23 Ιουνίου 2009

Ερώτηση του Φ.Κουβέλη στη βουλή για τις απολύσεις στο Δήμο Αμαρουσίου

Προς τούς κ.κ. Υπουργούς • Εσωτερικών • Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας
"ΘΕΜΑ:Απολύσεις εργαζομένων από τον Δήμο Αμαρουσίου ."

Τα συλλογικά όργανα των εργαζομένων του Δήμου Αμαρουσίου διαμαρτύρονται διότι:

α)Στο δήμο απασχολούνται περί τα 2.000 άτομα, εκ των οποίων μόνον το 10% εξ αυτών απασχολείται με μόνιμη εργασιακή σχέση ,ενώ το υπόλοιπο 90% εργάζεται με διάφορες μορφές ελαστικής απασχόλησης .

β)Από τους ανωτέρω εργαζόμενους 600 και πλέον από αυτούς , ενώ εργάζονται για περισσότερα από 15-20 έτη , κρίθηκαν κατά τρόπο αυθαίρετο ως <<πλεονάζον προσωπικό>> από την δημοτική αρχή και δρομολογείται η απομάκρυνσή τους από την εργασία.

γ) Ο δήμος φέρεται ότι έχει εκδώσει <<ενημερωτικά φυλλάδια >> με τα οποία βάλλει κατά της απασχόλησης τους και των θέσεων εργασίας τους και τους αναγκάζει σε μετακίνηση από την σημερινή τους θέση εργασίας ή την αναγκαστική απόλυσή τους.

δ) Τέλος, επισημαίνεται ότι όλα αυτά συμβαίνουν κατά παράβαση του ισχύοντος οργανισμού εργασίας που ψηφίστηκε το έτος 2008 και αφορά τους εργαζόμενους των υπηρεσιών που λειτουργούν στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Δήμου Αμαρουσίου, ενώ η δημοτική αρχή προβαίνει ταυτόχρονα στην πρόσληψη 185 ατόμων με νέες συμβάσεις έργου στη Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης .Επειδή η συμπεριφορά αυτή του δήμου προσβάλλει τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

• Ποια είναι η θέση τους για τις προαναφερόμενες ενέργειες της Δημοτικής Αρχής του Αμαρουσίου, αναφορικά με των τρόπο αντιμετώπισης των εργαζομένων;• Σε ποιές συγκεκριμένες ενέργειες έχουν προβεί μέχρι σήμερα τα καθ΄ ύλη αρμόδια ελεγκτικά όργανα των υπουργείων για την εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας και την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων ;

Ο ερωτών βουλευτής,
Φώτης Κουβέλης