26 Απριλίου 2010

ΟΡΓΙΟ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΩΝ ΚΛΗΣΕΩΝ ΣΕ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΜΜΕ


«Τηλεφωνήσατε στην «Ε»;
Περάστε από τον ανακριτή»


Χ. Ζέρβας - Ελευθεροτυπία

Σε μαζική άρση του απορρήτου των τηλεφωνικών κλήσεων που έγιναν προς το τηλεφωνικό κέντρο της «Ελευθεροτυπίας» αλλά και άλλων ΜΜΕ, έχουν προχωρήσει οι διωκτικές Αρχές, στο πλαίσιο των ερευνών τους για την τρομοκρατία.

Η πρωτοφανής αυτή προανακριτική ενέργεια της αστυνομίας αποκαλύφθηκε τυχαία, όταν άτομα που εργάζονται στην εφημερίδα ή συγγενείς τους, έλαβαν κλήση να προσέλθουν και να καταθέσουν στον εφέτη ανακριτή Κ. Μπαλτά, ο οποίος χειρίζεται την υπόθεση της «Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς». Το ένα και μοναδικό ερώτημα που τους υποβλήθηκε ήταν: Γιατί τηλεφώνησαν κάποια συγκεκριμένη χρονική στιγμή (ένα-ενάμιση χρόνο πριν) στην «Ελευθεροτυπία»!

Η αποκάλυψη της γενικευμένης άρσης απορρήτου των κλήσεων πολιτών προς διάφορα ΜΜΕ αλλά και της πιθανολογούμενης παρακολούθησης των συνδιαλέξεων ορισμένων από αυτούς μέσω του «κοριού» της ΕΥΠ λαμβάνει διαστάσεις νομικού και πολιτικού σκανδάλου. Είναι ίσως η πρώτη φορά που γνωστοποιείται σε τόσο μεγάλη έκταση μια αστυνομική διαδικασία επιτήρησης τηλεφώνων, με κριτήρια παντελώς άγνωστα και τρόπο καταφανώς ανέλεγκτο.

Οι «ύποπτοι»

Σύμφωνα με τις δικαστικές αρχές, οι οποίες νομιμοποίησαν τη διαδικασία της άρσης του απορρήτου με διατάξεις και βουλεύματα, στην ανάκριση καλούνται για εξηγήσεις, όχι όλοι όσοι κάλεσαν γενικώς την εφημερίδα, αλλά εκείνοι που οι κλήσεις τους, για διάφορους λόγους, θεωρήθηκαν από την αστυνομία «ύποπτες». Οπως προκύπτει από τα γεγονότα, η Αντιτρομοκρατική ερεύνησε ενδελεχώς προσωπικά δεδομένα και ευαίσθητες πληροφορίες χιλιάδων πολιτών, αναγνωστών της εφημερίδας, πριν καταλήξει στον κατάλογο των δεκάδων «υπόπτων» που πρέπει να ελεγχθούν.

Σημαντικό ρόλο ίσως έπαιξε και το «παρελθόν» των πολιτών αυτών (όπως για παράδειγμα η συμμετοχή τους σε πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες), το οποίο η ΕΛ.ΑΣ. έχει προφανώς καλά φακελωμένο.

Η αστυνομική έρευνα εστιάστηκε στις ημέρες και ώρες που τα φερόμενα ως μέλη της παραπάνω οργάνωσης έκαναν προειδοποητικά τηλεφωνήματα στην «Ε» (και άλλα ΜΜΕ) για κάποια ενέργεια ή αναλάμβαναν την ευθύνη.

Για λόγους που οι ίδιοι οι αστυνομικοί μάλλον γνωρίζουν καλύτερα, τηλεφωνήματα πολιτών, που έγιναν παραπλήσιες ώρες ή είχαν μικρή διάρκεια, τέθηκαν στο μικροσκόπιο της Αντιτρομοκρατικής.

