31 Μαΐου 2009

Στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Ασπρόπυργο



Του Βασίλη Λυρίτση


Τον προηγούμενο μήνα στην Lampedusa (νησί που ανήκει στην Ιταλία) ξέσπασαν ταραχές στο “στρατόπεδο συγκέντρωσης” που έχει φτιάξει η ιταλική κυβέρνηση για τους παράνομους μετανάστες. Σ’ ένα χώρο όπου στοιβάζονται περίπου 1.800 μετανάστες -ενώ η χωρητικότητά του δεν μπορεί να ξεπεράσει τους 850-, οι μετανάστες ζουν σε άθλιες συνθήκες. Πολλοί απ’ αυτούς είναι αναγκασμένοι να κοιμούνται έξω, σε άθλιες συνθήκες υγιεινής. Αγανάκτησαν οι άνθρωποι και ξεσηκώθηκαν. Το αποτέλεσμα; Πολλοί τραυματίες (αστυνομικοί και μετανάστες) και ο δήμαρχος της Lampedusa πυρ και μανία με την ιταλική κυβέρνηση. “Αυτό είναι το λάθος της κυβέρνησης … εξαγρίωσε τους μετανάστες” δήλωσε αγανακτισμένος.


Ας έρθουμε τώρα στα καθ’ ημάς.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των Νέων “[...] στην τελική ευθεία μπαίνει και το ζήτημα της δημιουργίας ενός μεγάλου στρατοπέδου- γκέτο στον Ασπρόπυργο της Αττικής, στο οποίο η αστυνομία θα μπορέσει να μεταφέρει εκατοντάδες από τους παράνομους μετανάστες που σήμερα βρίσκουν καταφύγιο στο ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας. Άλλωστε ένας από τους βασικούς λόγους που δεν μπορούσε να προχωρήσει η μαζική επιχείρηση- σκούπα είναι η έλλειψη χώρου μεταφοράς των λαθρομεταναστών” και συνεχίζοντας “[...] Πρόθεση της Αστυνομίας είναι να βαφτίσει το «γκέτο» χώρο υποδοχής. Για τον λόγο αυτόν υπήρξε ανταλλαγή επισκέψεων και ιδεών με εκπροσώπους της ιταλικής αστυνομίας, ενώ το κέντρο που δημιουργήθηκε στη Λαμπεντούζα λειτουργεί ως πρότυπο ανάπτυξης. [...]“

Αν οι δικοί μας πάρουν ως παράδειγμα την Lampedusa τα πιάσαμε τα λεφτά μας. Το έχουμε ξαναπεί μέσα από το blog. Το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης δε λύνεται με τη δημιουργία “στρατοπέδων συγκέντρωσης”. Οι μετανάστες δεν είναι εγκληματίες, είναι άνθρωποι με αξιοπρέπεια˙ πάνω απ’ όλα είναι ΑΝΘΡΩΠΟΙ. Αν θέλουμε τώρα να τους στριμώξουμε σε γκέτο που θα τα βαπτίσουμε χώρους υποδοχής μην εκπλαγούμε μετά με την οργή και την αγανάκτησή τους. Ας μην ξεχνάμε ότι οι μετανάστες δεν ήθελαν να έρθουν στη χώρα μας. Αναγκάστηκαν να φύγουν από τη δική τους. Να έχουμε πάντα αυτό στο μυαλό μας πριν βιαστούμε να επιδοκιμάσουμε τα σχέδια της αστυνομίας, τους αγανακτισμένους πολίτες και τα συλλαλητήριά τους.

δημοσιεύθηκε στο : Το φελέκι μου