αυτές άνοιξαν, εκείνοι μπήκαν μέσα και χωρίς να προβούν σε οποιαδήποτε άλλη ενέργεια, ζήτησαν νομιμοποιητικά έγγραφα από τους μετανάστες και τους πρόσφυγες και συνέλαβαν εκείνους που δεν είχαν. Τους «φόρτωσαν» σε αυτοκίνητα της Αστυνομίας και έφυγαν ικανοποιημένοι από την «επιτυχία» της επιχείρησής τους.
Η Κοινότητα Μπαγκλαντεσιανών Ελλάδας και η Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό» πήγαν λίγη ώρα μετά στα διαμερίσματα που έκανε έφοδο η ΕΛ.ΑΣ., μίλησαν με ενοίκους που δεν είχαν συλληφθεί και έγιναν αποδέκτες των καταγγελιών τους. Οι φοβισμένοι μετανάστες και αιτούντες άσυλο - που δεν γνωρίζουν τη διαδικασία που απαιτείται για εισέλθει η Αστυνομία στο σπίτι τους - άνοιξαν την πόρτα θεωρώντας πως οι Αστυνομικοί για κάτι ήθελαν να τους ενημερώσουν, ή πως έψαχναν κάτι συγκεκριμένο. Αξίζει να σημειωθεί πως συλλήψεις έγιναν και σε πολυκατοικίες που δεν διαμένουν μόνο μετανάστες, αλλά τα περισσότερα διαμερίσματά τους χρησιμοποιούνται ως γραφεία (εταιριών, δικηγορικά, κ.λ.π.). Πάντα όμως στοχευμένα στις πόρτες που κατοικούν μόνιμα μετανάστες και αιτούντες άσυλο νοικιάζοντάς τα από έλληνες ιδιοκτήτες. Δικηγόροι της Κίνησης «Απελάστε το Ρατσισμό» πήγαν στο Τμήμα Αλλοδαπών της Πέτρου Ράλλη, όπου έχουν μεταφερθεί οι περισσότεροι από τους συλληφθέντες, προκειμένου να υποβληθούν αιτήσεις ασύλου για εκείνους που το επιθυμούν.
Πρόκειται για ένα πογκρόμ ναζιστικής έμπνευσης, που παραβιάζει κατάφορα κάθε έννοια ανθρώπινου δικαιώματος και στερείται οποιασδήποτε νομιμοποιητικής βάσης. Άραγε αυτό εννοεί το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη όταν μιλά για «πάταξη του εγκλήματος» στο κέντρο της πόλης; Τις «σκούπες» μέσα σε σπίτια; Τις συλλήψεις αθώων ανθρώπων που για μήνες στήνονται στις ουρές της Πέτρου Ράλλη προσπαθώντας μάταια να πάρουν το μαγικό χαρτάκι για ραντεβού αιτήματος ασύλου που δίνεται τελικά σε ελάχιστους; Τη στοχοποίηση κάθε μετανάστη χωρίς χαρτιά ως εγκληματία του κοινού ποινικού δικαίου;

  • Απαιτούμε τη διενέργεια έρευνας και την τιμωρία όσων αστυνομικών έδωσαν την εντολή και εκείνων που διενήργησαν συλλήψεις μέσα σε σπίτια μεταναστών.

  •  Απελευθέρωση των μεταναστών και προσφύγων που συνελήφθησαν με μόνο «έγκλημα» τα νομιμοποιητικά έγγραφα που το κράτος τους αρνείται συστηματικά.

  •  Έναρξη μιας γενικευμένης διαδικασίας νομιμοποίησης των μεταναστών και ασύλου στους πρόσφυγες.

  •  Καμία αναγκαστική έξωση ανθρώπων – όσο άθλιες κι αν είναι οι συνθήκες διαβίωσής τους - χωρίς τη δυνατότητα μεταστέγασής τους σε ανοιχτούς ξενώνες φιλοξενίας.

  •  Στοπ στις γενικευμένες επιχειρήσεις σκούπα - κυνηγήστε τα κυκλώματα, όχι τους ανθρώπους.
Κοινότητα Μπαγκλαντεσιανών Ελλάδας - Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό»