12 Μαΐου 2009

Με άλλα λόγια, ν' αγαπιόμαστε


"Σε μιά δύσκολη λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης συγκυρία (51.000.000 θέσεις εργασίας υπολογίζεται ότι θα χαθούν μέσα στο 2009, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας) η δημοτική αρχή διασφάλισε για τους εργαζόμενους του Δήμου Αμαρουσίου να έχουν και μόνιμη και σταθερή δουλειά και εισόδημα.
Είτε παραμένοντας στο Δήμο Αμαρουσίου, είτε σε οποιανδήποτε άλλη υπηρεσία ή νομικό πρόσωπο του Δημοσίου που θα μετακινηθούν."

" Ο αριθμός των εργαζομένων που θα παραμείνουν στο Δήμο θα καθορισθεί με βάση τα συμπεράσματα τεκμηριωμένης μελέτης για το πλαίσιο βιώσιμης ανάπτυξης και λειτουργίας του Δήμου Αμαρουσίου και των Νομικών του Προσώπων. Και θα αμείβονται πλέον, με βάση το μισθολόγιο του Δημοσίου. Αυτό σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να σημαίνει και μείωση αποδοχών που μέχρι πρότινος έπαιρναν, γεγονός που θα πρέπει να το λάβουν υπόψη τους, εφόσον μείνουν στο Δήμο. Για τους εργαζόμενους που θα κριθούν υπεράριθμοι για τις ανάγκες του Δήμου,διασφαλίσαμε το δικαίωμα της μονιμότητας. Το δικαίωμα να έχουν μόνιμη και σταθερή δουλειά σε άλλη υπηρεσία ή νομικό πρόσωπο του Δημοσίου."

" Η λύση που προωθήσαμε στηρίζει μακροπρόθεσμα την οικονομική βιωσιμότητα του Δήμου. Ο οποίος δεν αντέχει οικονομικά να πληρώνει το σημερινό αριθμό υπαλλήλων που έχει."

Αυτά γράφει το διαφημιστικό φυλλάδιο της Διοίκησης που μοιράστηκε και στους εργαζόμενους, δικαιώνοντας αυτούς που ήταν τουλάχιστον επιφυλακτικοί στους πανηγυρισμούς του Πατούλη, για τη "λύση που έδωσε".

Τι μας λέει η Διοίκηση σε απλά ελληνικά ; Oτι οι εργαζόμενοι είναι υπεράριθμοι, δεν μπορεί να τους πληρώνει ο Δήμος, και πρέπει να φύγουν αρκετοί.
Ποιοί και από που πρέπει να φύγουν; Πόσους χρειάζεται ο Δήμος για να λειτουργήσει ; Aυτό είναι ένα χρόνιο και επτασφράγιστο μυστικό που το πουλάει η διοίκηση προς 2 κατηγορίες εν δυνάμει "πελατών -ψηφοφόρων" . Σε αυτούς που υποτίθεται πρέπει να φύγουν , αλλά θα κανονίσει να μείνουν, και σε αυτούς που περιμένουν να μπούν, αλλά πρώτα πρέπει να βγούν οι προηγούμενοι.

Τόσο απλά είναι τα πράματα, και αυτό το ξέρει και ο τελευταίος μαρουσιώτης.
Αυτό το παιχνίδι με τις ζωές των ανθρώπων (άξιος κληρονόμος Τζανίκου) κρατάει από την αρχή της διοίκησης Πατούλη, που προσπαθεί να το συγκαλύψει με δήθεν επιστημονικές μελέτες διαφόρων "επιτροπών σοφών".

Οσο υπάρχει αυτή η ωραία ατμόσφαιρα, ο Δήμος έχει γεμίσει με συμβάσεις ορισμένου χρόνου (νέο πακέτο ανακοίνωσε η κυβέρνηση), συμβάσεις έργου (μπλοκάκια), STAGE ,και το κερασάκι: Δόθηκαν οι κήποι σε εργολάβους για ... να ξεκουραστούν οι υπεράριθμοι.

Ομως θα πρέπει να κατανοηθεί επιτέλους από όλες τις πλευρές, ότι δεν μπορεί να θεωρείται απολύτως φυσιολογικό κάθε δήμαρχος που βγαίνει, να "βολεύει τους δικούς του" .

Θα πρέπει επίσης να κατανοηθεί πως ακόμα και άν όλες οι θέσεις στο Δήμο ήταν προσωποπαγείς, όπως π.χ του Γ.Γ που έρχεται και φεύγει μαζί με το Δήμαρχο, ο προηγούμενος έκατσε 20 χρόνια. Ακόμα και όλους να τους έφερε μαζί του, οι εργαζόμενοι που έχουν 20 χρόνια σε μια δουλειά έχουν κάποια δικαιώματα.

Και μας αφορά όλους, να μην εξαρτάται κανενός εργαζόμενου η δουλειά, από τους πολιτικαντισμούς του κάθε φιλόδοξου τοπικού ή υπερτοπικού "άρχοντα" !

Ιδιαίτερα όταν μέσω των φαινομενικά τοπικών βλαχοδημαρχισμών, υλοποιείται η κυβερνητική πολιτική εξάρθρωσης των εργασιακών δικαιωμάτων και απορρύθμισης της εργασίας (Συμβάσεις,ωράρια κλπ) ενιαία σε όλους τους Δήμους (ανεξάρτητα από Πατούληδες ή Τζανίκους). Και βεβαίως αυτή η αντεργατική λαίλαπα δεν χτυπάει ούτε κυρίως, ούτε βασικά τον δημόσιο τομέα.

Όλα δείχνουν ότι ξεκινά νέος κύκλος αντιπαράθεσης των εργαζόμενων του Δήμου, με τη διοίκηση. Θα είμαστε πάλι εκεί.