9 Νοεμβρίου 2007

ΔΙΑΤΡΟΦΗ: Νέα δεδομένα και κακιές συνήθειες

Κατανοούμε ότι για την υγεία και την ακεραιότητά μας τον πρώτο και σοβαρότερο ρόλο τον έχει η διατροφή και το περιβάλλον που ζούμε. Πολλά είναι τα ερωτήματα από γεγονότα και καταστάσεις. Θεωρούμε ότι θέματα για την διατροφή έχουν ξεχωριστή σημασία για όσους θέλουν να έχουν άποψη. Παρουσιάζουμε την άποψη του κυρίου Χαράλαμπου Βλαχόπουλου διευθύνοντα συμβούλου της εταιρείας προώθησης-διανομής βιολογικών και παραδοσιακών προϊόντων ΑΡΙΣΤΑΙΟΣ.

ΒΟΡΕΙΑ: Η «σωστή διατροφή» είναι όρος επιβίωσης για όλους, τι σημαίνει για εσάς;
Χ.Β. Πρέπει να τρώμε σε μικρές ποσότητες προσέχοντας στην τροφή μας τα «στοιχεία», να είναι πλήρη και καθαρά, τόπος χρόνος και τρόπος παραγωγής, αυτό που λέμε «πιστοποίηση», ο καθένας να μαθαίνει να γνωρίζει τι τρώει και να μπορεί να το ελέγξει. Αυτή είναι η ουσία για μένα. Σωστή διατροφή είναι να τρώμε ότι είναι στον καιρό του γιατί κάθε προϊόν βγαίνει συγκεκριμένη εποχή για να καλύψει φυσικές ανάγκες, τίποτα δεν είναι τυχαίο και η φύση έχει την λογική της. Στην ΑΡΙΣΤΑΙΟΣ προμηθευόμαστε και εμπορευόμαστε πιστοποιημένα βιολογικά και παραδοσιακά προϊόντα, αφού κάνουμε όλους τους ελέγχους.
Επιλέξαμε έλληνες παραγωγούς βιολογικών προϊόντων. Οι περισσότεροι από αυτούς άλλαξαν τον τρόπο ζωής τους έφυγαν από την Αθήνα, γιατί πίστεψαν σε αυτό που έκαναν, εξ αυτού και η επιτυχία τους. Τους στηρίζουμε ολόπλευρα να πληρούν οι εγκαταστάσεις τους όλες τις προδιαγραφές για εργαστήρια τροφίμων, τους ενημερώνουμε για την τεχνογνωσία που υπάρχει, για την νομοθεσία, ακόμα και οικονομικά τους βοηθάμε. Είμαστε γεωπόνοι βοηθάμε στις καλλιέργειες να αποφύγουν την χρήση χημικών, προσέχουμε την συσκευασία, να γίνει σωστά η μεταφορά η αποθήκευση με τα αυτοκίνητα-ψυγεία και η διανομή στα σημεία πώλησης. Υπάρχουν χιλιάδες ζητήματα που αφορούν την στενή συνεργασία μας με τους παραγωγούς και τα καταστήματα για την άριστη κατάσταση των τροφίμων.
Για εμάς η λύση βρίσκεται στον τρόπο παραγωγής, έλεγχοι του ΕΦΕΤ βρίσκουν προϊόντα με συντηρητικά 15 φορές πάνω από τα επιτρεπτά όρια. Χρησιμοποιώντας Ε και συντηρητικά μπορώ νόμιμα να δώσω διπλάσια ζωή σε ένα τρόφιμο από τον αντίστοιχο βιολογικό τρόπο, δηλαδή αυξάνω την ζωή του τροφίμου και μειώνω την ζωή όσων το φάνε. Τα βιολογικά διαρκούν λίγο δεν έχουν ύποπτα συντηρητικά και Ε, έχουν το κιτρικό οξύ- λεμόνι-όπως στα παραδοσιακά σπιτικά. Συμβαίνει μία συσκευασία να μην κλείσει σωστά, ή να χτυπηθεί, να πάρει αέρα και πριν την ημερομηνία λήξης να πιάσει μούχλα. Το προϊόν αποσύρεται αμέσως, όμως σας διαβεβαιώνω πως εγώ προτιμάω να φάω το βιολογικό προϊόν καθαρίζοντας την μούχλα, παρά το γεμάτο συντηρητικά προϊόν που δεν μουχλιάζει ποτέ. Όμως βλέπω βελτίωση και αισιοδοξώ, μεγάλες επιχειρήσεις στρέφονται σε ποιοτικότερα τρόφιμα. Ο κόσμος κατανοεί περισσότερο πως σύγχρονες ασθένειες είναι διατροφή και περιβάλλον. Η πρόοδος της επιστήμης εξασφαλίζει ποιοτικά τρόφιμα και με βιομηχανικό τρόπο, μηχανήματα πολύ καλύτερα βγαίνουν, επιστήμονες βιολόγους χημικούς και τεχνολόγους τροφίμων έχουμε, τα κέρδη δεν θα μειωθούν. Δεν φαίνονται να υπάρχουν λόγοι να μην στραφούμε προς την παραγωγή σωστών τροφίμων, η τάση είναι προς το καλύτερο.
ΒΟΡΕΙΑ: Τζιράρονται πολλά χρήματα, υπάρχουν φαινόμενα τζόγου με τραγικές συνέπειες που μαθαίνουμε κυρίως από την σκανδαλολογική τηλεόραση, πιστεύεται πως η λύση είναι ποιο αυστηροί έλεγχοι και πρόστιμα;
Χ.Β. Όπως τα τρόφιμα και το χρήμα έχει την ουσία του καλή και κακή. Βοηθάει σε έρευνες σε νέους τρόπους παραγωγής σε αποτελεσματικότερες μεθόδους ελέγχων και προστασίας. Κάποιοι κερδοσκοπούν αποφεύγοντας αυτούς τους τρόπους και τους ελέγχους
