17 Απριλίου 2013

Μανωλάδα: Επιστάτες άνοιξαν πυρ εναντίον μεταναστών εργατών

Επιστάτες σε γεωργική επιχείρηση με φράουλες στη Νέα Μανωλάδα Ηλείας άνοιξαν πυρ εναντίον αλλοδαπών εργαζομένων οι οποίοι ζητούν τα δεδουλευμένα περίπου έξι μηνών. Οι τραυματίες ανέρχονται σε περίπου 30 και σύμφωνα με πληροφορίες από το τοπικό Κέντρο Υγείας τέσσερις μετανάστες βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση και οκτώ σε σοβαρή.

Οι εργαζόμενοι συναντήθηκαν με τους εκπροσώπους του ιδιοκτήτη και τους ζήτησαν τα δεδουλευμένα. Οι επιστάτες αρνήθηκαν να τα καταβάλλουν. Ακολούθησε ένταση και όπως αναφέρει το ilialive.gr που μίλησε με κάποιους τραυματίες μετανάστες, τρεις εξ αυτών με κυνηγετικές καραμπίνες, αφού στην αρχή πυροβόλησαν στον αέρα, άνοιξαν πυρ εναντίον των μεταναστών.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τοπικά μέσα οι τραυματίες ανέρχονται σε 28 και έχουν μεταφερθεί σε κέντρα υγείας και νοσοκομεία. Το ilialive.gr επικαλούμενο πληροφορίες από το Κέντρο Υγείας Βάρδας αναφέρει πως 4 μετανάστες βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, 8 σε σοβαρή και οι υπόλοιποι είναι ελαφρά τραυματίες.

Λίγη ώρα αργότερα έγινε γνωστό πως συνελήφθη ο εργοδότης των αλλοδαπών. Οι έρευνες συνεχίζονται για τον εντοπισμό και των επιστατών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωση του αναφέρει: «Οι πυροβολισμοί που δέχθηκαν εργαζόμενοι μετανάστες στη Μανωλάδα, που διεκδικούσαν τα δεδουλευμένα τους, είναι μια εγκληματική, ρατσιστική πράξη.
Είναι η πολλοστή φορά που παρόμοια γεγονότα λαμβάνουν χώρα στην περιοχή της Μανωλάδας εις βάρος μεταναστών εργαζομένων, που εκτός από την ακραία εκμετάλλευση, υφίστανται και τη βία. Είναι άμεσο και επιτακτικό να αποδοθεί δικαιοσύνη».

Για περιστατικό ακραίας ρατσιστικής βίας που πρέπει να κινητοποιήσει άμεσα τις αρμόδιες αρχές κάνει λόγο το ΠΑΣΟΚ σε ανακοίνωσή του και τονίζει πως σε μια εποχή έξαρσης του ρατσισμού το περιστατικό αυτό έχει σχέση και με την έλλειψη ελέγχου των συνθηκών εργασίας ελλήνων και αλλοδαπών ιδιαίτερα στο χώρο της αγροτικής παραγωγής.

 «Από τα μεροκάματα της ντροπής του 2008 φτάσαμε σήμερα στους απλήρωτους εργαζόμενους και στη χρήση όπλων με τον κίνδυνο να θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές. Η υπόθεση πρέπει να διερευνηθεί άμεσα και να γίνει γνωστό πόσα εργόσημα πληρώθηκαν σε εργάτες γης στην περιοχή», επισημαίνεται.

Παράλληλα αναφέρεται πως η απασχόληση αλλοδαπών πολιτών που δεν έχουν χαρτιά, εφόσον αποδειχτεί κάτι τέτοιο, γίνεται με ευθύνη των εργοδοτών και δεν αποτελεί άλλοθι, σύμφωνα με το νόμο, για τη μη καταβολή δεδουλευμένων  και πολύ περισσότερο για την άσκηση οποιασδήποτε μορφής βίας.

Η καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων εργαζομένων λόγω της καταγωγής τους συνιστά σε κάθε περίπτωση ρατσιστική ενέργεια και πρέπει να αντιμετωπιστεί και ως τέτοια, καταλήγει το ΠΑΣΟΚ.

Η κυβέρνηση και οι αρχές της περιοχής έχουν βαρύτατες ευθύνες για το σύγχρονο δουλεμπόριο και τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας των μεταναστών εργατών που οδηγεί σε φαινόμενα όπως η σημερινή εγκληματική επίθεση σε βάρος τους, αναφέρει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του.

 Το ΚΚΕ καταδικάζει «τη δολοφονική επίθεση που δέχτηκαν μετανάστες, εργάτες γης, από μεγαλοϊδιοκτήτες γης και επιστάτες, στη Μανωλάδα Ηλείας, επειδή διεκδικούσαν το αυτονόητο, την καταβολή των δεδουλευμένων τους» ενώ σημειώνει πως δεν είναι η πρώτη φορά που ένα τέτοιο γεγονός συμβαίνει στη συγκεκριμένη περιοχή.

 «Το συγκεκριμένο γεγονός, όπου μεγαλοαφεντικά με τους μπράβους τους επιτίθενται σε εργάτες που διεκδικούν τα δικαιώματά τους, παραπέμπει σε άλλες εποχές και επιβεβαιώνει ότι η βαρβαρότητα είναι συνώνυμο του σημερινού συστήματος, του καπιταλισμού. Έλληνες και ξένοι εργάτες, ενωμένοι σαν μια γροθιά, πρέπει να αντιπαλέψουν αυτή τη βαρβαρότητα και το σύστημα που τη γεννά», καταλήγει.

Διαβάστε το άρθρο του Μάκη Νοδάρου «Νέα Μανωλάδα – Ηλεία – Κολομβία» που είχε δημοσιευτεί τον Αύγουστο του 2012 και αποκαλύπτει την καθημερινή εκμετάλλευση και βία που βιώνουν οι μετανάστες εργαζόμενοι στα απέραντα φραουλοχώραφα της Νέας Μανωλάδας.