29 Ιουνίου 2009

ΟΝΔΟΥΡΑ: Αντιδράσεις στο πραξικόπημα

Ο Τσάβες κάλεσε τις κυβερνήσεις της Λατινικής Αμερικής να μην περιορισθούν σε διακηρύξεις. «Πρέπει να τους δώσουμε ένα μάθημα...δεν μπορούμε να επιτρέψουμε μια επιστροφή στην εποχή των στρατοπέδων» και διαβεβαίωσε ότι η Βενεζουέλα, ο λαός της και οι ένοπλες δυνάμεις της είναι αλληλέγγυες προς την Ονδούρα. «Αρκετά... αυτό το πραξικόπημα πρέπει να αποτύχει», δήλωσε ο Τσάβες κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην έκτακτη σύνοδο κορυφής της Μπολιβαρικής Συμμαχίας για την Αμερική και του κεντρο-αμερικανικού μπλοκ που συνήλθε σε ξενοδοχείο της πρωτεύουσας της Νικαράγουας.

«Το μήνυμα που έφτασε στο κινητό μου το πρωί έγραφε: «Συναγερμός, ο Σελάγια απήχθη, πραξικόπημα εν εξελίξει στην Ονδούρα, διαδώστε την είδηση». Ήταν ένα απότομο ξύπνημα για Κυριακή πρωί, ειδικά για τα εκατομμύρια των πολιτών της Ονδούρας που ετοιμαζόταν να ασκήσουν το ιερό δικαίωμα της ψήφου σήμερα, για πρώτη φορά για ένα γνωμοδοτικό δημοψήφισμα αναφορικά με τη μελλοντική σύγκληση μιας συνταγματικής επιτροπής για την τροποποίηση του Συντάγματος. Υποθετικά, στο κέντρο της διένεξης βρίσκεται η προγραμματισμένη για σήμερα σφυγμομέτρηση, η οποία δεν αποτελεί δεσμευτική ψήφο αλλά απλά μια έρευνα γνώμης για να καθοριστεί το αν ή όχι η πλειοψηφία των πολιτών επιθυμεί να εισέλθει στη διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματός τους.
Ένα ενδιαφέρον άρθρο του δικτύου ZNet για το πραξικόπημα που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στην Ονδούρα αναδημοσιεύει το tvxs. Σύμφωνα με το ZNet, το πραξικόπημα και η απαγωγή του προέδρου της Ονδούρας φέρουν, για ακόμα μια φορά, την υπογραφή της Ουάσινγκτον.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες έθεσε το στρατό της χώρας σε επιφυλακή ύστερα από το πραξικόπημα στην Ονδούρα και προειδοποίησε ότι θα απαντήσει μέσω του στρατού του σε περίπτωση που o πρέσβης της Βενεζουέλας στην Ονδούρα, απαχθεί ή σκοτωθεί καθώς κι ότι θα ανατρέψει όποια κυβέρνηση ορκιστεί μετά την ανατροπή του εκλεγμένου προέδρου.