. Την περασμένη δεκαετία πιάσαμε πάτο, με το κυνήγι της ποσότητας τις γονιδιακές μεταλλάξεις τις αυξητικές ορμόνες. Χρησιμοποιήθηκαν ανεξέλεγκτα στην ζωική και φυτική παραγωγή. Γνωρίζουμε τα καταστροφικά αποτελέσματα σε καταναλωτές και παραγωγούς διεθνώς. Υπάρχουν αγροτικές περιοχές στην χώρα μας που ο καρκίνος σε ηλικίες 35-45 ετών είναι σε τρομερά ποσοστά από τα φυτοφάρμακα.
Υπάρχουν προϋποθέσεις οι έλεγχοι να είναι σαφώς καλύτεροι, όχι πως δεν θα υπάρξουν προβλήματα. Η τηλεόραση με τις σκανδαλολογικές αποκαλύψεις φοβίζει τον κόσμο, δεν ενημερώνει σωστά και δεν μπορεί να υποκαταστήσει τον κρατικό έλεγχο. Το κράτος πρέπει να οργανωθεί σε πολλά πράγματα και στα τρόφιμα.
Οι περισσότεροι έλεγχοι γίνονται για εισπρακτικούς λόγους κυρίως για ληγμένα προϊόντα μετά από καταγγελίες καταναλωτών. Δεν μου λένε τίποτα οι τόσες χιλιάδες έλεγχοι και τα πρόστιμα που ανακοινώνονται από τα υπουργεία, μπορούσαν να γίνουν πέντε έλεγχοι και να αρκούν, είμαστε όλοι καταγραμμένοι στα επιμελητήρια στις νομαρχίες στους δήμους, ποιος παράγει και τι. Μπορούν να μας ελέγξουν όποτε θέλουν, υπάρχουν επιχειρήσεις που δεν τις έχει ελέγξει ποτέ κανείς. Είναι σε χαμηλό επίπεδο ο μηχανισμός ελέγχου του κράτους. Έλεγχους έκανε η αστυνομία τώρα η νομαρχία ο ΕΦΕΤ, άδειες όμως δίνει ο δήμος. Το υγειονομικό ελέγχει καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος δηλαδή ταβέρνα περίπτερο τυροκομείο κομμωτήριο οδοντιατρείο σούπερ μάρκετ. Είναι δυνατόν να γίνει έλεγχος; Η νομαρχία κλείνει μια επιχείρηση και να την ανοίγει ο δήμος, στις εισαγωγές περνάνε φυσικό χυμό πορτοκαλιού χωρίς πορτοκάλι. Πιστεύω πως ένας Ενιαίος Φορέας Τροφίμων που πολλοί ζητάνε να γίνει, μπορεί να είναι ποιο αποτελεσματικός στην διευκόλυνση της λειτουργίας των επιχειρήσεων και στον έλεγχό τους, σε όλα τα επίπεδα από την παραγωγή την εισαγωγή ως το ράφι για όλα τα τρόφιμα.
ΒΟΡΕΙΑ: Τα βιολογικά είναι ακριβά μικρή παραγωγή μικρή κατανάλωση μεγάλο κόστος, μπορούν να γίνουν προσιτά σε όλους;
Χ.Β.: Η πλειοψηφία των πελατών μας οικονομικά είναι πάνω από τον μέσο όρο, επίσης οι έρευνές μας δείχνουν πως πελάτες μας είναι άνθρωποι ανωτέρου μορφωτικού επιπέδου ανεξαρτήτως εισοδήματος που προφανώς γνωρίζουν και αξιολογούν την διατροφή ως προτεραιότητα. Διαπιστώθηκε πως γίνεται από νοικοκυριά αλόγιστη προμήθεια τροφίμων, που αρκετά χαλάνε και πετιόνται. Να παίρνουμε μικρότερες ποσότητες να τρώμε πάντα φρέσκα, να ψωνίζουμε για φαΐ 2-3 ημερών, γι΄ αυτό οι συσκευασίες μας είναι σε μικρές ποσότητες. Χρειάζεται άλλη λογική άλλος τρόπος, να γίνουμε ποιο προσεκτικοί ποιο μελετημένοι, να ψωνίζουμε λίγα να μην πετάμε τίποτα. Η τάση είναι να πέφτουν οι τιμές με την κατανάλωση και τον ανταγωνισμό π.χ. το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής λαδιού είναι πιστοποιημένο με ελάχιστη διαφορά στην τιμή από το συμβατικό, σε λίγο θα έχουμε μόνο βιολογικό λάδι.
Πρέπει να κάνουμε περισσότερα πράγματα για την διατροφή και το περιβάλλον, να ενημερώνουμε από τα σχολεία, πάντως νιώθω πως κάτι καλύτερο γίνεται. Ο αγώνας που ξεκίνησε από λίγους γραφικούς των βιολογικών έχει ανοίξει δρόμο που ανάγκασε και την βιομηχανία να ασχοληθεί, σήμερα υπάρχουν πάνω από 200 ειδικά καταστήματα καθώς και σε σούπερ μάρκετ. Να γίνει ο εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας με Ενιαίο Φορέα Τροφίμων. Τα σημαντικά βήματα στα 10 τελευταία χρόνια, το μικρό αυτό θαύμα δεν πρέπει να το αφήσουμε να χαθεί, να γυρίσει πίσω.