Είναι προφανές ότι οι κάτοχοι αυτών των τηλεφωνικών γραμμών πέρασαν εν αγνοία τους από «κόσκινο», προκειμένου να εκτιμηθεί εάν και ποια σχέση έχουν με την επίμαχη ενέργεια. Πιθανότατα, εάν τα στοιχεία ήταν επιβαρυντικά για κάποιον, να τέθηκε υπό πλήρη παρακολούθηση (νόμιμη συνακρόαση) η τηλεφωνική του γραμμή. Στην εφιαλτική αυτή εκδοχή αυτή θα μπορούσε να συνηγορεί και η καθυστερημένη (ενάμιση χρόνο μετά τα τηλεφωνήματα) κλήση των συγκεκριμένων ατόμων στον ανακριτή.

Οι επίμαχες κλήσεις που ελέγχει με αυθαίρετο τρόπο η ΕΛ.ΑΣ., με πρόσχημα την έρευνα για τη συγκεκριμένη υπόθεση, ξεκινούν από το 2008 και συνεχίζονται, προφανώς, έως σήμερα!

Οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας υποχρεώθηκαν δικαστικά να δώσουν αναλυτικά στοιχεία για εκατοντάδες τέτοιες κλήσεις και τους κατόχους των τηλεφωνικών γραμμών τους. Ανάμεσά τους ήταν, δυστυχώς για τα σαΐνια της αντιτρομοκρατικής, και εργαζόμενοι στην εφημερίδα.

Η πρώτη περίπτωση αφορούσε το τηλέφωνο μιας γυναίκας που δεν είναι δημοσιογράφος αλλά εργάζεται σε άλλη θέση στην εφημερίδα. Οι αστυνομικές Αρχές δεν είχαν καταχωρισμένη την εργασία της και έτσι ο ανακριτής την κάλεσε να εξηγήσει γιατί τηλεφώνησε στην εφημερίδα, μία συγκεκριμένη ημερομηνία. Οταν έμαθε πως εργάζεται εδώ, έκλεισε τυπικά την ανάκριση.

Η μαρτυρία

Παρόμοια είναι και περίπτωση της δημοσιογράφου Αθηνάς Γκόρου, που ο σύζυγός της κλήθηκε για κατάθεση, επειδή το τηλέφωνο που χρησιμοποιεί η ίδια, και με το οποίο κάλεσε κάποια στιγμή την εφημερίδα, είναι στο όνομά του! Η μαρτυρία της έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Και το ερώτημα που γεννάται (όπως και η απάντησή του) είναι πρόδηλο: Είναι δυνατόν να θεωρούν κάποιοι στην αστυνομία ότι τηλεφωνήματα που έγιναν παραπλήσιες ώρες με «προειδοποιήσεις», από γραμμές κινητών με συμβόλαια και ονοματεπώνυμο, έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με αυτές;

Το θέμα είναι μάλλον περισσότερο πολύπλοκο. Σχετίζεται κυρίως με τη διαχείριση της καταστολής και τη χειραγώγηση καταστάσεων που η αστυνομία επιφυλάσσει στον εαυτό της, εν όψει και των αναμενόμενων κοινωνικών εκρήξεων.

Αυτό καταδεικνύει και η προσπάθεια της προηγούμενης κυβέρνησης να αναβαθμίσει τον ρόλο της ΕΥΠ, αποδίδοντάς της αρμοδιότητες έρευνας και δίωξης της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος. Δεν είναι άσχετο το γεγονός ότι το 2008 διπλασιάστηκαν, σε σχέση με το 2007, οι νόμιμες συνακροάσεις υπόπτων, μέσω του «κοριού» της ΕΥΠ. Συνακροάσεις, για τη νομιμότητα των οποίων έχει εκφράσει συχνά επιφυλάξεις η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ).

Και όλα αυτά συμβαίνουν, τη στιγμή που η Ελλάδα δεν έχει μεταφέρει ακόμη στην εσωτερική έννομη τάξη την κοινοτική οδηγία που υποχρεώνει τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών και τους παρόχους Ιντερνετ να παρακρατούν για τουλάχιστον 6 μήνες τα δεδομένα κλήσεων και επαφών στο Διαδίκτυο, όλων ανεξαιρέτως των πολιτών.