Η περίπτωση Στεργίου
Τα 61 άτομα συνελήφθησαν σε δυο δόσεις στα ίδια σημεία και, όπως δείχνουν οι φωτογραφίες, ούτε κουκούλες φορούσαν ούτε και βρέθηκε στην κατοχή τους μολότοφ. Σύμφωνα με τη μία και μοναδική κατάθεση του αστυνομικού Α.Σ., το άτομο που αναγνώρισε συνελήφθη μαζί με τους άλλους στην οδό Πανεπιστημίου αφού είχε τελειώσει ο πρώτος γύρος των επεισοδίων στο Σύνταγμα και οι διαδηλωτές επιχείρησαν να συνεχίσουν την πορεία τους προς τα Προπύλαια.
Ήταν δηλαδή στο ίδιο μπλοκ με την πρώτη ομάδα διαδηλωτών που περικυκλώθηκαν, δάρθηκαν και βομβαρδίστηκαν με δακρυγόνα. Ο αστυνομικός ισχυρίζεται ότι τον είχε δει πριν στο Σύνταγμα να πρωτοστατεί στα επεισόδια σε ομάδα που έριχνε πέτρες, μολότοφ, καδρόνια, φωτοβολίδες και κάδους απορριμμάτων.
Με βόμβες μολότοφ μάλιστα προκλήθηκε όπως αναφέρει ο αστυνομικός και η φωτιά στο φυλάκιο. Ο αστυνομικός είδε αυτό το άτομο, μετρίου αναστήματος με σκουρόχρωμη μπλούζα, τζιν παντελόνι και γυαλιά του σκι στα μάτια του (σ.σ.: πολλοί φορούσαν τέτοια γυαλιά για προστασία από τα δακρυγόνα και η «μόδα» αυτή έχει καθιερωθεί από τις πρώτες ψεκαστικές εκκαθαρίσεις των πραιτόρων του κ. Πολύδωρα).
Όπως προκύπτει από την κατάθεση, λίγο αργότερα, όταν το τελευταίο μπλοκ έφτασε στην Πανεπιστημίου και πραγματοποιήθηκαν οι μαζικές συλλήψεις, ο αστυνομικός αναγνώρισε το εν λόγω άτομο και με τη βοήθεια συναδέλφων του το συνέλαβε. Ο διαδηλωτής, όταν συνελήφθη, δεν φορούσε γυαλιά, δεδομένου ότι αυτά βρέθηκαν μέσα στην τσάντα του μαζί με μια προστατευτική μάσκα. Παρ' όλα αυτά ο αστυνομικός τον αναγνώρισε και μάλιστα καταθέτει ότι ακόμα και την ώρα των συλλήψεων οι διαδηλωτές πετούσαν πέτρες, μολότοφ και αντικείμενα.
Οι εκατοντάδες φωτογραφίες που αποτύπωσαν τις εικόνες των πεσμένων διαδηλωτών με τα χέρια ψηλά και τα κεφάλια ανοιγμένα διαψεύδουν, τουλάχιστον ως προς αυτό το σημείο, την κατάθεση. Το ίδιο ισχύει και για τα βίντεο που έπαιξαν ακόμα και τα κανάλια. Είναι προφανές ότι αυτοί που συνελήφθησαν δεν ήταν οι ίδιοι με εκείνους που συγκρούστηκαν με τα ΜΑΤ στο Σύνταγμα. Επρόκειτο για το τελευταίο κομμάτι της πορείας που πέρασε στην Πανεπιστημίου μετά τα επεισόδια. Το δικαστήριο των 49 το κατάλαβε πολύ καλά αυτό, εξ ου και η αθωωτική απόφαση. Αλλά και οι υπόλοιποι 12 συλληφθέντες (μαζί και ο Στεργίου) συνελήφθησαν κάτω από τις ίδιες συνθήκες. Διαχωρίστηκαν πολύ αργότερα, στη ΓΑΔΑ, και τότε διαμορφώθηκαν και οι κατηγορίες. Επιπλέον ο κασμάς που αποδόθηκε στον Β.Σ. ήταν ένα γεωργικό εργαλείο που μεταφέρθηκε στη ΓΑΔΑ μαζί με άλλα αντικείμενα που βρέθηκαν στην περιοχή και εκ των υστέρων, μάλλον δια της εις άτοπον απαγωγής, «πέρασε» στην κατοχή του. Εφόσον δηλαδή ο πιο κοντινός υποψήφιος κάτοχος ενός γεωργικού εργαλείου είναι ένας οικοδόμος κι όχι ένας φοιτητής, άρα σε αυτόν ανήκει.
Το επάγγελμα του Β.Σ. είναι και ο βασικός λόγος που παρατείνεται η προφυλάκισή του, μια και, όπως λέει το ένταλμα, αν αφεθεί ελεύθερος λόγω της «επαγγελματικής του κατάρτισης» (!) αλλά και λόγω του «κοινωνικού του περιβάλλοντος» είναι επικίνδυνος.
Οικοδόμος και αντιεξουσιαστής είναι συνδυασμός που οδηγεί κατευθείαν στον Κορυδαλλό, σύμφωνα με την τρέχουσα νομολογία. Οι κατηγορίες που αποδόθηκαν σε όλους τους συλληφθέντες ήταν ούτως ή άλλως αυθαίρετες και κυρίως ήταν απόρροια των προσταγών των τηλεοπτικών δελτίων. Στον Στεργίου όμως αποδίδεται μέχρι και η κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας, χωρίς να προσδιορίζεται (όπως επιτάσσει ο νόμος) εναντίον ποίου συγκεκριμένα έγινε η απόπειρα αυτή. Ακόμα κι αν έριχνε -κατά την κατάθεση του αστυνομικού- ταυτόχρονα μολότοφ, πέτρες, κάδους και καδρόνια προς το μέρος των ΜΑΤ στη διάρκεια συγκρούσεων και επεισοδίων δεν θα μπορούσε να κατηγορηθεί για απόπειρα ανθρωποκτονίας. Ούτε τα γυαλιά, η μάσκα, ακόμα και το αμφιλεγόμενο εργαλείο, δεν αρκούν για να στοιχειοθετήσουν έκρηξη και κατοχή εκρηκτικών που του αποδόθηκε την άλλη μέρα το πρωί σαν κατηγορία. Μάλλον όμως κάτι άλλο φταίει. Είναι φαίνεται τόσο προκλητική η παρουσία ενός οικοδόμου σε πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο και έγινε τόση φασαρία για το φυλάκιο και τη μη σύλληψη των υπαίτιων της φωτιάς, που έπρεπε κάποιος να πληρώσει.
Από τον ΙΟ της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