19 Μαρτίου 2010

Σφοδρή εργοδοτική επίθεση στα Metropolis


Αναβρασμός επικρατεί στους εργαζόμενους της αλυσίδας των καταστημάτων Metropolis έπειτα από τη γνωστοποίηση της νέας διοίκησης (Ανδρέας Κουρής του ομίλου MAD - υιού Μάκη Κουρή, ιδιοκτήτη εφημερίδας «Παρόν») να προχωρήσει μονομερώς στην καθιέρωση υποχρεωτικής 4ήμερης εργασίας με αντίστοιχη μείωση των μισθών, επικαλούμενη οικονομική αδυναμία.

Η επίθεση της νέας εργοδοσίας πραγματοποιείται ενώ έχουν προηγηθεί 6 απολύσεις από την αρχή του χρόνου και ενώ υπάρχει έντονη φημολογία για λουκέτα σε κάποια εκ των 12 καταστημάτων της αλυσίδας στα οποία απασχολούνται, συνολικά, περίπου 200 εργαζόμενοι.

Με βάση τις τελευταίες εξελίξεις, ο εργοδότης Ανδρέας Κουρής ρίχνει το μπαλάκι στους εργαζόμενους προκειμένου να «επιλέξουν» μεταξύ δύο «εναλλακτικών» είτε αυτή της 4ήμερης εργασίας, είτε 50 απολύσεων, ενώ παράλληλα απειλεί με τη μη καταβολή μισθών.
Η διαφορά μεταξύ των δύο «εναλλακτικών» δεν είναι, βέβαια, ποιοτική αλλά άκρως ποσοτική , αφού για να πραγματοποιηθούν οι 50 απολύσεις ο Κουρής θα πρέπει να χώσει βαθιά το χέρι στην τσέπη για την οποία διατείνεται ότι είναι άδεια, προκειμένου να δώσει αποζημιώσεις.

Αντίθετα, η υιοθέτηση της πρώτης «εναλλακτικής», που αφορά την καθιέρωση της 4ήμερης εργασίας, ισοδυναμεί με αντίστοιχη μείωση των μισθών των εργαζομένων (20%), η πλειοψηφία εκ των οποίων αμείβεται με τον βασικό μισθό. Επιπλέον, κάτι τέτοιο συνεπάγεται και με απαιτήσεις για επιπλέον αυξημένη παραγωγικότητα των εργαζομένων, προκειμένου να καλυφθεί από τους ίδιους αυτή η «χαμένη» μέρα. Όπως και να έχει, ο Ανδρέας Κουρής με τη «διαύγεια» που τον διακρίνει το «καλό των Metropolis σκέφτεται πάντα».

Την ίδια στιγμή που η νέα εργοδοσία των Metropolis διατείνεται ότι η σφοδρή επίθεση στους εργαζόμενους πραγματοποιείται για τη διάσωση της επιχείρησης έχει προχωρήσει σε προσλήψεις υψηλόμισθων στελεχών με τριπλάσιες και τετραπλάσιες αποδοχές, έναντι των πενιχρών μισθών της συντριπτικής πλειοψηφίας των εργαζόμενων που καλούνται να θυσιαστούν ή να σφαγιαστούν.

Κατά τα λοιπά, την ίδια στιγμή που ο Ανδρέας Κουρής είχε προσχεδιάσει τα επόμενα βήματά του καλούσε με περισσή υποκρισία τους εργαζόμενους σε κοπή βασιλόπιτας προκειμένου να γιορτάσουν όλοι μαζί το... «μεγάλωμα» της «οικογένειας» (METROPOLIS - MAD). Τι κι αν, μόλις 4 ημέρες πριν, είχε προχωρήσει στην απόλυση 4 εργαζομένων; Τι κι αν, ακριβώς μια εβδομάδα μετά, γνωστοποίησε την πρόθεσή του για καθιέρωση 4ήμερης εργασίας; Τι κι αν, αντίθετα από τους διατυμπανισμούς της ηλεκτρονικής αφίσας - πρόσκλησης που έστειλε σε όλους τους εργαζόμενους, η «οικογένεια» όχι μόνο δεν θα μεγαλώσει αλλά θα συρρικνωθεί και η φανταχτερή κοπή της πίτας μετατράπηκε σε μια τελετή απόκρυψης της επερχόμενης σφαγής των εργαζομένων;

Απ’ ότι φαίνεται, η βιωσιμότητα των Metropolis του Κουρή προσπαθεί να αναδειχθεί ως ανεξάρτητη από τις λοιπές επιχειρηματικές του δραστηριότητες για τη βιωσιμότητα των οποίων επίσης γκρινιάζει. Ποιες είναι αυτές; Έχουμε και λέμε: Mad TV (τηλεοπτικό κανάλι), Mad Radio 106,2 (ραδιφωνικός σταθμός), Mad BG στη Βουλγαρία (τηλεοπτικό κανάλι), Mad World (διεθνές ελληνικό μουσικό κανάλι που εκπέμπει στην Αυστραλία), Blue Channel (σε συνεργασία με τον ANT1 Satellite στην Αμερική). Επίσης, τα θεματικά κανάλια Studio+ - μουσικό τηλεοπτικό κανάλι το οποίο έχει δημιουργήσει το Mad σε συνεργασία με την ΕΡΤ για την ψηφιακή πλατφόρμα της ΕΡΤ), VMA Channel (τηλεοπτικό κανάλι αφιερωμένο στα Mad Video Music Awards, το οποίο λειτουργεί κάθε χρόνο για 1 μήνα στην πλατφόρμα της Nova) και πέντε θεματικά προγράμματα μουσικής στη NOVA. Στην «οικογένεια» του Mad εντάσσεται και το σάιτ mad.tv, η εταιρεία Mad Melody, το Mad Scanner (υπηρεσία αναγνώρισης μουσικής μέσω κινητού τηλεφώνου), το Go Mad (interactive υπηρεσία στην Nova), το Mad Shop (δικτυακό CD shop) και το Mad Teletext.

Και είναι απορίας άξιο στο που αποσκοπεί τελικά ένας πολυσχιδής επιχειρηματίας, όπως ο Ανδρέας Κουρής, εξαπολύοντας μια τέτοια επίθεση στους εργαζόμενους ακριβώς μόλις 2,5 μήνες μετά από την ολοκληρωτική εξαγορά της αλυσίδας καταστημάτων Metropolis.

Κατά ανάλογο τρόπο, είναι απορίας άξιο το ότι η βιωσιμότητα των Metropolis θεωρείται ανεξάρτητη από τις εξαγγελίες Κουρή σε συνέντευξή του σε οικονομική εφημερίδα (30/1) για επέκταση των καταστημάτων της επιχείρησης στο Mall και στα Village Cinemas που ανήκουν στο συνεταιράκι του Δημήτρη Κοντομηνά (η κόρη του οποίου κατέχει το 10% του Mad).

Δεδομένης της πρωτόγνωρης επίθεσης που δέχονται οι εργαζόμενοι των Metropolis, η αυτοοργάνωση των εργαζομένων για να μην περάσουν τα μέτρα των εργοδοσίας καθίσταται μονόδρομος. Ας μην ξεχνάμε ότι η τετραήμερη εργασία που αποδέχθηκαν οι εργαζόμενοι στο «Ράδιο Κορασίδη», από το Σεπτέμβριο έως το Δεκέμβριο του 2009, με την έλευση της νέας χρονιάς μετατράπηκε σε τριήμερη.